Čokoladna torta z malinami
Za silvestrsko večerjo velja, da mora biti nekaj drugačnega, posebnega. Zaključek s čokoladno torto z malinami bo dodal le še tisto piko na i.
Za pripravo čokoladne torte z malinami potrebujemo: 6 jajc, 220 g moke, 50 g temnega kakava, 200 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 dl olja, ščep soli; mleko in rum za navlažitev biskvita; za nadev: 5 dl sladke smetane, 250 g mascarpone sira, 300 g temne čokolade, 300 g malinovega džema; za čokoladni preliv: 150 g temne čokolade, 150 g sladke smetane.
Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, kakav in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov napravimo sneg, rumenjake pa skupaj s sladkorjem stepemo v svetlo maso. Prilijemo olje ter vmešamo eno tretjino snega iz beljakov. Postopoma dodajamo mešanico moke, nato pa še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen tortni model in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo, tako da dobimo tri okrogle biskvite.
Priprava nadeva: Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo ohladimo do mlačnega. Nato jo prelijemo k mascarpone siru in zmešamo v gladko zmes. Nazadnje primešamo še stepeno smetano.
Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita postavimo tortni obod. Biskvit navlažimo z mešanico toplega mleka in ruma. Premažemo z eno tretjino malinovega džema ter prekrijemo s polovico čokoladne kreme. Nanjo postavimo drugi biskvit in ga ravno tako namočimo, prekrijemo z drugo tretjino malinovega džema in preostankom čokoladne kreme. Enako naredimo še s tretjim delom biskvita. Nazadnje pripravimo še čokoladni preliv, tako da skupaj stopimo smetano in čokolado. Preliv nekoliko ohladimo ter ga prelijemo po vrhu torte. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik. Nato odstranimo tortni obod ter poljubno okrasimo.
Nasvet: Sestavine zadoščajo za torto premera 26 centimetrov.