Učenci so spoznavali tradicionalne slovenske jedi. / Foto: arhiv šole

Bogastvo okusov

V Osnovni šoli Škofja Loka-Mesto so se ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine posvetili hrani in bogastvu okusov skozi čas.

V sklopu Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine, ki so letos potekali od 25. septembra do 9. oktobra, so tudi na OŠ Škofja Loka-Mesto pripravili vrsto aktivnosti na letošnjo temo »Dober tek!«. Dejavnosti je na kratko predstavila pomočnica ravnateljice Elizabeta Proj.

Že učenci prvih razredov so spoznavali, da uživanje različne hrane pomaga ohranjati zdravje. Ob zgodbici Bonton gospe Malice so se seznanili s spoštljivim ravnanjem s hrano. Zapisali oziroma narisali so recept za izdelavo palačink in jih tudi sami spekli ter jih na koncu pojedli ob kompotu, ki so ga prav tako pripravili sami. Drugošolci so obiskali šolski vrt in spoznavali zelišča. S pomočjo učiteljic so pripravili svojo čajno mešanico. Za čajanko ob svečkah v učilnici so skuhali čaj, ki so ga sladkali s stevijo in tako spoznali zanje novo sladilo. Učili so se tudi kulture prehranjevanja ob zgodbi Pika na čajanki. V čajanki so uživali tudi tretješolci, pripravili so še pogrinjke in zdrave malice: kruh z marmelado ter pekli zeliščne piškote. Četrtošolci so obiskali delavnice na Loškem gradu in s pomočjo razstavljenih predmetov spoznali črno kuhinjo in opremo kuhinje nekoč. Spoznavali so tudi slovenske narodne jedi po posameznih pokrajinah. Z učenci petih razredov so se pri pouku pogovarjali o prehrani vojakov in civilnega prebivalstva v času prve svetovne vojne ter o prehranjevalnih navadah nekoč in danes.

Tematiki hrane so se posvetili tudi učenci predmetne stopnje. Pri pouku gospodinjstva so izdelali loški in dražgoški kruhek, pri čemer so za loškega uporabili model šole, dražgoškega pa so oblikovali ročno – vsak je izdelal srček in ga okrasil. V okviru naravoslovnega dneva so učenci pekli kruh. Vsak razred je zamesil hlebček mešanega rženega ali ajdovega kruha, obenem pa so zamesili testo iz bele moke, iz katerega so potem oblikovali vsak svojo žemljico, štručko, bombetko, kifeljc ... Seznanili so se s tudi s pomenom belega kruha v preteklosti in ugotavljali, da danes bel kruh ni več simbol bogastva. Lotili so se tudi priprave tradicionalnega slovenskega kosila – skuhali so obaro in ajdove žgance ter ocvrli krhke flancate. »Učenci so bili navdušeni nad starimi slovenskimi jedmi, tudi tisti, ki so jih jedli prvič.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 18. maj 2016 / 13:09

Otroški ples in smeh

Konec tedna je na Gorenjskem minil v znamenju ljudskega plesa, glasbe in petja. Kranj je gostil XIII. Mednarodni otroški folklorni festival FOS Predoslje, Kranj 2016, Bled pa regijsko srečanje otroški...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 25. september 2018 / 22:51

Ob jubileju kolesarski praznik na Blegošu

Zanesenjaki Športnega društva Marmor Hotavlje so prejšnjo nedeljo že dvajsetič pripravili Vzpon s kolesi na Blegoš, ki je tudi letos štel za veliko nagrado Kras Sežana in občinsko prvenstvo občine Gor...

Zanimivosti / torek, 25. september 2018 / 22:47

Uživali so v strežbi

Akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah je odprla novo poglavje v planinski zgodbi, kjer vsak doživi drugačnost in prejme priložnost. Goste so gluhi in prostovoljka postregli tudi v domu v Tamarju.

Razvedrilo / torek, 25. september 2018 / 21:04

Sejemsko mesto

Tradicionalni se­j­em v Mengšu je bil v znamenju tradicije, kmečkih opravil in ljudskega izročila. Predsednik Kulturnega društva Mihaelov sejem Matjaž Repnik pojasni: »Sejem v Mengšu, posvečen doma...

Šport / torek, 25. september 2018 / 20:47

Sašo Bertoncelj drugi v Sombotelu

Škofja Loka – Najboljši slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je na svetovnem pokalu v Sombotelu v finalu na konju z ročaji osvojil srebrno kolajno. Bertoncelj je uspešno povišal težavnost sestave gl...

Radovljica / torek, 25. september 2018 / 20:47

Praznik na šolskem vrtu

Radovljica – Tudi letos so na radovljiškem šolskem učnem vrtu, edinem tovrstnem vrtu pri nas, ki deluje po najstrožjih načelih biodinamike, pripravili srečanje ob zaključku sezone. Predstavili so n...