Losos s porom in namaz iz ajdove kaše

Losos s porovo omako in namaz iz ajdove kaše in bučnih semen – recepta za trenutke, ko nam zmanjka idej in si želimo nekaj drugačnega.

Za pripravo lososa s porovo omako potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 večji por, 2 stroka česna, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kotlete lososa speremo pod toplo vodo in jih osušimo. Z obeh strani jih posolimo in popopramo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo lososove kotlete. Pokrijemo in pečemo 10 minut. Nato ponev odkrijemo, kotlete obrnemo in pečemo še 5 minut oziroma toliko časa, da so v sredini pečeni in se lepo zapečejo. Lososove kotlete preložimo na krožnik in jih pokrijemo. Na ponev, kjer smo pekli lososa, stresemo nasekljan česen in na kolesa narezan por. Na hitro prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo smetano in kuhamo približno 5 minut, da se omaka zgosti. K izbrani prilogi serviramo losos in ga prelijemo s porovo omako.

Za pripravo namaza iz ajdove kaše in bučnih semen potrebujemo: 80 g ajdove kaše, 50 g bučnih semen, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. V mešalnik stresemo kuhano ajdovo kašo ter primešamo bučna semena, kislo smetano ali sirni namaz, olivno olje, limonin sok, baziliko in origano ter ščep popra. Vse skupaj zmeljemo v gladko zmes in na koncu vmešamo še nasekljan česen. Po okusu dodatno solimo ali popramo. Namaz lahko serviramo takoj, še boljši pa je, če ga za dve uri postavimo v hladilnik, da se ohladi in se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / torek, 17. april 2012 / 07:00

Jurij

Jurij, 17. april 2012, št. 1

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 22. januar 2008 / 07:00

Razstava del mlade fotografinje

Šenčur - V Muzeju občine Šenčur poteka fotografska razstava Kranjčanke Katje Bidovec »Pogledi obrazov«. Mlada fotografinja, dijakinja tretjega letnika ekonomske gimnazije...

Splošno / torek, 22. januar 2008 / 07:00

Drugačen Kralj Lear

V Prešernovem gledališču smo si ogledali novo premiero, Shakespearovo tragedijo Kralj Lear v režiji Tomija Janežiča.

Prosti čas / torek, 22. januar 2008 / 07:00

Odločitev za vse življenje

Kako naj se najstnik, v najbolj občutljivih letih, brez izkušenj, odloči, kaj bo delal 40 let? Izbira poklica je odločitev, ki mu kroji večji del življenja, ga zaznamuje in omogoča lepo ali težko...

Prosti čas / torek, 22. januar 2008 / 07:00

Točka in območje smrti

Na program TV3 prihajata novi seriji. Podobna naslova serij skrivata v svoji vsebini popolnoma različne zgodbe. V soboto, 26. januarja, ob 21.55 bo na sporedu 1. del serije Točka smrti, ki...

Prosti čas / torek, 22. januar 2008 / 07:00

Fabiani : Plečnik

V sredinem filmskem terminu bodo v sredo ob 19.55 na 1. programu Televizije Slovenija premierno predvajali dokumentarni film z naslovom Fabiani : Plečnik.