Losos s porom in namaz iz ajdove kaše

Losos s porovo omako in namaz iz ajdove kaše in bučnih semen – recepta za trenutke, ko nam zmanjka idej in si želimo nekaj drugačnega.

Za pripravo lososa s porovo omako potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 večji por, 2 stroka česna, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kotlete lososa speremo pod toplo vodo in jih osušimo. Z obeh strani jih posolimo in popopramo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo lososove kotlete. Pokrijemo in pečemo 10 minut. Nato ponev odkrijemo, kotlete obrnemo in pečemo še 5 minut oziroma toliko časa, da so v sredini pečeni in se lepo zapečejo. Lososove kotlete preložimo na krožnik in jih pokrijemo. Na ponev, kjer smo pekli lososa, stresemo nasekljan česen in na kolesa narezan por. Na hitro prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo smetano in kuhamo približno 5 minut, da se omaka zgosti. K izbrani prilogi serviramo losos in ga prelijemo s porovo omako.

Za pripravo namaza iz ajdove kaše in bučnih semen potrebujemo: 80 g ajdove kaše, 50 g bučnih semen, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. V mešalnik stresemo kuhano ajdovo kašo ter primešamo bučna semena, kislo smetano ali sirni namaz, olivno olje, limonin sok, baziliko in origano ter ščep popra. Vse skupaj zmeljemo v gladko zmes in na koncu vmešamo še nasekljan česen. Po okusu dodatno solimo ali popramo. Namaz lahko serviramo takoj, še boljši pa je, če ga za dve uri postavimo v hladilnik, da se ohladi in se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 3. december 2020 / 15:44

Londonskega tekel na Bledu

Gorenjec Uroš Kralj je prišel na idejo, da bi letos pretekel dvajset maratonov. Dveh z začetka leta se je udeležil v živo, naslednjih pa zaradi epidemije covida-19 virtualno. Nabralo se jih je že kar...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 21. september 2015 / 14:41

Sodišče znova uvedlo »prisilko« nad Savo

Ljubljana – Okrožno sodišče v Ljubljani je v sredo sklenilo ustaviti postopek preventivnega prestrukturiranja nad dolžnikom Sava in namesto njega začeti postopek prisilne poravnave. S tem je ugodil...

Razvedrilo / ponedeljek, 21. september 2015 / 14:01

Iz knjige na mizo

Na Brdu pri Kranju so gostili znane kuharske mojstre, ki so ljubitelje kuhanja razveselili z novo kuharsko knjigo. Bili smo tudi na 36. rojstnem dnevu Radia Sora in izboru Miss Slovenije, na katerem s...

Škofja Loka / ponedeljek, 21. september 2015 / 13:53

Statut bodo ponovno obravnavali

Škofjeloški občinski svetniki so predlog sprememb in dopolnitev občinskega statuta zavrnili in vrnili v ponovno obravnavo.

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. september 2015 / 13:50

Ustavna pritožba zoper sklep o stečaju

Kranj – Družba Garnol iz Kranja, ki je 98-odstotna lastnica družbe T-2 in hkrati tudi ena od njenih upnic, je prejšnji teden na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo zoper sklep Višjega sodišča...

GG Plus / ponedeljek, 21. september 2015 / 13:45

Šalobarde Alojza Globočnika

Pred časom sem se nasmejal ob opisu značilnosti Slovencev iz ust nekega Afričana. Dejal je, da smo zanimiv narod, ker prav obvladajo jezik samo dva ali trije. Takoj, ko kdo nekaj napiše ali izreče,...