Losos s porom in namaz iz ajdove kaše

Losos s porovo omako in namaz iz ajdove kaše in bučnih semen – recepta za trenutke, ko nam zmanjka idej in si želimo nekaj drugačnega.

Za pripravo lososa s porovo omako potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 večji por, 2 stroka česna, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kotlete lososa speremo pod toplo vodo in jih osušimo. Z obeh strani jih posolimo in popopramo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo lososove kotlete. Pokrijemo in pečemo 10 minut. Nato ponev odkrijemo, kotlete obrnemo in pečemo še 5 minut oziroma toliko časa, da so v sredini pečeni in se lepo zapečejo. Lososove kotlete preložimo na krožnik in jih pokrijemo. Na ponev, kjer smo pekli lososa, stresemo nasekljan česen in na kolesa narezan por. Na hitro prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo smetano in kuhamo približno 5 minut, da se omaka zgosti. K izbrani prilogi serviramo losos in ga prelijemo s porovo omako.

Za pripravo namaza iz ajdove kaše in bučnih semen potrebujemo: 80 g ajdove kaše, 50 g bučnih semen, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. V mešalnik stresemo kuhano ajdovo kašo ter primešamo bučna semena, kislo smetano ali sirni namaz, olivno olje, limonin sok, baziliko in origano ter ščep popra. Vse skupaj zmeljemo v gladko zmes in na koncu vmešamo še nasekljan česen. Po okusu dodatno solimo ali popramo. Namaz lahko serviramo takoj, še boljši pa je, če ga za dve uri postavimo v hladilnik, da se ohladi in se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. december 2016 / 10:26

Okna plod domačega znanja

Za razvoj inovativnega okna Wintherwax, pri katerem so združili termično modifikacijo lesa in njegovo impregnacijo z voski na naravni osnovi, je raziskovalna skupina, v kateri sta sodelovala tudi stro...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 11. december 2015 / 07:00

Nista bila komunalca

Gorenja vas – Do stanovanjske hiše na Trati v Gorenji vasi sta pred dnevi pristopila moška, ki sta se lastnici predstavila kot komunalna delavca, ki si morata ogledati nekatere stvari okoli hiše, k...

Kronika / petek, 11. december 2015 / 07:00

Vozila preblizu roba

Domžale – V ponedeljek okoli 21.30 se je na območju Domžal zgodila prometna nesreča. Povzročila jo je 31-letna voznica osebnega avtomobila, ki je vozila preblizu desnega roba vozišča. V nesreči je...

Šport / petek, 11. december 2015 / 07:00

Balinarji ekipe Lokateks Trata bodo prezimili drugi

Trata – Minulo soboto so balinarji v super ligi odigrali tekme sedmega kroga, ki je bil tudi zadnji v jesenskem delu. Najvišjo zmago so zabeležili balinarji edinega predstavnika Gorenjske, Lokateks...

Kranj / petek, 11. december 2015 / 07:00

Soočili argumente o beguncih

Dijaki Gimnazije Kranj so v torek v Mestni knjižnici Kranj v zaigrani razpravi poskušali argumentirano zavzeti stališča v podporo beguncem in proti njim. Pridružila se jim je pisateljica Neli Kodrič F...

Razvedrilo / petek, 11. december 2015 / 12:00

Brez dlake na jeziku

Ker sta tako resničnostni šov Kmetija: Nov začetek kot oddaja Kmetija: Nov začetek Brez cenzure v zadnjih vzdihljajih, lahko že uporabimo preteklik. Z Jasno Kuljaj iz oddaje Kmetija: Nov začetek Brez...