Odkritje doprsnega kipa španskega pesnika

Kranj – Jutri, v sredo ob 11. uri bodo v Parku La Ciotat v Kranju odkrili doprsni kip Prešernovega sodobnika španskega pesnika Joséja de Esproncede. Kip bosta odkrila župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in veleposlanik Španije v Sloveniji Juan Arístegui. V spremljevalnem kulturnem programu bodo nastopili dijakinje in dijaki Gimnazije Kranj ter harmonikar Daniel Šimek. Kip se bo tako pridružil trem že obstoječim doprsnim kipom: pesnika Franceta Prešerna in dveh literatov, ruskega Mihaila Jurjeviča Lermontova ter ukrajinskega Tarasa Ševčenka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / sreda, 30. marec 2022 / 10:32

Žabam bodo pomagali na poti do mrestišč

Jutri in v petek bodo prostovoljci znova pomagali žabam pri varnem prečkanju ceste pod Joštom. Na Bobovku bo do petka ob večerih zaprta cesta.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 18. maj 2015 / 15:01

Najbolj znan je bil »fitipaldi«

V Stebriščni dvorani Mestne hiše je na ogled več kot šestdeset Iskrinih telefonov iz zbirke nekdanjega iskraša Zvoneta Preseka.

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:56

Prva piščančja klavnica

V piščančji klavnici na kmetiji Ažman na Suhi pri Predosljah, prvi na Gorenjskem, lahko v eni uri zakoljejo do dvesto piščancev. Lani jeseni so se začeli ukvarjati tudi s predelavo mleka v mlečne izde...

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:53

Obramba bi izločila izvedenca

Na sojenju strojevodji Andreju Ponikvarju, obtoženemu povzročitve železniške nesreče na Jesenicah avgusta 2011, obramba zahteva izločitev sodnega izvedenca železniške stroke.

Kronika / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:29

Izginil golf

Škofja Loka – Škofjeloški policisti obravnavajo krajo osebnega avtomobila volkswagen golf TDI, srebrne barve, reg. št. LJ UV-082. Lastnik, ki je bil s tatvino oškodovan za nekaj tisoč evrov, ga pog...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. maj 2015 / 14:26

Študentje za podjetja manj zanimivi

V eŠtudentskem servisu so prvi mesec po uveljavitvi obveznih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zaznali 60-odstotni upad študentskega dela.