Epidemija vpliva tudi na besedo leta. / Foto: Tina Dokl

Beseda leta je PCT

Največ glasov na izboru ZRC SAZU za besedo leta 2021 je prejela beseda PCT, tesno na drugem mestu sledi beseda voda, tretja je proticepilec.

Ljubljana – Da epidemije še ni konec, ne sporoča le Covid-19 sledilnik z vsakodnevnim podatkom števila okuženih, to na neki način potrjuje tudi izbor besede leta, saj se je besedi karantena, ki je bila izbrana za leto 2020, po izboru glasovalcev tokrat pridružila še beseda PCT. Glasovanje je bilo odprto deset dni, od 3. do 12. januarja opoldne, ko so razglasili besedo, ki je najbolj zaznamovala minulo leto, ob njej pa letos tudi kretnjo leta. Od skupno 4138 prejetih glasov jih je največ šlo besedi PCT, pravzaprav kratici za besede preboleli, cepljeni, testirani.

Izbor besede leta sicer poteka že šest let pod okriljem strokovne komisije, ki jo vodi dr. Simona Klemenčič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Osrednje vprašanje, zastavljeno javnosti, ki je vabljena k sodelovanju, pa je: Če bi morali leto opisati z eno besedo ali besedno zvezo, katero bi izbrali? Vseh predlogov, ki so jih konec leta prejeli na družbenih omrežjih ZRC SAZU ali MMC RTV Slovenija, ki prav tako sodeluje v izboru, na spletnem portalu ali po elektronski pošti, je bilo okrog 250. Večina besed je bila sicer tematsko povezana s pandemijo, malo je bilo okoljskih in športnih besed, nekaj več pa političnih. V ožji izbor jih je bilo izbranih enajst: dolgi kovid, komunikacija, kronometer, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka, voda, dodali pa so še odlok, besedo leta časnika Delo. Naj dodamo, da so bile doslej izbrane besede begunec (2016), evropski prvaki (2017), čebela (2018), podnebje (2019) in lani, kot rečeno, karantena.

Ob razglasitvi besede leta so s posnetki svoje izbore predstavili tudi nekateri znani Slovenci, tako je Nika Kovač iz Inštituta 8. marec izbrala besedo solidarnost, Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine je za besedi leta izbrala neenakost in odgovornost, paraolimpijec strelec Franček Gorazd Tiršek se je odločil za besedo fokus, televizijski voditelj Seku Mady Condé trdoživost, pisateljica Erica Johnson Debeljak pa je izbrala besedo prasica.

Beseda PCT je tudi letošnja zmagovalka za kretnjo leta, ki so jo letos izbirali tretjič, prvo leto je zmagala ustava, lani pa koronavirus. Kot je bilo pojasnjeno na razglasitvi, so črke kratice obenem tudi inicialke lanske kampanje za člen 62.a v ustavi, ki opredeljuje pravico do svobodne uporabe in razvoja slovenskega znakovnega jezika, v kateri so omenjali tri velike besedne mojstre – Prešerna, Cankarja in Trubarja. Na drugo mesto se je uvrstila I love you – ki je bila tudi del omenjene kampanje – na tretje pa beseda 62.a.

Do sobote so lahko tisti z nekaj pesniškega navdiha oddali tudi pesem leta, ki je morala vsebovati vse nominirane besede, ki jih je izbrala strokovna komisija, sestavljena iz predstavnikov ZRC SAZU, portala MMC kot medijskega partnerja in Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Za pesem leta pa je bila razglašena pesem Dragice Šteh z naslovom Čas.

Komisija v sestavi Kozma Ahačič, Marijan Dović, Slavko Jerič, Simona Klemenčič, Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Valerija Škof in Agata Tomažič je med neologizmi za najbolj posrečeno omembo ocenila besedo koronijec – za pripadnika generacije, rojene v času korone.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sreda, 2. december 2015 / 11:40

Z ministrom tudi o medvoški obvoznici

Medvode – Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič se je ob nedavnem obisku v Medvodah skupaj z županom Medvod, župani s Škofjeloškega, predstavniki Ministrstva za infrastrukturo, Direkcije R...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Gorenjske lekarne ob dnevu brez cigarete

Ob 31. januarju - dnevu brez cigarete bodo v Gorenjskih lekarnah organizirali aktivnosti ozaveščanja javnosti o škodljivosti cigaret in možnostih za opustitev kajenja.

Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Preprosto Slovenija

Založniški in glasbeni dogodek v Gorenjskem glasu

Prosti čas / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Politiki na smučeh

Na Pokljuki so se v smučarskem teku pomerili politiki, diplomati in gospodarstveniki. Na Jezerskem pa so turni smučarji odprli sezono slovenskega pokala.

Šenčur / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Šenčurjani bodo mirneje spali

Civilna iniciativa krajanov Šenčurja je uspela - vsaj takšne so obljube pristojnih - z večino svojih zahtev za ublažitev letalskega hrupa, popustila je le pri popolnem zaprtju brniškega letališča v no...

Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Puhart širi Tavčarjevo ulico

Kranj - Družina Puhar, ki je lani ustanovila hišo ustvarjalnih dejavnosti Puhart, namenjeno predvsem likovnemu izobraževanju otrok in odraslih, je v soboto oživila še Tavčarjevo...