Omaka iz morskih sadežev ali lososa

Zaradi ugodnih prehranskih lastnosti naj bi se ribe znašle na našem krožniku vsaj dvakrat na teden. Omaka iz morskih sadežev in sirova omaka z lososom predstav­ljata enostaven in priporočen korak za dosego tega cilja.

Za pripravo omake iz morskih sadežev potrebujemo: 800 g morskih sadežev, 2 srednji veliki čebuli, 4 stroke česna, 1 srednje veliko bučko, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 šopek sveže bazilike oziroma 1 žličko suhe, 1 žlico olivnega olja.

V primeru, da imamo zamrznjene morske sadeže, jih stresemo na cedilo ter postavimo pod tekočo vodo, da se odtajajo. Česen in čebulo olupimo ter nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter dodamo česen, čebulo in na majhne kocke narezano bučko. Posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko in pražimo tri minute. Nato prilijemo belo vino, in ko ta izhlapi, dodamo morske sadeže. Pražimo 5 minut oziroma toliko časa, da tekočina od morskih sadežev izhlapi. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, potresemo z baziliko ter popramo. Ponev pokrijemo in počasi kuhamo 40 minut, da se omaka zgosti. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Za pripravo sirove omake z lososom potrebujemo: 200 g fileja lososa, 150 g topljenih sirčkov, 2 dl mleka, 3 žlice limoninega soka, pol žličke rdeče paprike, pol žličke origana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

File lososa narežemo na krajše rezine, ga solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Popečemo ga na žlici olivnega olja ter ga prestavimo na krožnik in pokrijemo, da ostane topel. V ponev, kjer smo popekli lososa, narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Mešamo, dokler se topljeni sirčki ne raztopijo in se omaka zgosti. Prilijemo limonin sok in začinimo z origanom. V omako vmešamo še popečene trakove lososa in kuhamo še minuto, da se okusi povežejo.

Nasvet: V primeru, da se omaka preveč zgosti, prilijemo še malo mleka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / četrtek, 27. julij 2017 / 12:43

Skrivnostna smrt

Uglič, eno od pristanišč na Volgi, je v ruski zgodovini zapisan kot kraj, kjer je bil ubit najmlajši sin Ivana Vasiljeviča Groznega. V Sibirijo v izgnanstvo je moral tudi zvon.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 22. maj 2015 / 16:00

Veslači pred novimi izzivi

Bled – Minuli konec tedna so naši veslači nastopali na mednarodni regati v Essnu, konkurenca pa je bila močna predvsem v kategoriji do 23 let, kjer je bil od naših najuspešnejši perspektiv...

Rekreacija / petek, 22. maj 2015 / 16:31

Dobrodelni tek v Medvodah

Medvode – Prostovoljci Osnovne šole Preska organizirajo tretji dobrodelni tek Tečem med vodami, zame, zate, za spremembe. Potekal bo jutri na igrišču OŠ Preska pri Medvodah. Start teka bo ob 11. ur...

Avtomobilizem / petek, 22. maj 2015 / 16:22

Naelektreni vabijo

Kranj – Avtohiša Vrtač iz Stražišča vabi na posebno predstavitev Volkswagnovih električnih vozil. Lahko se boste vozili v modelih: e-Golf, e-Up, Golf GTE in z najvarčnejšim avtomobilom na svetu XL1...

Slovenija / petek, 22. maj 2015 / 16:10

Iskanje skupne poti spomina

Magister komunikologije in raziskovalec odnosa Slovencev na Koroškem do svoje preteklosti Daniel Wutti iz Borovelj, profesor na Alpsko-jadranski univerzi v Celovcu in sodelavec Slovenskega znanstve...

Šenčur / petek, 22. maj 2015 / 16:09

Police se praznijo ...

Šenčur – Ta teden nam bralci ob razprodaji v Baumaxu, ki je tik pred zaprtjem, poročajo o neznanski gneči. Prodajne police se vse bolj praznijo, nakupovalni vozički so naloženi do vrha, pri blagajn...