Rožičevo pecivo s sadjem in čokolado

Rožičeva moka ima značilen sladek okus, ki spominja na čokolado, zato se pogosto izkaže kot odličen nadomestek kakava. Z značilno aromo in široko paleto zdravju koristnih snovi obogati še tako enostavno pecivo. V pecivu se odlično znajde skupaj z jabolki in bananami, ki ji dodajo svežino in sočnost.

Za pripravo rožičevega peciva s sadjem in čokolado potrebujemo: 3 srednje velika jabolka, 2 srednji veliki banani, 150 g rožičeve moke, 200 g pšenične moke, 180 g sladkorja, 2 jajci, 60 g olja, 1 dl mleka, 1 pecilni prašek, pol žličke cimeta, ščep soli. Za premaz in preliv: 3 žlice sadnega džema, 150 g temne čokolade, 150 g smetane.

Jabolko naribamo, banani zmečkamo s pomočjo vilic. Skupaj zmešamo rožičevo moko, pšenično moko, pecilni prašek, cimet in sol. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da masa postane svetlejša in naraste na dvojno količino. Prilijemo mleko in olje ter po žlicah dodajamo mešanico moke. Nato vmešamo še sneg beljakov in naribano jabolko ter zmečkano banano. Pripravljeno maso za biskvit nadevamo v namaščen pekač, ali pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pečen biskvit premažemo s sadnim džemom in prelijemo s čokoladnim prelivom. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v kozico nadrobimo čokolado, jo zalijemo s smetano ter segrevamo nad vodno kopeljo, da se čokolada stopi.

Nasvet: V maso za biskvit lahko po želji vmešamo pest rozin. Pecivo narežemo na kocke in postrežemo. V hladilniku ga lahko v zaprti posodi hranimo tudi več dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 3. september 2013 / 12:19

Deveto mesto za naš četverec

Bled - V nedeljo se je v Južni Koreji končalo svetovno prvenstvo v veslanju. Potem ko je zaradi poškodbe odstopil Luka Špik, so za najboljšo slovensko uvrstitev poskrbeli člani dvojnega če...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 3. junij 2015 / 15:52

Veže ju gasilstvo

V soboto, 16. maja, sta se poročila Andraž Šifrer in Sabina Teran. Andraž je diplomirani inženir strojništva, Sabina še zaključuje Fakulteto za organizacijske vede. Povezuje ju gasilstvo. On je zap...

Razvedrilo / sreda, 3. junij 2015 / 15:45

Prihaja festival Godibodi

S koncertom pevke Nike Vistoropski in violonista Bojana Cvetrežnika bo tudi na Gorenjskem gostoval festival sodobne avtorske in ljudske glasbe Godibodi. Razgiban festival že osmič poziva k odpiranj...

Rekreacija / sreda, 3. junij 2015 / 15:43

S ponyji na Vršič

Kranjska Gora – Si predstav­ljate, da bi se na naš najvišji cestni prelaz podali s ponyjem, zložljivim kolesom z 20-palčnimi obročniki in brez prestav? Odgovor, kako težko je in v kakšnem času se d...

Jesenice / sreda, 3. junij 2015 / 15:25

Teden, namenjen priseljencem

Pod geslom Prepoznani & Povezani na Jesenicah poteka Teden socialne vključenosti migrantov.

Šport / sreda, 3. junij 2015 / 15:16

Komaj čakala prve priprave

Smučarska tekačica Vesna Fabjan na zdravstvene težave iz pretekle zime ne pomisli več. Osredotočena je na novo sezono, v kateri se kot vrhunec obeta domača tekma svetovnega pokala v Planici.