Hitre in enostavne jedi

Današnji način življenja nas sili, da smo vedno v pogonu in nenehno nekam hitimo oziroma nikoli nimamo časa. Ob tem so še kako dobrodošle jedi, ki so hitre in enostavne za pripravo, a kljub temu pojemo nekaj konkretnega.

Za pripravo telečjih zrezkov s paradižnikom in baziliko potrebujemo: pol kilograma telečjih zrezkov, 4 stroke česna, 2 žlički gorčice, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, 0,5 dl vina, 2 srednje velika paradižnika, 100 g mocarele, 1 žlico olivnega olja.

Telečje zrezke z obeh strani solimo, popramo in premažemo z gorčico. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem zrezke popečemo z obeh strani. Zalijemo z belim vinom; ko izhlapi, primešamo česen. Ponev pokrijemo in kuhamo 30 minut oziroma toliko časa, da se teletina zmehča. Nato na vsak zrezek položimo rezino mocarele in nekaj rezin paradižnika. Posujemo z baziliko in kuhamo še 5 minut.

Za pripravo testenin s porovo omako in piščancem potrebujemo: 0,5 kg polnozrnatih testenin, 400 g piščančjega fileja, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, pol žličke karija, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na manjše kocke ter ga solimo in popramo ter potresemo s karijem. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter na njem popečemo piščančje kocke. Pečeno meso prestavimo v skodelo, ki jo pokrijemo. V ponev, kjer se je pekel piščanec, prilijemo drugo žlico olivnega olja ter na njem na hitro prepražimo na kolesca narezan por in nasekljan česen. Zalijemo z belim vinom, in ko delno izhlapi, dodamo topljeni sir in vse skupaj prelijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo, da se sirčki raztopijo, omaka pa se zgosti. V omako nato vmešamo še pečeno piščančje meso. Testenine skuhamo v osoljeni vodi, odcedimo in jih postrežemo skupaj z omako.

Nasvet: Če omaka postane pregosta, jo razredčimo z nekaj žlicami vode, v kateri so se kuhale testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 17. maj 2020 / 16:42

Vicmaher

»Z Lujem obiščeva koncert klasične glasbe. Inštrumenti so občutljivi in izvajalci jih med skladbami kar naprej uglašujejo, po najini sodbi pretirano dolgo, malček samovšečno, in zmeraj težje čakava...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sobota, 16. december 2017 / 22:11

Božični koncert Draščkove in Houdeka

Gallusova dvorana Cankarjevega doma bo to nedeljo, 17. decembra, ob 18. uri gostila božični koncert izjemnih vokalistov Nuške Drašček in njenega hrvaškega kolega Jacquesa Houdeka, ki bosta nastopil...

Šport / sobota, 16. december 2017 / 18:11

Domačini so bili najboljši

Kranj – Minuli konec tedna je potekalo ADCC odprto prvenstvo Slovenije III. v jiu-jitsu grapplingu in submission fightingu. V telovadnici Gimnazije Franceta Prešerna ga je kranjski klub Red Eagle t...

Jesenice / sobota, 16. december 2017 / 18:10

Prednost dosedanji ravnateljici

Jesenice – Ker se dosedanji ravnateljici Gimnazije Jesenice Lidiji Dornig izteka tretji mandat, je svet zavoda objavil javni razpis za prosto delovno mesto ravnatelja. Na razpis so prispele štiri p...

Gorje / sobota, 16. december 2017 / 18:09

Proti parkirišču na pašniku

V civilni iniciativi Vršče so proti degradaciji prostora, ki naj bi ga za to območje prinašal novi občinski podrobni prostorski načrt in ki predvideva gradnjo parkirišča za osebna vozila, avtobuse in...

Razvedrilo / sobota, 16. december 2017 / 17:09

Ekskluzivna predpremiera

Kranjski Cineplexx je v ponedeljek zvečer gostil ekskluzivno slovensko filmsko predpremiero težko pričakovanega osmega dela sage Vojna zvezd z naslovom Poslednji jedi.