Hladna predjed: kruh naan

Droženje ob vinu (2)

Spajanje droži in vina

Droži so divji kvas, združba mlečnokislinskih bakterij in kvasovk iz naravnega okolja, s katerimi pripravljamo kvašeno testo. Ustvarimo jih iz moke in vode. Ko ju zmešamo, moka dobesedno oživi. Zmes začne brbotati in naraščati. V njej oživijo mikroorganizmi, mlečnokislinske bakterije, ki škrob razgrajajo v enostavne sladkorje. Zaradi tega sladkorja testo vzhaja in kruh je lažje prebavljiv, ne obleži v želodcu, kot radi rečemo. Je tudi polnejšega okusa ter strukture z lažje dostopnimi hranili in minerali za naše telo. Vendar iz droži ne delamo le kruha in pekovskih izdelkov, dodajamo jih lahko v različne jedi, če le vsebujejo moko in vodo – od testenin do juh, omak …

Droži za peko lahko pripravimo tudi z različnimi vrstami moke (in vodo ter žlico matičnih droži). In tako kot lahko menjamo moko, lahko tudi vodo zamenjamo ali dopolnjujemo z mlekom, kefirjem, pinjencem ali sadno kvasno vodo, izvemo.

V Restavraciji 1906 so tokrat spajali droži z jedmi na krožnikih in potem še z vinom, nastale pa so zanimive kombinacije. Najprej sta nas na mizah pričakala malce prirejena blejska posmodulja ter maslo z drožmi. Kot hladna predjed je na mizo prišel obloženi kruh naan. Pravzaprav trije kruhki v velikosti dveh, morda treh grižljajev z zajčjo pašteto z žajbljem, dimljeno postrvjo in lečo s porom. Sledila je prva topla predjed, in sicer hišni raviol, polnjen s svinjskimi lički, predvsem pa se nam je pogled ustavil na barvah raviola in dodani slani frutabeli. Kot druga topla predjed je navdušila izvirno postrežena mala bučna pita z govejim jezikom, lardom, emulzijo bučnega olja in bučno majonezo. Glavno jed so tokrat poimenovali preprosto Wellington – angus in jelen, mavrahi ter omaka s črnimi orehi. Po besedah glavne soustvarjalke tokratnega menija Jerice Klinar so na krožniku pripravili pravi sprehod po gorah. Ob ajdovem biskvitu, ki ga ni bilo enostavno narediti takega, kot si ga je zamislila, je še dodala Klinarjeva, pa sta bila med drugim na sladkem in tudi zadnjem krožniku tokratnega Droženja ob vinu še mandarinin mousse in sladoled iz kisle smetane z medom. »In jé se vse skupaj, vsak grižljaj mora vsebovati vse komponente,« je še poudarila Klinarjeva.

(Konec)

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 8. junij 2018 / 06:00

Gorenjski glas, št. 46

Gorenjski glas, 8. junij 2018, št. 46

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 23. junij 2020 / 14:23

Letos imeli »vznemirljivo« šolo

Jutri se zaključuje šolsko leto, ki je bilo letos res nekaj posebnega, sta v svojem nagovoru šolarjev, njihovih staršev in učiteljev poudarila predsednik republike Borut Pahor in ministrica za izobraž...

Gospodarstvo / torek, 23. junij 2020 / 14:22

Priznanja gorenjskim oljarjem

Kranj – Na Ptuju bi morala biti v sredini maja tradicionalna državna razstava kmečkih prehranskih izdelkov z naslovom Dobrote slovenskih kmetij, a so jo zaradi epidemije covida-19 prestavili na 5....

Kronika / torek, 23. junij 2020 / 14:21

Smrtna nesreča motorista

Žiri – Minulo nedeljo nekaj po poldnevu se je na Selu pri Žireh smrtno ponesrečil motorist. V ovinku je izgubil nadzor nad motornim kolesom in po drsenju trčil v kombi, ki je vozil nasproti. Motori...

Kranjska Gora / torek, 23. junij 2020 / 14:21

Policija uživa ugled in zaupanje

Ob dnevu državnosti in v spomin na dogodke ob mejnem prehodu Rateče v času vojne za Slovenijo je ob spominskem obeležju v Ratečah potekala slovesnost s kulturnim programom.

Gorenjska / torek, 23. junij 2020 / 12:29

Včeraj več okužb, a razloga za zaskrbljenost (še) ni

Večina okužb je uvoženih iz okoliških držav ali pa gre za primere, povezane z njimi. Kljub nekoliko večjemu številu okužb pa razmere za zdaj niso skrb vzbujajoče, pravi epidemiolog Mario Fafangel.