Podjedovi – Vika, Franci in Teja s pladnjem surovega masla v rokah / Foto: arhiv Mlekarstva Podjed

Predelujejo mleko z domače in okoliških kmetij

Na kmetiji pr' Kuharju na Olševku, kjer gospodari družina Podjed, se že dvajset let ukvarjajo s predelavo mleka v mlečne izdelke. V petnajst različnih vrst izdelkov predelujejo mleko z domače in okoliških kmetij. V novih prostorih, ki so jih uredili pod dvoriščem, bodo kmalu začeli izdelovati tudi poltrde sire. Največ izdelkov dobavljajo stalnim strankam.

Novi prostori jim bodo omogočili tudi izdelavo poltrdih sirov, za začetek bodo trgu ponudili Mickin sir, ki se bo imenoval po Francijevi mami Mariji.

»Ker smo majhni, se lahko hitro prilagodimo tržnim razmeram, kljub naši majhnosti pa lahko naročnikom zagotovimo tudi večje količine izdelkov,« pravi Teja in dodaja: »Zdrava konkurenca na trgu je vse večja, a enako kot mi tudi drugi kmetje iščejo dodano vrednost na kmetiji.«

Olševek – Kmetija pr' Kuharju je bila nekdaj tipična živinorejska kmetija, na kateri so vedno redili tudi nekaj krav. Gospodar Franci se še dobro spominja, kako so pri hiši vedno imeli maslo in skuto ter čez poletje tudi kislo mleko, kako so tudi vaščani hodili na kmetijo po mleko in skuto in kako je njegova mama Marija vsak dan svoje izdelke s kolesom peljala na tržnico in jih prodajala tudi v Šenčurju. Zametke predelave mleka na kmetiji je torej postavila zdaj že pokojna Francijeva mama Marija, a ko je Franci na začetku devetdesetih let ostal brez službe, se je bolj posvetil kmetiji in se je odločil, da nadaljuje družinsko tradicijo in poskusi s predelavo mleka v mlečne izdelke. V prizidku stare hiše so uredili majhno mlekarnico, registrirali na kmetiji dopolnilno dejavnost in začeli. Franci je verjel, da je z dobrim in poštenim delom možno uspeti in da se na dolgi rok dobro delo tudi poplača.

Najprej predelovali le mleko z domače kmetije

Na kmetiji so postopoma povečevali količino mleka, ki jo vsakodnevno predelajo v izdelke, bogatili ponudbo z novimi izdelki, izboljševali kakovost in širili prodajne poti. Najprej so v izdelke predelovali le mleko z domače kmetije, potlej, ko so se potrebe povečevale, so ga začeli odkupovati tudi od okoliških kmetij. V hlevu, ki so ga zgradili na začetku devetdesetih let, redijo štirideset goved, približno polovica je krav molznic.

Mleko še isti dan predelajo v izdelke

Odkupljeno mleko še isti dan predelajo v mlečne izdelke. Na začetku so mleko predelovali v domače mleko, skuto ter sladko in kislo smetano, potlej so dejavnost razširili še na izdelavo navadnih, sadnih, posnetih in tekočih jogurtov, mladih sirov, masla, sirotkinih napitkov ... »Pri predelavi smo se bolj specializirali na sveže izdelke, trenutno izdelujemo petnajst različnih vrst izdelkov. Ponudbo prilagajamo povpraševanju in tržnim trendom. V zadnjih letih smo dodali nove okuse jogurta, začeli izdelovati mladi sir, kremni jogurt, pinjenec ...« pravi Teja, predstavnica mladega rodu Podjedovih, in dodaja, da največ naredijo skute, med potrošniki pa so zelo poznani po maslu in po tekočem jogurtu vanilja. Za izdelke so pridobili znak Izbrana kakovost Slovenije, ki potrošnikom zagotavlja domače poreklo mleka, kakovost izdelkov in še izpolnjevanje nekaterih drugih kriterijev; sodelujejo pa tudi v Mercatorjevem projektu Radi imamo domače.

