Čokoladna torta z malinami

Za silvestrsko večerjo velja, da mora biti nekaj drugačnega, posebnega. Zaključek s čokoladno torto z malinami bo dodal le še tisto piko na i.

Za pripravo čokoladne torte z malinami potrebujemo: 6 jajc, 220 g moke, 50 g temnega kakava, 200 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 dl olja, ščep soli; mleko in rum za navlažitev biskvita; za nadev: 5 dl sladke smetane, 250 g mascarpone sira, 300 g temne čokolade, 300 g malinovega džema; za čokoladni preliv: 150 g temne čokolade, 150 g sladke smetane.

Priprava biskvita: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, kakav in ščep soli. Rumenjake in beljake ločimo. Iz beljakov napravimo sneg, rumenjake pa skupaj s sladkorjem stepemo v svetlo maso. Prilijemo olje ter vmešamo eno tretjino snega iz beljakov. Postopoma dodajamo mešanico moke, nato pa še preostali sneg. Maso vlijemo v namaščen tortni model in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo, tako da dobimo tri okrogle biskvite.

Priprava nadeva: Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in jo ohladimo do mlačnega. Nato jo prelijemo k mascarpone siru in zmešamo v gladko zmes. Nazadnje primešamo še stepeno smetano.

Sestavljanje torte: Okrog prvega biskvita postavimo tortni obod. Biskvit navlažimo z mešanico toplega mleka in ruma. Premažemo z eno tretjino malinovega džema ter prekrijemo s polovico čokoladne kreme. Nanjo postavimo drugi biskvit in ga ravno tako namočimo, prekrijemo z drugo tretjino malinovega džema in preostankom čokoladne kreme. Enako naredimo še s tretjim delom biskvita. Nazadnje pripravimo še čokoladni preliv, tako da skupaj stopimo smetano in čokolado. Preliv nekoliko ohladimo ter ga prelijemo po vrhu torte. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik. Nato odstranimo tortni obod ter poljubno okrasimo.

Nasvet: Sestavine zadoščajo za torto premera 26 centimetrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 7. junij 2015 / 18:46

Do zgodovinskega naslova

Naklo – Kadetinje RK Naklo Peko Tržič so na turnirju štirih najboljših ekip sezone, ki je v nedeljo potekal v Ljubljani, osvojile naslov državnih prvakinj in s tem dosegle največji klubski uspeh ek...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 24. maj 2017 / 17:41

Ponytlon na Mohorjevem klancu

Kranj – V okviru Tedna mladih v Kranju je v petek potekal drugi Ponytlon, tekmovanje s ponyji v Mohorjev klanec. Tekmovalo jih je 14. Pomerili so se v vzponu s ponyji, v drugi disciplini, ki so jo...

Mularija / sreda, 24. maj 2017 / 17:35

Mavrični direndaj

V Kranjskih vrtcih so minulo sredo na Pungertu pripravili delavnice za otroke in starše, dan kasneje pa so se lahko družili še na športnem popoldnevu v Kokrškem logu.

Razvedrilo / sreda, 24. maj 2017 / 17:33

Živahno leto praznovanj zakoncev Mirt

Martin in Marija Mirt iz Tržiča sta 29. aprila letos praznovala zlato poroko. Martin ima triinsedemdeset let, Marija jih bo letos sedemdeset, da pa bo leto res živahno z okroglimi številkami, se druži...

Nasveti / sreda, 24. maj 2017 / 17:32

Enakopravnost v zakonu

Včasih so bila dela in opravila precej jasno razdeljena. Moški so opravljali težaška dela, služili denar, skrbeli za hišo in preživetje. Mnogi naši očetje, dedki in pradedki so šli delat v tujino,...

Nasveti / sreda, 24. maj 2017 / 17:31

Sočne skutine rezine

Za pripravo skutinih rezin potrebujemo: za biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 120 g moke, lupinico ene limone, pol žličke pecilnega praška; za kremo: 2,5 dl mleka, 150 g sladkorja, 8 listov želatine...