Rožičevo pecivo s sadjem in čokolado

Rožičeva moka ima značilen sladek okus, ki spominja na čokolado, zato se pogosto izkaže kot odličen nadomestek kakava. Z značilno aromo in široko paleto zdravju koristnih snovi obogati še tako enostavno pecivo. V pecivu se odlično znajde skupaj z jabolki in bananami, ki ji dodajo svežino in sočnost.

Za pripravo rožičevega peciva s sadjem in čokolado potrebujemo: 3 srednje velika jabolka, 2 srednji veliki banani, 150 g rožičeve moke, 200 g pšenične moke, 180 g sladkorja, 2 jajci, 60 g olja, 1 dl mleka, 1 pecilni prašek, pol žličke cimeta, ščep soli. Za premaz in preliv: 3 žlice sadnega džema, 150 g temne čokolade, 150 g smetane.

Jabolko naribamo, banani zmečkamo s pomočjo vilic. Skupaj zmešamo rožičevo moko, pšenično moko, pecilni prašek, cimet in sol. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da masa postane svetlejša in naraste na dvojno količino. Prilijemo mleko in olje ter po žlicah dodajamo mešanico moke. Nato vmešamo še sneg beljakov in naribano jabolko ter zmečkano banano. Pripravljeno maso za biskvit nadevamo v namaščen pekač, ali pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pečen biskvit premažemo s sadnim džemom in prelijemo s čokoladnim prelivom. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v kozico nadrobimo čokolado, jo zalijemo s smetano ter segrevamo nad vodno kopeljo, da se čokolada stopi.

Nasvet: V maso za biskvit lahko po želji vmešamo pest rozin. Pecivo narežemo na kocke in postrežemo. V hladilniku ga lahko v zaprti posodi hranimo tudi več dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 8. december 2007 / 07:00

Ob njem je še bohinjski dež prijeten

Akademski slikar in grafik Črtomir Frelih. Tih, nevsiljiv, raje ob strani kot v prvi vrsti, hkrati pa širok in odprt človek, bistre misli in svobodnega duha. Gostobeseden, kadar je vprašan in vselej p...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 9. april 2015 / 15:08

Karaoke in korzeti

V kranjskem KluBaru beležijo že sedmo leto glasbenih karaok, v medvoškem Jedru se je predstavil režiser Miha Knific, po modni pisti v Squatu pa so se sprehodile manekenke v zapeljivih gotskih korzetih...

Nasveti / četrtek, 9. april 2015 / 15:07

Piščanec v čebuli s kruhovimi rezinami

Verjetno je kdo ob pogledu na naslov članka rekel: spet ta piščanec! Res je, ampak tudi tokrat v drugačni izvedbi, z drugačno prilogo.

Avtomobilizem / četrtek, 9. april 2015 / 15:06

Bajsi debelajsi ali debeluhar

V svetu ga kličejo fat bike, pri nas pa enostavno bajsi.

Avtomobilizem / četrtek, 9. april 2015 / 15:04

Ena ali druga – skrajnost? Ne, pač pa možnost!

Motociklov je toliko, kolikor je motoristov.

Kronika / četrtek, 9. april 2015 / 15:02

Pričala pred bivšim šefom

Na sojenju predsedniku Stanovanjske zadruge Gorenjske Francu Teranu in nekdanjemu odvetniku Kristjanu Gnilšaku so zaslišali davčno inšpektorico, ki ji je v sodni dvorani prisluhnil tudi nekdanji direk...