Smrtnikovi v novi sirarni: babi Ana, oče Tomaž, hči Katarina, mama Irena, sinova Milan in Marjan (klečita); hči Maruša je bila odsotna.

Nova sirarna na Jezerskem

Jezersko je postalo bogatejše za butično sirarno. Pred slabim mesecem dni so jo odprli na Ekološki kmetiji Spodnji Virnik družine Smrtnik na Zgornjem Jezerskem.

Jezersko – O lastni sirarni so na kmetiji Spodnji Virnik začeli razmišljati pred dobrimi petimi leti, razloži mama Irena Smrtnik, ki sirarno vodi skupaj s sinom Marjanom. Odprli so jo lanskega decembra, jo poimenovali Pr' Vernk, uredili pa znotraj kmetije.

Sirarna stoji na slabih štiridesetih kvadratnih metrih, investicijo pa je zelo podražila drenaža okoli hiše, izvemo. Smrtnikova razložita, da so sicer vedeli, da imajo za hišo izvir, ko pa so se lotili projekta, so ugotovili, da gre za večji problem z vodo, kot so predvideli, kar je precej povišalo stroške. Tako je celotna investicija na koncu znašala osemdeset tisoč evrov. Poudarita še, da jim je domača občina prišla naproti s subvencijo.

Za zdaj so njihovi izdelki iz kravjega mleka, računajo pa, da bodo ponovno začeli rediti koze in bodo imeli v ponudbi tudi izdelke iz kozjega mleka. Trenutno ljudje največ povprašujejo po jogurtih, ki jih tudi največ prodajo – zlasti sadnih in jogurta na grški način; a se tudi sir kar dobro prodaja, pove Irena Smrtnik. Poleg naštetega in mleka v sirarni proizvajajo še kislo smetano in maslo. Poleg mladega sira še sir za žar in takega z orehi, tudi skuto in sirotko, vendar, nadaljuje Smrtnikova, ker so majhni, delujejo po principu naročil. »Pokličete, naročite želene izdelke in vam jih pripravimo. Pridete jih iskat ali pa se Marjan zapelje v dolino,« razloži. Tudi Ljubljano obiščejo enkrat tedensko, izvemo. Povpraševanje po mladem kravjem siru pa presega zmožnosti in ga za staranje ne ostane prav veliko, čeprav sin Marjan razmišlja tudi o zorilnici za starejše sire.

Niso prva sirarna na Jezerskem, se pa mama in sin nasmehneta, da bi lahko pot, ki mimo njihove kmetije – tako rekoč čez dvorišče – vodi od centra Jezerskega do lehnjakotvornega izvira še mimo dveh kmetij, ki se ukvarjata s podobno dejavnostjo, poimenovali tudi sirarska ali mlekarska. »Če bi imela na Jezerskem vsaka kmetija svojo sirarno, bi lahko vse prodali,« meni sin Marjan.

Za zdaj Pr' Vernk ostajajo pri dvestolitrskem kotlu za mleko, v prihodnje bi morda lahko za kakšno glavo kravjo čredo povečali, vendar za zdaj v tej smeri ne razmišljajo. Zadostuje butičnost, takšna, kot je. Kmetija je znana tudi po odličnih namazih mame Irene, ki morda enkrat postanejo del ponudbe. Pravi, da ne bo rekla, da to ni mogoče, a še ne razmišlja o tem, saj ima na kmetiji ogromno drugega dela.

Marjan Smrtnik tudi pojasni, da so glede na nadmorsko višino, na kateri leži njihova kmetija, omejeni tudi s količino sena. Trava na tej višini je drugačna kot na nižje ležečih območjih, kar vpliva na kakovost oziroma okus mleka in mlečnih izdelkov – je drugačen, precej boljši.

Beseda nanese tudi na ceno izdelkov. Mama Irena pravi, da strankam želijo ostati cenovno prijazni, ker bi bili radi dostopni vsem. Ob tem pa Smrtnikova poudarita še, da imajo sicer sezono mlečnih izdelkov vse leto, vendar se kljub temu prilagajajo okolju, v katerem živijo, in letnim časom. Tako bo od marca naprej ponudba bogatejša, sirov in masla pa je tudi največ poleti, ko je sezona na višku. »Sicer se vse da dobiti celo leto, vendar je pozimi izbira izdelkov vseeno rahlo okrnjena,« zaključita Smrtnikova.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / / 07:00

Kolesarske steze v Mavčičah

Tokrat smo zastavili tri kratka vprašanja prebivalcem Mavčič. Vprašali smo jih, ali menijo, da bi bila športna dvorana in športno igrišče pomembna pridobitev za krajevno skupnost Mavčiče in ali p...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 6. junij 2023 / 19:13

Nandetovih osemdeset

Novembra lani sta Ferdinand oziroma Nande, kot ga kličejo domači, in Elizabeta Stenovec z Jame praznovala šestdeseto obletnico poroke, 24. maja letos pa je Nande praznoval še osemdeseti rojstni dan...

Kronika / torek, 6. junij 2023 / 19:08

Akciji Hitrost in za motoriste

Policisti bodo ta teden nadzirali spoštovanje hitrosti v cestnem prometu in še posebej voznike enoslednih motornih vozil.

Gospodarstvo / torek, 6. junij 2023 / 19:08

Haskap – jagode, ki so podobne borovnicam

Aljaž Dolhar iz Predoselj prideluje haskap jagode, ki so po obliki, barvi in okusu bolj podobne borovnicam. Strokovnjaki jim pripisujejo številne zdravilne učinke.

Izleti GG / torek, 6. junij 2023 / 15:52

Kolesarsko potepanje po Francij, 4. del

Zadnje tri dni naše »ar-kolo-navtske« avanture po Franciji smo kolesarili ob prekopu Canal du Midi od Toulousa do Sredozemskega morja. Toulouse je glavno mesto francoske regije Oksitanija,...

Gorenjska / torek, 6. junij 2023 / 15:49

Tradicionalni Ažmanovi dnevi

V kongresnem centru hotela Špik v Gozdu - Martuljku so potekali že 24. Ažmanovi dnevi, simpozij urgentne, gorske in družinske medicine, ki sta ga organizirala Osnovno zdravstvo Gorenjske – OE Zdravstv...