Losos s porom in namaz iz ajdove kaše

Losos s porovo omako in namaz iz ajdove kaše in bučnih semen – recepta za trenutke, ko nam zmanjka idej in si želimo nekaj drugačnega.

Za pripravo lososa s porovo omako potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 večji por, 2 stroka česna, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kotlete lososa speremo pod toplo vodo in jih osušimo. Z obeh strani jih posolimo in popopramo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo lososove kotlete. Pokrijemo in pečemo 10 minut. Nato ponev odkrijemo, kotlete obrnemo in pečemo še 5 minut oziroma toliko časa, da so v sredini pečeni in se lepo zapečejo. Lososove kotlete preložimo na krožnik in jih pokrijemo. Na ponev, kjer smo pekli lososa, stresemo nasekljan česen in na kolesa narezan por. Na hitro prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo smetano in kuhamo približno 5 minut, da se omaka zgosti. K izbrani prilogi serviramo losos in ga prelijemo s porovo omako.

Za pripravo namaza iz ajdove kaše in bučnih semen potrebujemo: 80 g ajdove kaše, 50 g bučnih semen, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. V mešalnik stresemo kuhano ajdovo kašo ter primešamo bučna semena, kislo smetano ali sirni namaz, olivno olje, limonin sok, baziliko in origano ter ščep popra. Vse skupaj zmeljemo v gladko zmes in na koncu vmešamo še nasekljan česen. Po okusu dodatno solimo ali popramo. Namaz lahko serviramo takoj, še boljši pa je, če ga za dve uri postavimo v hladilnik, da se ohladi in se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 21. oktober 2015 / 19:51

Pomoč psov pri reji drobnice

Podhom – Javna služba kmetijskega svetovanja in Društvo rejcev drobnice Zgornje Gorenjske bosta v soboto, 24. oktobra, ob 11. uri pripravila na pašniku Andreja Dežmana v Podhomu praktičen prikaz up...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Na kratko

Volkswagen: Pri znamki Volkswagen Gospodarska vozila so v ponedeljek, 29. junija, v tovarni v Hannovru izdelali milijonto vozilo iz serije T5. Jubilejni T5 je Transporter furgon...

Zanimivosti / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Planinski center na Zelenici

Tržič - Pri obnovi planinskega doma na Zelenici, ki ga je pred leti uničil požar, pomaga domačemu planinskemu društvu tudi Občina Tržič. Konec leta 2007 je s PD Tržič in Planinsk...

Škofja Loka / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Popravljali povsem nov most

Škofja Loka - Most pri Šeširju v Škofji Loki je bil lani povsem obnovljen, zato je bilo nenavadno, da se so se prejšnji teden na njem spet pojavili gradbeni delavci. Na občini so...

Kranj / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Tlakovce zamenjali z asfaltom

Kranj - Pred vhodom v lekarno na Bleiweisovi so sicer pred štirimi leti položili lične tlakovce, očitno pa je bilo delo slabo opravljeno, saj so jih od takrat že trikrat popravlj...

Zanimivosti / četrtek, 30. julij 2009 / 07:00

Zbor tržiških upokojencev

Zgornje Duplje - Okrog 230 tržiških upokojencev se je pred kratkim zbralo na turistični kmetiji Trnovc, kjer so imeli volilni občni zbor. Predsednik Karel Štucin (na sliki...