Omaka iz morskih sadežev ali lososa

Zaradi ugodnih prehranskih lastnosti naj bi se ribe znašle na našem krožniku vsaj dvakrat na teden. Omaka iz morskih sadežev in sirova omaka z lososom predstav­ljata enostaven in priporočen korak za dosego tega cilja.

Za pripravo omake iz morskih sadežev potrebujemo: 800 g morskih sadežev, 2 srednji veliki čebuli, 4 stroke česna, 1 srednje veliko bučko, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 šopek sveže bazilike oziroma 1 žličko suhe, 1 žlico olivnega olja.

V primeru, da imamo zamrznjene morske sadeže, jih stresemo na cedilo ter postavimo pod tekočo vodo, da se odtajajo. Česen in čebulo olupimo ter nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter dodamo česen, čebulo in na majhne kocke narezano bučko. Posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko in pražimo tri minute. Nato prilijemo belo vino, in ko ta izhlapi, dodamo morske sadeže. Pražimo 5 minut oziroma toliko časa, da tekočina od morskih sadežev izhlapi. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, potresemo z baziliko ter popramo. Ponev pokrijemo in počasi kuhamo 40 minut, da se omaka zgosti. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Za pripravo sirove omake z lososom potrebujemo: 200 g fileja lososa, 150 g topljenih sirčkov, 2 dl mleka, 3 žlice limoninega soka, pol žličke rdeče paprike, pol žličke origana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

File lososa narežemo na krajše rezine, ga solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Popečemo ga na žlici olivnega olja ter ga prestavimo na krožnik in pokrijemo, da ostane topel. V ponev, kjer smo popekli lososa, narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Mešamo, dokler se topljeni sirčki ne raztopijo in se omaka zgosti. Prilijemo limonin sok in začinimo z origanom. V omako vmešamo še popečene trakove lososa in kuhamo še minuto, da se okusi povežejo.

Nasvet: V primeru, da se omaka preveč zgosti, prilijemo še malo mleka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / sobota, 4. julij 2020 / 18:36

Obeležili spominski dan

Spominski dan občine so v Žirovnici obeležili tudi letos, a tokrat zaradi trenutne situacije le s polaganjem venca k spomeniku talcev.

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Strategija razvoja MO Kranj

Javni poziv za sodelovanje v delovnih telesih za pripravo strategije.

Splošno / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Gremo skupaj naprej

Na to, koliko ciljev lahko župan skupaj z občinsko upravo uresniči v enem letu, vpliva mnogo dejavnikov. Lahko zatrdim, da smo družno zavihali rokave in nadaljevali v prejšnjem mandatu...

Škofja Loka / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Odprli obnovljen cestni odsek

Luša - Krajevna skupnost Luša-Sv. Lenart je letos spomladi zaradi dotrajanosti odseka ceste od vasi Sv. Lenart do križišča Rastovke pričela izvajati pripravljalna dela za uredite...

Radovljica / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Občinski in Linhartov praznik

Radovljica - V radovljiški občini bodo v torek ob občinskem prazniku, ki ga praznujejo ob obletnici rojstva rojaka Antona Tomaža Linharta, odprli stalno razstavo o Linhartu in na...

Zanimivosti / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Drsališče je že postavljeno

Bohinjska Bistrica - Na travniku pred zdravstvenim domom v Bohinjski Bistrici so začeli urejati drsališče. V nedeljo pa je na njem že nastajal led. V tem tednu bo urejena tudi ok...