Losos s porom in namaz iz ajdove kaše

Losos s porovo omako in namaz iz ajdove kaše in bučnih semen – recepta za trenutke, ko nam zmanjka idej in si želimo nekaj drugačnega.

Za pripravo lososa s porovo omako potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 večji por, 2 stroka česna, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kotlete lososa speremo pod toplo vodo in jih osušimo. Z obeh strani jih posolimo in popopramo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo lososove kotlete. Pokrijemo in pečemo 10 minut. Nato ponev odkrijemo, kotlete obrnemo in pečemo še 5 minut oziroma toliko časa, da so v sredini pečeni in se lepo zapečejo. Lososove kotlete preložimo na krožnik in jih pokrijemo. Na ponev, kjer smo pekli lososa, stresemo nasekljan česen in na kolesa narezan por. Na hitro prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo smetano in kuhamo približno 5 minut, da se omaka zgosti. K izbrani prilogi serviramo losos in ga prelijemo s porovo omako.

Za pripravo namaza iz ajdove kaše in bučnih semen potrebujemo: 80 g ajdove kaše, 50 g bučnih semen, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. V mešalnik stresemo kuhano ajdovo kašo ter primešamo bučna semena, kislo smetano ali sirni namaz, olivno olje, limonin sok, baziliko in origano ter ščep popra. Vse skupaj zmeljemo v gladko zmes in na koncu vmešamo še nasekljan česen. Po okusu dodatno solimo ali popramo. Namaz lahko serviramo takoj, še boljši pa je, če ga za dve uri postavimo v hladilnik, da se ohladi in se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 1. december 2019 / 21:48

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 5. oktober 2018 / 12:09

Kostanjeva nedelja na Katarini

Topol – TD Katarina vabi na Kostanjevo nedeljo na Katarini, ki bo 7. oktobra. Od 11. do 16. ure bo potekala pred POŠ Topol. Na voljo bo pečen kostanj in domač jabolčnik, ekipe bodo tekmovale v kuha...

Radovljica / petek, 5. oktober 2018 / 11:02

Spominska tabla na rojstni hiši Linhartovega očeta

Radovljica – V čeških Ivančicah so prejšnjo soboto ob deseti obletnici podpisa listine o prijateljstvu z Občino Radovljica na glavnem mestnem trgu odkrili spominsko ploščo na rojstni hiši Václava L...

Naklo / petek, 5. oktober 2018 / 11:00

Znameniti Podbrežani se predstavijo

Podbrezje – V Kulturnem domu v Podbrezjah bo v soboto, 6. oktobra, ob 18. uri na ogled igra Znameniti Podbrežani se predstavijo. Scenarij je napisal Jožef Perne, igro je režiral David Ahačič. Igral...

Kultura / petek, 5. oktober 2018 / 10:56

V Žlebeh s svojo prvo samostojno razstavo

Žlebe – Galerijo pod kozolcem v Žlebeh bodo od jutri, 6. oktobra, krasile nove fotografije. Ob 17. uri bo odprtje razstave fotografij z naslovom Polhograjci so dom avtorja Petra Košenine. Gre za nj...

Gospodarstvo / petek, 5. oktober 2018 / 10:52

Odprli poslovno enoto v Kranju

BKS Bank je v ponedeljek odprla v Kranju poslovno enoto, kar je že njena osma enota v Sloveniji.