Rožičevo pecivo s sadjem in čokolado

Rožičeva moka ima značilen sladek okus, ki spominja na čokolado, zato se pogosto izkaže kot odličen nadomestek kakava. Z značilno aromo in široko paleto zdravju koristnih snovi obogati še tako enostavno pecivo. V pecivu se odlično znajde skupaj z jabolki in bananami, ki ji dodajo svežino in sočnost.

Za pripravo rožičevega peciva s sadjem in čokolado potrebujemo: 3 srednje velika jabolka, 2 srednji veliki banani, 150 g rožičeve moke, 200 g pšenične moke, 180 g sladkorja, 2 jajci, 60 g olja, 1 dl mleka, 1 pecilni prašek, pol žličke cimeta, ščep soli. Za premaz in preliv: 3 žlice sadnega džema, 150 g temne čokolade, 150 g smetane.

Jabolko naribamo, banani zmečkamo s pomočjo vilic. Skupaj zmešamo rožičevo moko, pšenično moko, pecilni prašek, cimet in sol. Rumenjake in beljake ločimo ter iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo toliko časa, da masa postane svetlejša in naraste na dvojno količino. Prilijemo mleko in olje ter po žlicah dodajamo mešanico moke. Nato vmešamo še sneg beljakov in naribano jabolko ter zmečkano banano. Pripravljeno maso za biskvit nadevamo v namaščen pekač, ali pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pečen biskvit premažemo s sadnim džemom in prelijemo s čokoladnim prelivom. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v kozico nadrobimo čokolado, jo zalijemo s smetano ter segrevamo nad vodno kopeljo, da se čokolada stopi.

Nasvet: V maso za biskvit lahko po želji vmešamo pest rozin. Pecivo narežemo na kocke in postrežemo. V hladilniku ga lahko v zaprti posodi hranimo tudi več dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / nedelja, 28. december 2008 / 07:00

Državno prvenstvo preložili

Kranj - Predvideno državno prvenstvo v smučarskih skokih, ki naj bi bilo v torek v Kranju, so morali organizatorji, SK Triglav, zaradi pomanjkanja snega prestaviti na drug termin...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 15. avgust 2014 / 11:28

Kapica, rdeča in črna

Rdečo kapico poznamo vsi. Zadnje čase pa se največ govori o »socialni kapici«! Vendar se zdi, de večina sploh ne ve, za kaj gre. Ko zanjo prvič slišimo, pomislimo morda, da gre za ukrep so...

Nasveti / petek, 15. avgust 2014 / 11:15

Sanjski Dolomiti, II.

Punta Penia/Marmolada (3343 m) - Najvišji vrh Dolomitov. Na vrhu se počutiš tako sladko, kot bi jedel najslajšo marmelado. Po eni najstarejših zavarovanih plezalnih poti v Dolomitih.

GG Plus / petek, 15. avgust 2014 / 11:02

Mir in ljubezen pri devetdesetih

»Prvič se je poročila pri do­brih osemnajstih letih. Še danes jo vidim pred seboj. Nekega večera je vdrla v hišo, ko sem ravno mesila kruh za neko ohcet. Z njo je bil fant, malo okajen, a...

Slovenija / petek, 15. avgust 2014 / 10:59

Veliki šmaren po svetu

Med Slovenci je Marija v velikih časteh in veliki šmaren je njen največji praznik. Kako pa je s temi rečmi po svetu? Za katoličane je Marija prva dama povsod. Nekatere svetovne vere in nacije pa je sp...

Gospodarstvo / petek, 15. avgust 2014 / 10:59

Lep razgled uživajo ob delu

S Kovačeve kmetije na Muravah je lep razgled v dolino, a tega, kot pravi 39-letni gospodar Rajko, lahko uživajo le ob delu, ki ga imajo kljub novemu, sodobnemu hlevu res veliko. Obdelujejo 25 hektarje...