Uredili dodatne prostore za predelavo

V letu 2004 so predelavo mleka preselili v kletne prostore novozgrajene hiše, v kratkem bodo predelavo razširili še v prostore, ki so jih uredili v tleh, pod asfaltiranim dvoriščem kmetije. Novi prostori jim bodo omogočili tudi izdelavo poltrdih sirov, za začetek bodo trgu ponudili Mickin sir, ki se bo imenoval po Francijevi mami Mariji. »Upam, da bo ta sir na trgu že na začetku prihodnjega leta,« pravi Teja in dodaja, da bodo prihodnje leto hkrati z odprtjem novih prostorov obeležili tudi dvajsetletnico predelave mleka na kmetiji. Strokovno jim je tako glede tehnologije kot opreme v veliko pomoč Združenje kmečkih sirarjev Slovenije.

Uporabljajo različne prodajne poti

Za prodajo izdelkov uporabljajo različne poti in načine. Največ izdelkov dobavljajo stalnim strankam – Mercatorjevim trgovinam ter številnim manjšim pekarnam in trgovinam v gorenjski in osrednjeslovenski regiji, vrtcem, šolam, domovom za starejše, hotelom, restavracijam, gostilnam, tudi planinskim domovom. Na Planini v Kranju so že pred leti postavili prodajni avtomat, ki so ga letos zamenjali z novim; v njem poleg svojih izdelkov ponujajo tudi štruklje, za katere izdelovalec uporablja njihove surovine. Tržno »osvajajo« tudi Stražišče, tam so pred kratkim postavili nov prodajni avtomat, z izdelki pa sodelujejo tudi na vse bolj obiskani tržnici na Baragovem trgu. Ko se je lani med epidemijo novega koronavirusa zaustavila prodaja gostincem, so začeli spletno prodajo, razmišljajo pa tudi o tem, da bi na kmetiji uredili trgovinico za prodajo izdelkov.

Vse se »dogaja« v krogu družine

Ko je obseg dejavnosti prerasel okvirje dopolnilne dejavnosti na kmetiji, so pred osmimi leti registrirali podjetje Mlekarstvo Podjed, v katerem trenutno zaposlujejo osem delavcev, med njimi so trije z domače kmetije. Na kmetiji se tudi sicer vse »dogaja« v krogu družine, v kateri pa starši delo in odločanje postopoma prepuščajo »ta mladim«. Za predelavo mleka skrbijo Franci, žena Vika in hči Teja, ki je inženirka živilstva in prehrane in bodoča ekonomistka, za kmetijsko dejavnost skrbi sin Jani z družino, sin Rok pa še obiskuje srednjo šolo in pomaga, kjer so potrebe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 26. julij 2016 / 07:00

Privablja domačine in tujce

Daljinska kolesarska pot (D-2), ki je del evropske kolesarske mreže, vsako leto v poletnih mesecih privablja kolesarje iz vse Slovenije in tujine. Po trasi, ki se začne v Občini Jesenice in nadaljuje...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 2. december 2013 / 15:24

Bojim se teme

November je tako temen mesec. Zjutraj je tema, popoldne je mrak, ponoči pa spet vse črno. Dan kar izgine. S temo pridejo pošasti in proti koncu meseca v domišljiji že rožljajo parkeljni z verigami....

Jesenice / ponedeljek, 2. december 2013 / 15:19

Kdaj hostel na Jesenicah

Za hostel je ključnega pomena lokacija, poleg tega pa je zelo pomembno, da ima zgradba, v kateri ga uredijo, karakter, vsebino, posebno zgodbo, na Jesenicah denimo zgodbo železarstva, so menili na okr...

Kultura / ponedeljek, 2. december 2013 / 15:13

»Lipnica« ima deset let

Mešani pevski zbor Lipnica iz Kamne Gorice je praznoval desetletnico obstoja.

Zanimivosti / ponedeljek, 2. december 2013 / 15:11

Pap-shoes

Na fotografiji vam predstavljamo najnovejši modni hit, čevlje iz papirja, tako imenovane Pap-shoes. So zelo poceni, njihova izdelava je prava malenkost. Stare »švedre« zgolj oblečemo v pap...

Škofja Loka / ponedeljek, 2. december 2013 / 14:56

V Škofji Loki se ne bojijo strojev

V Šolskem centru Škofja Loka so s pomočjo evropskih sredstev končali gradnjo Medpodjetniškega izobraževalnega centra in energetsko sanacijo šolskih objektov.