Bananine kocke s čokolado

Prezrele banane niso videti prav nič mamljivo, a ko jih spremenimo v bananine kocke s čokolado, kaj kmalu ugotovimo, da so še kako uporabne.

Za pripravo bananinih kock s čokolado potrebujemo: za biskvit: 80 g moke, 60 g mletih orehov, 80 g sladkorja, 2 jajci, polovico pecilnega praška, 0,5 dl mleka, 0,5 dl olja, ščep soli; za navlažitev biskvita: 2 dl mleka in 2 žlici ruma; za bananino kremo: 250 g sira mascarpone, 3,5 dl sladke smetane, 350 g olupljenih zrelih banan, 3 žlice limoninega soka, 3 žlice sladkorja, 6 listov želatine; za čokoladni preliv: 150 g temne čokolade, 150 ml smetane.

Priprava biskvita: Moko zmešamo skupaj z mletimi orehi, pecilnim praškom in soljo. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake penasto stepamo skupaj s sladkorjem in jim nato prilijemo mleko in olje. Postopoma vmešamo mešanico moke in nazadnje še sneg iz beljakov. Maso vlijemo v pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 20 minut.

Priprava bananine kreme: Želatino za 10 minut namočimo v hladni vodi ter jo nato ožamemo. Ožeto želatino damo v kozico in jo zalijemo z 0,5 dl smetane ter ob stalnem mešanju segrevamo toliko časa, da se želatina raztopi. Preostalo smetano stepemo do čvrstega. Banane spasiramo z vilicami ali s pomočjo pasirke za pire kormpir. Mascarpone sir zmešamo skupaj s sladkorjem ter primešamo bananin pire, limonin sok in stopljeno želatino s smetano. Nazadnje vmešamo še stepeno smetano.

Priprava čokoladnega preliva: Čokolado nalomimo v skodelico ter jo prelijemo z vrelo smetano. Mešamo, da se čokolada raztopi in nastane gladka zmes.

Sestavljanje kock: Biskvitu odstranimo peki papir in ga položimo v pekač. Namočimo ga z mešanico toplega mleka in ruma. Po biskvitu razporedimo bananino kremo in prelijemo s čokoladnim prelivom. Pekač postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj strdi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Anketa: Dan za druženje

V soboto je po več krajih potekal Dan druženja in gibanja vseh generacij. Kranjski vrtci so ga organizirali v kranjskem Športnem parku. Obiskovalci so se lahko udeležili pohoda, športno gibalnih iger,...

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:41

Začasen obvoz po blejski obvoznici

Na Bledu kljub slabemu vremenu potekajo zadnja infrastrukturna dela. Pred snežno-deževno ujmo je izvajalcem uspelo grobo asfaltirati nekaj odsekov cest. Najpomembnejši je zahodni del severne razbre...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:37

Višje plače zaradi nižje koncesnine

Kranj – Nedavna odločitev vlade, da faktor izhodiščne vrednosti enote posebne rabe vode za zdravilišča (faktor D) znaša 0,6, in ne 1, kar posledično znižuje letošnjo koncesnino za uporabo termalne...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:37

Nagradili upravnike pošt

Kranj – Pošta Slovenije je na srečanju poslovodstva z upravniki pošt na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani nagradila in pohvalila 42 upravnic in upravnikov pošt. V poslovni enoti Ljubljana so den...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:37

Priznanja gorenjskim rejcem

Štiri gorenjske krave črno-bele pasme so v zadnjem letu presegle življenjsko mlečnost sto tisoč kilogramov. Rimahazijeva krava Janica 110 je bila po mlečnosti predlani najboljša v Sloveniji, Studenova...

GG Plus / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:20

Od aprila do aprila

»Bila sem v nekem drugem svetu. Peklu. Zdaj sem se vrnila. Po letu dni.« Naj vas od branja ne odvrne ta začetni pesimizem, kajti knjigo Od aprila do aprila avtorica Kranjčanka Tatjana Štular zaključi...