Ženskam pasulj, moškim pečenico
V Mojstrani od dnevu žena kuhajo pasulj. Zadnja leta to tradicijo ohranja Gašper Zima iz Gostilne pr' Železnk, ki ni pozabil niti na moške ob dnevu mučenikov.
Mojstrana – Torek je bil dan, posvečen ženskam. Na Trgu olimpijcev v središču Mojstrane je predvsem zanje, čeprav je bilo ob našem obisku več moških, Gašper Zima skupaj s partnerko Karol Ribaš stregel pasulj, za dozo sladkega pa poskrbel z buhteljnom. »Nekateri svoje partnerke pripeljejo na kosilo, drugi pridejo s posodo in jedačo odnesejo domov. Ob tem so zagotovo najbolj vesele gospe, saj jim ta dan ni treba kuhati,« je dejal Gašper. Pasulj so pripravili iz štirideset kilogramov fižola, in kot pravi Zima, več ga je – boljši je. V Mojstrani pa niso pozabili tudi na moške. Včeraj, ob dnevu mučenikov, ko je bil dan posvečen moškim, sta Gašper in Karola zanje pripravila pečenico, matevž in kislo zelje. »Naj bo pošteno za oba spola,« je pristavil Gašper. »Več obiska je običajno ob dnevu žena, morda tudi zato, ker je praznik bolj znan, lahko pa morebiti dokazuje, da moški posvečamo več pozornosti ženskam kot one nam,« je v smehu dodal.
Izidor Podgornik, ki se je priženil v mojstranške konce, je na pasulj pripeljal svojo gospo Elizabeto. »Najprej je nameraval pasulj dostaviti domov v 'kanglici', a sem ga ustavila z vprašanjem, ali jo bo on pomil. V trenutku si je premisli in sva šla,« je dejala Elizabeta Podgornik. »Nekoč je imel ta dan večji pomen, častili smo ženske, ki so se uprle, v dar prejele nagelj, danes pa nima več pravega žara,« je še dodala. Pri Ludviku in Ivici Kavčič Stražišar pa je bilo ravno obratno, gospa je na kosilo pripeljala svojega gospoda. »Dan žena praznujem, podobno kot materinski dan, saj želim ohraniti tradicijo. Mož me vselej obdari, med drugim me je na ta dan peljal tudi k frizerju,« nam je zaupala Kavčič Stražišarjeva.
Melita Djurič pa pravi, da si vsak dan naredi lep. »Je pa zelo lepa gesta gospodarja Gostilne pr' Železnk, da se ob tej priložnosti spomni na nas in predvsem da ohranja tradicijo,« je dejala Djuričeva. Božena Pečar je ob tem še povedala, da so nekoč pasulj kuhali v velikem kotlu pri hotelu Triglav. »Tedaj ga sicer niso stregli na licu mesta, možje so prišli s posodo in ga odnesli domov. Spomnim se, da je tudi moj oče 8. marca hodil po pasulj za mamo,« je pojasnila Pečarjeva.