Losos s porom in namaz iz ajdove kaše

Losos s porovo omako in namaz iz ajdove kaše in bučnih semen – recepta za trenutke, ko nam zmanjka idej in si želimo nekaj drugačnega.

Za pripravo lososa s porovo omako potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 večji por, 2 stroka česna, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kotlete lososa speremo pod toplo vodo in jih osušimo. Z obeh strani jih posolimo in popopramo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo lososove kotlete. Pokrijemo in pečemo 10 minut. Nato ponev odkrijemo, kotlete obrnemo in pečemo še 5 minut oziroma toliko časa, da so v sredini pečeni in se lepo zapečejo. Lososove kotlete preložimo na krožnik in jih pokrijemo. Na ponev, kjer smo pekli lososa, stresemo nasekljan česen in na kolesa narezan por. Na hitro prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo smetano in kuhamo približno 5 minut, da se omaka zgosti. K izbrani prilogi serviramo losos in ga prelijemo s porovo omako.

Za pripravo namaza iz ajdove kaše in bučnih semen potrebujemo: 80 g ajdove kaše, 50 g bučnih semen, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. V mešalnik stresemo kuhano ajdovo kašo ter primešamo bučna semena, kislo smetano ali sirni namaz, olivno olje, limonin sok, baziliko in origano ter ščep popra. Vse skupaj zmeljemo v gladko zmes in na koncu vmešamo še nasekljan česen. Po okusu dodatno solimo ali popramo. Namaz lahko serviramo takoj, še boljši pa je, če ga za dve uri postavimo v hladilnik, da se ohladi in se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Darujte del sebe

V začetku decembrskih dni me je pot peljala skozi sveže okrašene avstrijske vasice in prevzel me je občutek izvirnosti in toplina utripajočih lučk. Bilo je moč čutiti ljubezen, s katero so jih ov...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 5. januar 2020 / 14:38

Sprememba kolektivne pogodbe

Gradbenikom so povečali povračila za malico, regres in jubilejne nagrade.

Gospodarstvo / nedelja, 5. januar 2020 / 14:38

Sprememba ni več možna

Ko je bil državni prostorski načrt za daljnovod Kamnik–Visoko že sprejet, so kmetje iz okolice brniškega letališča predlagali, da bi na tem območju daljnovod zaradi zaščite najboljših kmetijskih zemlj...

GG Plus / nedelja, 5. januar 2020 / 14:36

Ko se čas na ogled postavi

Za vse, ki si boste do konca februarja vzeli čas, si ga boste lahko krajšali v Galeriji Mestne hiše z ogledom ur, ki jih hranijo v Gorenjskem muzeju. Razstava z naslovom Vzemi si čas, ki sta jo pripra...

Razvedrilo / nedelja, 5. januar 2020 / 14:35

Veselo po domače

Folklorno društvo Bled je v Festivalni dvorani konec tedna pripravilo že enaindvajseto prireditev Veselo po domače. Ni manjkalo glasbe, plesa in humorja. Dvorana je bila polna do zadnjega kotička.

Zanimivosti / nedelja, 5. januar 2020 / 14:33

Nostalgija

Kot dokazuje fotografija, posneta v enem izmed mnogih domačih društev, podoba maršala naše nekdanje domovine kaže na še vedno prisotno nostalgijo, ki v sebi nosi delikatno večplastnost ter kontradi...