Losos s porom in namaz iz ajdove kaše

Losos s porovo omako in namaz iz ajdove kaše in bučnih semen – recepta za trenutke, ko nam zmanjka idej in si želimo nekaj drugačnega.

Za pripravo lososa s porovo omako potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 večji por, 2 stroka česna, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kotlete lososa speremo pod toplo vodo in jih osušimo. Z obeh strani jih posolimo in popopramo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo lososove kotlete. Pokrijemo in pečemo 10 minut. Nato ponev odkrijemo, kotlete obrnemo in pečemo še 5 minut oziroma toliko časa, da so v sredini pečeni in se lepo zapečejo. Lososove kotlete preložimo na krožnik in jih pokrijemo. Na ponev, kjer smo pekli lososa, stresemo nasekljan česen in na kolesa narezan por. Na hitro prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo smetano in kuhamo približno 5 minut, da se omaka zgosti. K izbrani prilogi serviramo losos in ga prelijemo s porovo omako.

Za pripravo namaza iz ajdove kaše in bučnih semen potrebujemo: 80 g ajdove kaše, 50 g bučnih semen, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. V mešalnik stresemo kuhano ajdovo kašo ter primešamo bučna semena, kislo smetano ali sirni namaz, olivno olje, limonin sok, baziliko in origano ter ščep popra. Vse skupaj zmeljemo v gladko zmes in na koncu vmešamo še nasekljan česen. Po okusu dodatno solimo ali popramo. Namaz lahko serviramo takoj, še boljši pa je, če ga za dve uri postavimo v hladilnik, da se ohladi in se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 11. december 2012 / 07:00

Ločanka

Ločanka, 11. december 2012, št. 9

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 13. oktober 2023 / 23:20

Prihaja izrazita ohladitev

V nedeljo sta tudi na Gorenjskem padla oktobrska temperaturna rekorda, a se bo toplo vreme kmalu poslovilo.

Zanimivosti / petek, 13. oktober 2023 / 23:15

Galaksija

Fantič po imenu Leo Medjugorac Mendez nam kaže vso veličino risbe kranjskega umetnika Nejča Slaparja z naslovom Galaksija, ki meri 10,2 metra v dolžino in 2,6 metra v višino. Avtor jo je n...

Bohinj / petek, 13. oktober 2023 / 23:12

Potrdili prvi rebalans proračuna

Bohinjska Bistrica – Bohinjski občinski svet je na nedavni seji potrdil prvi rebalans letošnjega proračuna. Kot so pojasnili na občinski upravi, gre za t. i. tehnični rebalans marca sprejetega pror...

Mengeš / petek, 13. oktober 2023 / 23:11

Sanacija športne dvorane v Mengšu

Mengeš – Izbran je izvajalec, in sicer podjetje Wisdom, ki bo v v poplavah uničeni mengeški športni dvorani poskrbel za športni pod in stenske obloge. Gre za prvo fazo sanacije, s katero po besedah...

Gospodarstvo / petek, 13. oktober 2023 / 23:00

Gazela znova na Škofjeloško

Gorenjska gazela je postalo škofjeloško podjetje Sax konstrukcije. Družinsko podjetje, ki ga danes vodi druga generacija, je izvozno naravnano, ostaja pa osredotočeno na zaposlene. Med nominiranci sta...