Rožičevo pecivo s sadjem in čokolado

Rožičeva moka ima značilen sladek okus, ki spominja na čokolado, zato se pogosto izkaže kot odličen nadomestek kakava. Z značilno aromo in široko paleto zdravju koristnih snovi obogati še tako enostavno pecivo. V pecivu se odlično znajde skupaj z jabolki in bananami, ki ji dodajo svežino in sočnost.

Za pripravo rožičevega peciva s sadjem in čokolado potrebujemo: 3 srednje velika jabolka, 2 srednji veliki banani, 150 g rožičeve moke, 200 g pšenične moke, 180 g sladkorja, 2 jajci, 60 g olja, 1 dl mleka, 1 pecilni prašek, pol žličke cimeta, ščep soli. Za premaz in preliv: 3 žlice sadnega džema, 150 g temne čokolade, 150 g smetane.

Jabolko naribamo, banani zmečkamo s pomočjo vilic. Skupaj zmešamo rožičevo moko, pšenično moko, pecilni prašek, cimet in sol. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da masa postane svetlejša in naraste na dvojno količino. Prilijemo mleko in olje ter po žlicah dodajamo mešanico moke. Nato vmešamo še sneg beljakov in naribano jabolko ter zmečkano banano. Pripravljeno maso za biskvit nadevamo v namaščen pekač, ali pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pečen biskvit premažemo s sadnim džemom in prelijemo s čokoladnim prelivom. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v kozico nadrobimo čokolado, jo zalijemo s smetano ter segrevamo nad vodno kopeljo, da se čokolada stopi.

Nasvet: V maso za biskvit lahko po želji vmešamo pest rozin. Pecivo narežemo na kocke in postrežemo. V hladilniku ga lahko v zaprti posodi hranimo tudi več dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 18. april 2015 / 16:00

Podobe sprememb

Od kod se najbolj nazorno vidijo velike spremembe, ki jih človek s svojo dejavnostjo povzroča na površju svojega planeta? Z Zemlje? Ne, najbolje so vidne na satelitskih posnetkih, objavljenih na splet...

Objavljeno na isti dan


Trzin / sreda, 14. maj 2014 / 14:28

Razrezali potico velikanko

Trzin – Člani Turističnega društva Kanja Trzin so ob pomoči Občine Trzin minuli vikend pripravili že 15. Florjanov sejem. Letoš­nji jubilejni sejem se je od dosedanjih precej razlikoval, saj je bil...

Razvedrilo / sreda, 14. maj 2014 / 14:27

V ritmih tedna mladih

V Kranju se je začelo pestro dogajanje Tedna mladih, na modni reviji smo obiskali mlado gorenjsko oblikovalko Evo Cerar, minuli teden pa je bilo družabno tudi v Mercatorjevih trgovinah, kjer se je zak...

Nasveti / sreda, 14. maj 2014 / 14:21

Brezovi listi niso brez koristi

Zgodaj spomladi smo mlade brezove popke dodajali divjim solatam, maja, ko breza odcveti, pa je čas, da naberemo še lepljive mlade brezove liste. Uporabimo jih za spomladanske čajne kure, nekaj pa jih...

Razvedrilo / sreda, 14. maj 2014 / 14:19

Rad poskrbi za dobro voljo

Ivan Kropivnik je eden tistih, brez katerega mine redkokateri dogodek v Cerkljah, in upokojenec, ki s številnimi aktivnostmi zapolni vsak svoj dan. Najbolj je vesel, če lahko poskrbi za dobro voljo, v...

Nasveti / sreda, 14. maj 2014 / 14:14

Povej, kaj sanjaš …

»Pred nekaj meseci sem šla v pokoj in od takrat naprej večkrat sanjam o konjih. V sanjah jih običajno vidim, kako se pasejo na travnikih. Današnje sanje so se mi posebej vtisnile v spomin....