Nika Svetec s svojimi slastnimi in pisanimi bomboni / Foto: Lovro Rozina

Čokolade se nikdar ne naveliča

Nika Svetec iz Šmarce je svojo ljubezen do čokolade in smisel za ustvarjanje združila v pralinejih, ki nastajajo pod blagovno znamko Bon Bon. »O čokoladi lahko govorim ure in ure,« pravi zgovorna ustvarjalka, ki v slastnih okusih uživa prav toliko kot njeni kupci.

Sedemindvajsetletna Nika Svetec si je čokoladni atelje, kakor mu pravi, uredila v pritličju domače hiše, v njem pa zadnji dve leti uživa v službi, ki ji jo gotovo zavidajo mnogi ljubitelji čokolade. A truda je veliko, pravi, pa tudi skrbi, saj je čokolada sestavina, ki improviziranja ne mara preveč. »Delo s čokolado je zelo zahtevno, upoštevati je treba namreč cel kup faktorjev, da izdelek uspe – od primerne in konstantne vlage, temperature, pravilnega shranjevanja, kakovosti osnovnih sestavin … Slaščičarstvo me zanima že od malega, na temo čokolade sem na Višji šoli za gostinstvo in turizem tudi diplomirala, a največ sem se naučila sama – z branjem knjig, brskanjem po spletu, na družbenih omrežjih, predavanjih in s preizkušanjem v kuhinji,« pravi Nika Svetec, umetnica, ki čokolado skupaj s polnili in barvami spreminja v slastne in pisane pralineje.

Poklicno pot je začela v redni službi kot vodja slaščičarskega oddelka v enem od ljubljanskih hotelov, a želja po lastnem ustvarjanju jo je gnala na svoje, vrata do podjetja Bon Bon pa ji je na stežaj odprla še epidemija, ki njeni prejšnji službi ni bila naklonjena. »Začela sem z nekaj kilogrami čokolade in nekaj modeli, nato pa so naročila kar rasla in rasla in kar naenkrat sem čokolado začela kupovati v desetkilogramskih vrečah, modelov pa kmalu nisem več štela,« se danes smeje svoji poti, na kateri pa že potrebuje dodatne pare rok. Največ ji pomagata sestra Katja in mož Jošt, pa tudi drugi družinski člani.

Do sedaj je ustvarila dvajset okusov, ki so stalno v njeni ponudbi, a razviti si želi še mnoge druge. Pri izbiri osnovnih sestavin (te kupuje v Franciji) je zelo stroga, saj zase in za svoje kupce želi le najboljše. Zato se vselej poglobi tudi v to, iz kje prihajajo kakavova zrna in kako so bila pridelana. Tudi barve izbira le takšne iz naravnih sestavin, prav tako sadna polnila in druge sestavine. »Čokolade se nikdar ne naveličam, tudi govorim zelo rada o njej in ja, tudi jem jo še vedno skoraj vsak dan. Vseskozi si prizadevam, da imajo moji bomboni nekako eksploziven okus. Da ne gre samo za različne barve. Da ob ugrizu začutiš sestavine. Vse prevečkrat se mi je že zgodilo, da sem kupila bombonjero z bomboni sicer zelo lepih oblik, a so bili vsi istega okusa. Tega pri svojih izdelkih ne želim,« pravi.

Delo začne s krašenjem modelov s pisanimi barvami na osnovi kakavovega masla s primešanimi naravnimi barvnimi koncentrati, izdelavo lupine pralinejev in polnilom iz stoodstotnih sadnih pirejev s sladkorjem ter zaključi z zaključnim slojem. Vsak bombon je zaradi različnih faz končan v treh dneh. Prodaja v treh izbranih trgovinicah in v spletni trgovini, njena želja pa je, da bi svoj čokoladni atelje na primerni lokaciji v prihodnje nadgradila v kakšen gostinski lokal, kjer bi lahko imela tudi neposredni stik s svojimi strankami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 31. januar 2020 / 22:32

Kadi slaba četrtina odraslih

Golnik – Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete. V Sloveniji še vedno kadi slaba četrtina odraslih prebivalcev. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje kadilcem, ki želijo opustiti...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 28. februar 2022 / 23:14

Poslovalnice Sberbank zaprle vrata, vloge državljanov naj bi bile varne

Ljubljana – Zaradi sankcij, ki so jih v Evropi uvedli proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino, je poslovanje ruske banke Sberbank v Sloveniji omejeno le še na kartično poslovanje. Posledično prihaja...

Kranj / ponedeljek, 28. februar 2022 / 23:11

Največji cepilni center na Gorenjskem zapira svoja vrata

Kranj – Največji cepilni center na Gorenjskem, ki ga je Zdravstveni dom Kranj v sodelovanju s Slovensko vojsko odprl marca lani v kranjski vojašnici, skoraj po letu dni intenzivnega delovanja zapir...

Kronika / ponedeljek, 28. februar 2022 / 16:23

Ljubezenske prevare na spletu

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT vsako leto beležijo veliko ljubezenskih prevar, ki se za žrtve končajo z visoko finančno škodo in globokim razočaranjem.

Radovljica / ponedeljek, 28. februar 2022 / 16:20

Dovoljenje za prizidek

Občina Radovljica je pridobila gradbeno dovoljenje za načrtovano gradnjo prizidka k radovljiškemu vrtcu, ki jo načrtuje za prihodnji dve leti.

GG Plus / ponedeljek, 28. februar 2022 / 16:19

Vsako žival je vredno rešiti

Sabina Piber z Bleda je ustanoviteljica in vodja ekipe K9 iskanje pogrešanih – Slovenija, ki sodeluje z mednarodno skupnostjo K9. Specializirali so se za iskanje pogrešanih živali, predvsem psov in ma...