Rožičevo pecivo s sadjem in čokolado

Rožičeva moka ima značilen sladek okus, ki spominja na čokolado, zato se pogosto izkaže kot odličen nadomestek kakava. Z značilno aromo in široko paleto zdravju koristnih snovi obogati še tako enostavno pecivo. V pecivu se odlično znajde skupaj z jabolki in bananami, ki ji dodajo svežino in sočnost.

Za pripravo rožičevega peciva s sadjem in čokolado potrebujemo: 3 srednje velika jabolka, 2 srednji veliki banani, 150 g rožičeve moke, 200 g pšenične moke, 180 g sladkorja, 2 jajci, 60 g olja, 1 dl mleka, 1 pecilni prašek, pol žličke cimeta, ščep soli. Za premaz in preliv: 3 žlice sadnega džema, 150 g temne čokolade, 150 g smetane.

Jabolko naribamo, banani zmečkamo s pomočjo vilic. Skupaj zmešamo rožičevo moko, pšenično moko, pecilni prašek, cimet in sol. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da masa postane svetlejša in naraste na dvojno količino. Prilijemo mleko in olje ter po žlicah dodajamo mešanico moke. Nato vmešamo še sneg beljakov in naribano jabolko ter zmečkano banano. Pripravljeno maso za biskvit nadevamo v namaščen pekač, ali pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pečen biskvit premažemo s sadnim džemom in prelijemo s čokoladnim prelivom. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v kozico nadrobimo čokolado, jo zalijemo s smetano ter segrevamo nad vodno kopeljo, da se čokolada stopi.

Nasvet: V maso za biskvit lahko po želji vmešamo pest rozin. Pecivo narežemo na kocke in postrežemo. V hladilniku ga lahko v zaprti posodi hranimo tudi več dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 23. februar 2011 / 07:00

Hranilnica Lon tudi lani z dobičkom

Hranilnica je lani ustvarila več kot milijon evrov bruto dobička, kar je 17 odstotkov več kot leto prej. Delničarji bodo tudi letos prejeli dividendo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 10. januar 2013 / 07:00

Ob hiši postavil velike jaslice

Zgornji Brnik - Ivan Kropivnik je letos že tretje leto postavil velike jaslice ob svoji hiši na Zgornjem Brniku, ki stoji ob cesti proti letališču. Lehnjak za jaslice je dobil na...

Zanimivosti / četrtek, 10. januar 2013 / 07:00

Vojaški gorniki pri sosedih

Vojaško sodelovanje z avstrijsko vojsko se je začelo že leta 1992, ko je Slovenija postala samostojna država.

Gospodarstvo / četrtek, 10. januar 2013 / 07:00

Spremembe pri obdavčitvi

Ob koncu lanskega leta spremenjeni zakon o dohodnini je prinesel tudi nekatere spremembe pri obdavčitvi dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti.

Gospodarstvo / četrtek, 10. januar 2013 / 07:00

Različne službe združili v enotno upravo

Kranj - Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje so z novim letom veterinarsko in fitosanitarno upravo, direktorat za varno hrano in del kmetijskega inšpektorata združili v upravo...

Gospodarstvo / četrtek, 10. januar 2013 / 07:00

Davčne napovedi za obresti in vrednostne papirje

Kranj - Davčna uprava je pozvala zavezance, da do 28. februarja vložijo napovedi za odmero dohodnine za leto 2012 od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah ter od...