Losos s porom in namaz iz ajdove kaše

Losos s porovo omako in namaz iz ajdove kaše in bučnih semen – recepta za trenutke, ko nam zmanjka idej in si želimo nekaj drugačnega.

Za pripravo lososa s porovo omako potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 večji por, 2 stroka česna, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kotlete lososa speremo pod toplo vodo in jih osušimo. Z obeh strani jih posolimo in popopramo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo lososove kotlete. Pokrijemo in pečemo 10 minut. Nato ponev odkrijemo, kotlete obrnemo in pečemo še 5 minut oziroma toliko časa, da so v sredini pečeni in se lepo zapečejo. Lososove kotlete preložimo na krožnik in jih pokrijemo. Na ponev, kjer smo pekli lososa, stresemo nasekljan česen in na kolesa narezan por. Na hitro prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo smetano in kuhamo približno 5 minut, da se omaka zgosti. K izbrani prilogi serviramo losos in ga prelijemo s porovo omako.

Za pripravo namaza iz ajdove kaše in bučnih semen potrebujemo: 80 g ajdove kaše, 50 g bučnih semen, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. V mešalnik stresemo kuhano ajdovo kašo ter primešamo bučna semena, kislo smetano ali sirni namaz, olivno olje, limonin sok, baziliko in origano ter ščep popra. Vse skupaj zmeljemo v gladko zmes in na koncu vmešamo še nasekljan česen. Po okusu dodatno solimo ali popramo. Namaz lahko serviramo takoj, še boljši pa je, če ga za dve uri postavimo v hladilnik, da se ohladi in se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 27. november 2009 / 07:00

Na oder ne stopiš zato, da bi "fušal"

Glasba je obogatila moje življenje, tisočim glasbenikom po svetu pa je dala delo in zaslužek. To mi je v največje veselje, je povedal ob svoji 80-letnici Slavko Avsenik.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Štirje na novo okuženi z novo gripo

Ljubljana - V nacionalnem referenčnem laboratoriju za influenco Inštituta za varovanje zdravja so potrdili še štiri primere okužbe z virusom gripe A (H1N1). Gre za moške, ki so s...

Gospodarstvo / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Delavci Mure na protestu v Ljubljani

Ljubljana - Delavci Mure in njihovi podporniki so se včeraj s številnimi avtobusi pripeljali v glavno mesto in pred vladnim poslopjem pripravili protestni shod, s katerim so opoz...

GG Plus / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Pevci pod Podnarjevo lipo

Slovenci v zamejstvu (152)

GG Plus / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Kronika tedna

Novi sodbi proti Sloveniji Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je v zadnjih sodbah proti Sloveniji zaradi sodnih zaostankov presodilo, da mora republik...

Zanimivosti / petek, 24. julij 2009 / 07:00

Žetev po starem v Lešah

Leše - Stari kmečki običaji in tradicionalni načini dela tonejo v pozabo, ugotavljajo v Lešah. Zato želijo ohraniti ta pomemben del preteklosti, ki jo je spodrinila moderna mehan...