Omaka iz morskih sadežev ali lososa

Zaradi ugodnih prehranskih lastnosti naj bi se ribe znašle na našem krožniku vsaj dvakrat na teden. Omaka iz morskih sadežev in sirova omaka z lososom predstav­ljata enostaven in priporočen korak za dosego tega cilja.

Za pripravo omake iz morskih sadežev potrebujemo: 800 g morskih sadežev, 2 srednji veliki čebuli, 4 stroke česna, 1 srednje veliko bučko, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 šopek sveže bazilike oziroma 1 žličko suhe, 1 žlico olivnega olja.

V primeru, da imamo zamrznjene morske sadeže, jih stresemo na cedilo ter postavimo pod tekočo vodo, da se odtajajo. Česen in čebulo olupimo ter nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter dodamo česen, čebulo in na majhne kocke narezano bučko. Posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko in pražimo tri minute. Nato prilijemo belo vino, in ko ta izhlapi, dodamo morske sadeže. Pražimo 5 minut oziroma toliko časa, da tekočina od morskih sadežev izhlapi. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, potresemo z baziliko ter popramo. Ponev pokrijemo in počasi kuhamo 40 minut, da se omaka zgosti. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Za pripravo sirove omake z lososom potrebujemo: 200 g fileja lososa, 150 g topljenih sirčkov, 2 dl mleka, 3 žlice limoninega soka, pol žličke rdeče paprike, pol žličke origana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

File lososa narežemo na krajše rezine, ga solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Popečemo ga na žlici olivnega olja ter ga prestavimo na krožnik in pokrijemo, da ostane topel. V ponev, kjer smo popekli lososa, narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Mešamo, dokler se topljeni sirčki ne raztopijo in se omaka zgosti. Prilijemo limonin sok in začinimo z origanom. V omako vmešamo še popečene trakove lososa in kuhamo še minuto, da se okusi povežejo.

Nasvet: V primeru, da se omaka preveč zgosti, prilijemo še malo mleka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 31. januar 2024 / 12:06

Tanja odgovarja

Spoštovana Tanja, že večkrat sem vas kaj vprašala, pa ste mi vedno pravilno povedali. Tokrat me zanima, ali mi bo uspelo dobiti polovično upokojitev, saj imam hudo revmo oziroma artritis,...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 19. januar 2019 / 12:42

Kdo bo prevzel odgovornost

Kranj – V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so se odzvali na aktualno dogajanje glede upravljanja z velikimi zvermi, ko je najprej vlada iz odloka izvzela odvzem (odstrel) volkov, potlej pa je...

Kultura / sobota, 19. januar 2019 / 12:39

Razstavni termini Galerije Pungert

Kranj – Galerijski svet Društva Pungert Kranj objavlja razpis za pridobitev razstavnih terminov v Galeriji Pungert v Kranju za leto 2019. K sodelovanju vabijo likovnike, fotografe, kiparje in avtor...

Šport / sobota, 19. januar 2019 / 12:39

Meta Hrovat do rezultata sezone

Kranj – Kronplatz v Avstriji je gostil peti veleslalom sezone svetovnega pokala za ženske. Odlično je nastopila Meta Hrovat, ki se vrača po poškodbi gležnja. Osvojila je sedmo mesto, kar je njena n...

Komenda / sobota, 19. januar 2019 / 12:38

Razpis za socialno pomoč

Komenda – Ustanova Petra Pavla Glavarja je tudi letos objavila javni razpis socialne pomoči za občane občine Komenda, ki so se znašli v trenutni hudi denarni stiski. Do pomoči so upravičeni polnole...

GG Plus / sobota, 19. januar 2019 / 12:36

Gora ni nora

Nejc Zaplotnik: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.« In še: »Sploh ni pomembno, kdo je prvi prišel na vrh Everesta, pomemben je uspeh...