Hitre in enostavne jedi

Današnji način življenja nas sili, da smo vedno v pogonu in nenehno nekam hitimo oziroma nikoli nimamo časa. Ob tem so še kako dobrodošle jedi, ki so hitre in enostavne za pripravo, a kljub temu pojemo nekaj konkretnega.

Za pripravo telečjih zrezkov s paradižnikom in baziliko potrebujemo: pol kilograma telečjih zrezkov, 4 stroke česna, 2 žlički gorčice, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, 0,5 dl vina, 2 srednje velika paradižnika, 100 g mocarele, 1 žlico olivnega olja.

Telečje zrezke z obeh strani solimo, popramo in premažemo z gorčico. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem zrezke popečemo z obeh strani. Zalijemo z belim vinom; ko izhlapi, primešamo česen. Ponev pokrijemo in kuhamo 30 minut oziroma toliko časa, da se teletina zmehča. Nato na vsak zrezek položimo rezino mocarele in nekaj rezin paradižnika. Posujemo z baziliko in kuhamo še 5 minut.

Za pripravo testenin s porovo omako in piščancem potrebujemo: 0,5 kg polnozrnatih testenin, 400 g piščančjega fileja, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, pol žličke karija, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na manjše kocke ter ga solimo in popramo ter potresemo s karijem. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter na njem popečemo piščančje kocke. Pečeno meso prestavimo v skodelo, ki jo pokrijemo. V ponev, kjer se je pekel piščanec, prilijemo drugo žlico olivnega olja ter na njem na hitro prepražimo na kolesca narezan por in nasekljan česen. Zalijemo z belim vinom, in ko delno izhlapi, dodamo topljeni sir in vse skupaj prelijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo, da se sirčki raztopijo, omaka pa se zgosti. V omako nato vmešamo še pečeno piščančje meso. Testenine skuhamo v osoljeni vodi, odcedimo in jih postrežemo skupaj z omako.

Nasvet: Če omaka postane pregosta, jo razredčimo z nekaj žlicami vode, v kateri so se kuhale testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 9. junij 2008 / 07:00

Ob koncu šolskega leta

Kdor dela v šoli, bo najbrž pritrdil moji ugotovitvi, da je kmalu po prvomajskih počitnicah konec učenja za marsikaterega otroka.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 3. januar 2011 / 07:00

Moja žena je hladna kot led in mi ne da (8)

Iz prejšnjega nadaljevanja: »Najbolje bo, da avto odpeljete na cenitev, potem pa k mehaniku,« je še dodal policist in me mimogrede potrepljal po ramenu.

GG Plus / ponedeljek, 3. januar 2011 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / ponedeljek, 3. januar 2011 / 07:00

Šepetalnica za veter (28)

Pa vendar je napeto prisluškoval temu momljanju, zdaj ko se je dokončno odpovedal misli na spanje, poskušal iz šepetanja razbrati, kam za vraga jih peljejo, pa so v njega udarjali le d...

Kultura / ponedeljek, 3. januar 2011 / 07:00

Povezati kulturno dediščino in turizem

V stebriščni dvorani Mestne hiše v Kranju je na ogled arheološka razstava Železna pot, v Gorenjskem muzeju pa so ob tej priložnosti predstavili tudi kulturno-pohodniški vodnik z enakim naslovom.

Prosti čas / ponedeljek, 3. januar 2011 / 07:00

Radolfi snemal v Sloveniji

Davor Radolfi je slovenskim oboževalcem poklonil posebno glasbeno darilo. »Ker me slovensko občinstvo izjemno toplo spremlja že celotno mojo glasbeno kariero, sem se odločil, da...