Dan slovenske hrane
V petek, 19. novembra, bo dan slovenske hrane. V vrtcih in šolah bodo otrokom postregli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom.
Kranj – Vsak tretji petek v novembru je v Sloveniji dan slovenske hrane. Letos je to petek, 19. novembra. Na ta dan bo po vsej Sloveniji potekal Tradicionalni slovenski zajtrk, med katerim bodo otrokom v vrtcih, osnovnih šolah ter zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami postregli s hrano iz lokalnega okolja – z medom, maslom, mlekom, kruhom, jabolkom ali drugim svežim ali suhim sadjem brez dodanega sladkorja. Pri projektu sodelujejo poleg petih ministrstev – za kmetijstvo, izobraževanje, zdravje, kulturo in okolje še Čebelarska zveza Slovenije, ki je bila pred enajstimi leti pobudnica tovrstnega zajtrka, ter številne druge organizacije. Prireditelji so letos prvič pozvali vzgojno-izobraževalne in druge javne zavode, da v tednu pred dnevom slovenske hrane pripravijo tradicionalno slovensko kosilo, ki bi vključevalo tudi lokalne, sezonske jedi iz svežega in kislega zelja in repe (joto, dušeno rdeče zelje ...).