Hitre in enostavne jedi

Današnji način življenja nas sili, da smo vedno v pogonu in nenehno nekam hitimo oziroma nikoli nimamo časa. Ob tem so še kako dobrodošle jedi, ki so hitre in enostavne za pripravo, a kljub temu pojemo nekaj konkretnega.

Za pripravo telečjih zrezkov s paradižnikom in baziliko potrebujemo: pol kilograma telečjih zrezkov, 4 stroke česna, 2 žlički gorčice, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, 0,5 dl vina, 2 srednje velika paradižnika, 100 g mocarele, 1 žlico olivnega olja.

Telečje zrezke z obeh strani solimo, popramo in premažemo z gorčico. Ponev dobro segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem zrezke popečemo z obeh strani. Zalijemo z belim vinom; ko izhlapi, primešamo česen. Ponev pokrijemo in kuhamo 30 minut oziroma toliko časa, da se teletina zmehča. Nato na vsak zrezek položimo rezino mocarele in nekaj rezin paradižnika. Posujemo z baziliko in kuhamo še 5 minut.

Za pripravo testenin s porovo omako in piščancem potrebujemo: 0,5 kg polnozrnatih testenin, 400 g piščančjega fileja, 1 srednje velik por, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 6 topljenih sirčkov, 2 dl mleka, sol in poper, pol žličke karija, 2 žlici olivnega olja.

Piščančji file narežemo na manjše kocke ter ga solimo in popramo ter potresemo s karijem. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter na njem popečemo piščančje kocke. Pečeno meso prestavimo v skodelo, ki jo pokrijemo. V ponev, kjer se je pekel piščanec, prilijemo drugo žlico olivnega olja ter na njem na hitro prepražimo na kolesca narezan por in nasekljan česen. Zalijemo z belim vinom, in ko delno izhlapi, dodamo topljeni sir in vse skupaj prelijemo z mlekom. Med stalnim mešanjem kuhamo, da se sirčki raztopijo, omaka pa se zgosti. V omako nato vmešamo še pečeno piščančje meso. Testenine skuhamo v osoljeni vodi, odcedimo in jih postrežemo skupaj z omako.

Nasvet: Če omaka postane pregosta, jo razredčimo z nekaj žlicami vode, v kateri so se kuhale testenine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 6. julij 2021 / 07:36

Iz temnordečih držav v obvezno karanteno

Kranj – Vlada je prejšnji teden spremenila odlok o prehajanju meja, po katerem je pri prihodu iz temnordečih držav od 3. julija naprej obvezna desetdnevna karantena, in to tudi za cepljene in prebo...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 10. november 2021 / 22:56

Našli izgubljen denar

Kranj, Bled – Kranjski policisti so pred dnevi prevzeli najden denar, ki ga je prodajalki izročila poštena stranka. Z najdenim denarjem, gre za manjši znesek, policisti ravnajo v skladu s predpisi...

Domžale / sreda, 10. november 2021 / 22:55

Dom za gasilce in krajane

Občina Domžale bo za približno milijon evrov zgradila gasilski dom in dom krajanov Študa. Minuli petek so položili temeljni kamen, gradnja naj bi bila končana v letu dni.

Bled / sreda, 10. november 2021 / 22:53

Narodnozabavna hit parada odpovedana

Bled – Kot so sporočili s Turizma Bled, so zaradi zdravstvene situacije v državi in s tem povezanih ukrepov odpovedali Narodnozabavno hit parado, ki so jo v športni dvorani na Bledu načrtovali za p...

Razvedrilo / sreda, 10. november 2021 / 22:50

Zakonca Urh praznovala železno poroko

Zadnjo soboto v oktobru sta obnovila življenjski zaobljubi Marica in Filip Urh iz Radovljice. On šteje 90 let, ona 86. Poročna maša ob častitljivi železni poroki je bila v cerkvi na Bregu ob Savi,...

Nasveti / sreda, 10. november 2021 / 22:48

Rožičevo pecivo s sadjem in čokolado

Rožičeva moka ima značilen sladek okus, ki spominja na čokolado, zato se pogosto izkaže kot odličen nadomestek kakava. Z značilno aromo in široko paleto zdravju koristnih snovi obogati še tako enos...