Losos s porom in namaz iz ajdove kaše

Losos s porovo omako in namaz iz ajdove kaše in bučnih semen – recepta za trenutke, ko nam zmanjka idej in si želimo nekaj drugačnega.

Za pripravo lososa s porovo omako potrebujemo: 4 kotlete lososa, 1 večji por, 2 stroka česna, 2 dl smetane za kuhanje, 1 dl belega vina, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Kotlete lososa speremo pod toplo vodo in jih osušimo. Z obeh strani jih posolimo in popopramo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olja in nanj položimo lososove kotlete. Pokrijemo in pečemo 10 minut. Nato ponev odkrijemo, kotlete obrnemo in pečemo še 5 minut oziroma toliko časa, da so v sredini pečeni in se lepo zapečejo. Lososove kotlete preložimo na krožnik in jih pokrijemo. Na ponev, kjer smo pekli lososa, stresemo nasekljan česen in na kolesa narezan por. Na hitro prepražimo in zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, prilijemo smetano in kuhamo približno 5 minut, da se omaka zgosti. K izbrani prilogi serviramo losos in ga prelijemo s porovo omako.

Za pripravo namaza iz ajdove kaše in bučnih semen potrebujemo: 80 g ajdove kaše, 50 g bučnih semen, 2 žlici kisle smetane ali sirnega namaza, 2 žlici olivnega olja, 2 žlici limoninega soka, 2 stroka česna, pol žličke bazilike, pol žličke origana, sol in poper.

Ajdovo kašo skuhamo v osoljeni vodi ter jo odcedimo. V mešalnik stresemo kuhano ajdovo kašo ter primešamo bučna semena, kislo smetano ali sirni namaz, olivno olje, limonin sok, baziliko in origano ter ščep popra. Vse skupaj zmeljemo v gladko zmes in na koncu vmešamo še nasekljan česen. Po okusu dodatno solimo ali popramo. Namaz lahko serviramo takoj, še boljši pa je, če ga za dve uri postavimo v hladilnik, da se ohladi in se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / sobota, 17. september 2011 / 07:00

Nova direktorica centra

Prvega avgusta je Center za socialno delo Jesenice dobil novo direktorico, to je postala Anita Bregar. Zamenjala je dolgoletnega direktorja Boža Pogačarja, ki se je upokojil, pred tem pa je center vod...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 8. oktober 2014 / 12:54

Vseh niso mogli sprejeti

Sejem v Komendi prerašča sedanje prostorske možnosti. Tudi na jesenskem sejmu niso mogli sprejeti vseh razstavljavcev.

Bled / sreda, 8. oktober 2014 / 12:36

Jeklene lepotce postavili na ogled

Na Bledu so ob koncu septembra izbrali najlepšega starodobnika, ki bo Slovenijo zastopal na mednarodnem tekmovanju Concours d'Elegance.

Kronika / sreda, 8. oktober 2014 / 12:30

Z bojišča v Siriji se ni vrnil

Jure Korelec iz Zgornje Senice pri Medvodah naj bi bil prvi Slovenec, ki je bil ubit na bojišču v Siriji. Policija o njegovi smrti uradno ni seznanjena, s takšnim podatkom pa vseeno razpolaga.

Nasveti / sreda, 8. oktober 2014 / 12:26

Tanja odgovarja

Spoštovana gospa Tanja, že kar nekajkrat ste mi pravilno odgovorili za vse domače, sedaj vas prosim za sebe. Zelo sem zbolela. Samo zanima me, če bom to bolezen z dobro voljo pozdravila. V...

Zanimivosti / sreda, 8. oktober 2014 / 12:26

Hamburški moški (2. del)

Nočna slika mesta Hamburg je posebna. Izložbena okna simpatičnih ulic in uličic oživijo. Na plano pridejo umetniki. Pozna se, da je Hamburg pristaniško mesto. Vplivi različnih kultur tako...