Nika Svetec s svojimi slastnimi in pisanimi bomboni / Foto: Lovro Rozina

Čokolade se nikdar ne naveliča

Nika Svetec iz Šmarce je svojo ljubezen do čokolade in smisel za ustvarjanje združila v pralinejih, ki nastajajo pod blagovno znamko Bon Bon. »O čokoladi lahko govorim ure in ure,« pravi zgovorna ustvarjalka, ki v slastnih okusih uživa prav toliko kot njeni kupci.

Sedemindvajsetletna Nika Svetec si je čokoladni atelje, kakor mu pravi, uredila v pritličju domače hiše, v njem pa zadnji dve leti uživa v službi, ki ji jo gotovo zavidajo mnogi ljubitelji čokolade. A truda je veliko, pravi, pa tudi skrbi, saj je čokolada sestavina, ki improviziranja ne mara preveč. »Delo s čokolado je zelo zahtevno, upoštevati je treba namreč cel kup faktorjev, da izdelek uspe – od primerne in konstantne vlage, temperature, pravilnega shranjevanja, kakovosti osnovnih sestavin … Slaščičarstvo me zanima že od malega, na temo čokolade sem na Višji šoli za gostinstvo in turizem tudi diplomirala, a največ sem se naučila sama – z branjem knjig, brskanjem po spletu, na družbenih omrežjih, predavanjih in s preizkušanjem v kuhinji,« pravi Nika Svetec, umetnica, ki čokolado skupaj s polnili in barvami spreminja v slastne in pisane pralineje.

Poklicno pot je začela v redni službi kot vodja slaščičarskega oddelka v enem od ljubljanskih hotelov, a želja po lastnem ustvarjanju jo je gnala na svoje, vrata do podjetja Bon Bon pa ji je na stežaj odprla še epidemija, ki njeni prejšnji službi ni bila naklonjena. »Začela sem z nekaj kilogrami čokolade in nekaj modeli, nato pa so naročila kar rasla in rasla in kar naenkrat sem čokolado začela kupovati v desetkilogramskih vrečah, modelov pa kmalu nisem več štela,« se danes smeje svoji poti, na kateri pa že potrebuje dodatne pare rok. Največ ji pomagata sestra Katja in mož Jošt, pa tudi drugi družinski člani.

Do sedaj je ustvarila dvajset okusov, ki so stalno v njeni ponudbi, a razviti si želi še mnoge druge. Pri izbiri osnovnih sestavin (te kupuje v Franciji) je zelo stroga, saj zase in za svoje kupce želi le najboljše. Zato se vselej poglobi tudi v to, iz kje prihajajo kakavova zrna in kako so bila pridelana. Tudi barve izbira le takšne iz naravnih sestavin, prav tako sadna polnila in druge sestavine. »Čokolade se nikdar ne naveličam, tudi govorim zelo rada o njej in ja, tudi jem jo še vedno skoraj vsak dan. Vseskozi si prizadevam, da imajo moji bomboni nekako eksploziven okus. Da ne gre samo za različne barve. Da ob ugrizu začutiš sestavine. Vse prevečkrat se mi je že zgodilo, da sem kupila bombonjero z bomboni sicer zelo lepih oblik, a so bili vsi istega okusa. Tega pri svojih izdelkih ne želim,« pravi.

Delo začne s krašenjem modelov s pisanimi barvami na osnovi kakavovega masla s primešanimi naravnimi barvnimi koncentrati, izdelavo lupine pralinejev in polnilom iz stoodstotnih sadnih pirejev s sladkorjem ter zaključi z zaključnim slojem. Vsak bombon je zaradi različnih faz končan v treh dneh. Prodaja v treh izbranih trgovinicah in v spletni trgovini, njena želja pa je, da bi svoj čokoladni atelje na primerni lokaciji v prihodnje nadgradila v kakšen gostinski lokal, kjer bi lahko imela tudi neposredni stik s svojimi strankami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / ponedeljek, 2. april 2018 / 17:49

Energetsko prenovili dom

Pod Voglom se je uspešno zaključil projekt obnove doma CŠOD Bohinj, in sicer s pilotnim projektom energetske prenove po modelu pogodbeništva z zasebnim investitorjem.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 16. september 2010 / 07:00

Merkur je plačilno nesposoben

Uprava Merkurja z Bojanom Knupležem na čelu je danes sprožila postopek insolventnosti za divizijo Merkur. Po zagotovilih uprave v diviziji Big Bang ni težav, medtem ko lahko podobno usodo doživi tudi...

Zanimivosti / četrtek, 16. september 2010 / 07:00

Odprli obnovljeno dvorano

Kulturno društvo Kruh Križe je začelo 4. Vikend smeha z odprtjem obnovljene dvorane.

Bled / četrtek, 16. september 2010 / 07:00

Namesto na golf v družbo ptic

Bled - Tam, kjer ptički pojo, so poimenovali ornitološko pot, ki so jo v četrtek javno predstavili na blejskem igrišču za golf. Krožno pot ob igrišču, ki je namenjena opazovanju...

Vodice / četrtek, 16. september 2010 / 07:00

Kokalj znova za župana občine Vodice

Anton Kokalj, ki je občino Vodice pred leti že vodil, bo spet kandidiral za župana.

Trzin / četrtek, 16. september 2010 / 07:00

Trzinci sprejeli občinski prostorski načrt

Trzin - Občinski svetniki občine Trzin so na svoji zadnji seji 8. septembra sprejeli Občinski prostorski načrt – izvedbeni del za celotno območje Občine Trzin, s tem pa je Trzin...