Omaka iz morskih sadežev ali lososa

Zaradi ugodnih prehranskih lastnosti naj bi se ribe znašle na našem krožniku vsaj dvakrat na teden. Omaka iz morskih sadežev in sirova omaka z lososom predstav­ljata enostaven in priporočen korak za dosego tega cilja.

Za pripravo omake iz morskih sadežev potrebujemo: 800 g morskih sadežev, 2 srednji veliki čebuli, 4 stroke česna, 1 srednje veliko bučko, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 šopek sveže bazilike oziroma 1 žličko suhe, 1 žlico olivnega olja.

V primeru, da imamo zamrznjene morske sadeže, jih stresemo na cedilo ter postavimo pod tekočo vodo, da se odtajajo. Česen in čebulo olupimo ter nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter dodamo česen, čebulo in na majhne kocke narezano bučko. Posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko in pražimo tri minute. Nato prilijemo belo vino, in ko ta izhlapi, dodamo morske sadeže. Pražimo 5 minut oziroma toliko časa, da tekočina od morskih sadežev izhlapi. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, potresemo z baziliko ter popramo. Ponev pokrijemo in počasi kuhamo 40 minut, da se omaka zgosti. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Za pripravo sirove omake z lososom potrebujemo: 200 g fileja lososa, 150 g topljenih sirčkov, 2 dl mleka, 3 žlice limoninega soka, pol žličke rdeče paprike, pol žličke origana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

File lososa narežemo na krajše rezine, ga solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Popečemo ga na žlici olivnega olja ter ga prestavimo na krožnik in pokrijemo, da ostane topel. V ponev, kjer smo popekli lososa, narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Mešamo, dokler se topljeni sirčki ne raztopijo in se omaka zgosti. Prilijemo limonin sok in začinimo z origanom. V omako vmešamo še popečene trakove lososa in kuhamo še minuto, da se okusi povežejo.

Nasvet: V primeru, da se omaka preveč zgosti, prilijemo še malo mleka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 16. maj 2014 / 09:48

Učimo se vse življenje

Tega, kar smo se naučili, nam nihče ne more vzeti, zato je prav, da se učimo vse življenje in da pridobljenega znanja ne pozabimo, ko smo odrasli.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 15. marec 2023 / 20:32

Poročena šestdeset let

Cirilka in Peter Remec iz Zgornjih Pirnič sta se poročila 16. februarja leta 1963.

Nasveti / sreda, 15. marec 2023 / 20:32

Rulade

Priprava rulade, ki lahko prijetno popestri skodelico čaja ali kave, je preprosta in hitra. Pripravimo jo lahko na mnogo načinov, z različnimi kombinacijami biskvita in nadevov.Za pripravo o...

GG Plus / sreda, 15. marec 2023 / 20:29

Otrok z bolno dušo

Zora mi je enkrat jeseni napisala pismo, a le z nekaj vrsticami. »Pisanje mi ne gre od rok, pogovor me pa sprošča in me izpolnjuje. Vas lahko obiščem, da zapišete še mojo zgodbo?«

Razvedrilo / sreda, 15. marec 2023 / 15:48

Grubin memorial ponovno uspel

V Kranjski Gori so v petek ponovno pripravili Grubin memorial z dobrodelnim veleslalomom s smučarskimi zvezdami in koncertom, kar je bil uvod v Pokal Vitranc. Letos zbrana sredstva namenjajo živahn...

Šport / sreda, 15. marec 2023 / 15:48

Sunsi s prvega mesta na zaključni turnir

Domžale – Zadnjo tekmo rednega dela lige NLB ABA2 proti TFT iz Skopja so košarkarji Helios Suns dobili s 93 : 61 in potrdili prvo mesto na lestvici. V regionalnem tekmovanju jih tako čaka le še zak...