Bajtarji so že v petek popoldne lupili in narezali dvajset kilogramov čebule …

Pastirje so zamenjali bajtarji

S tradicionalnim bajtarskim golažem in predajo »ključa« planine se je na Veliki planini začela sezona bajtarjev.

Velika planina – Prva sobota v oktobru je na Veliki planini že devetdeset let dan, ko pastirje zamenjajo bajtarji, združeni v Planinsko društvo Bajtar. Ti za uvod v svojo sezono, ki traja od oktobra do junija, ko krave znova pridejo na planino, pripravijo bajtarski praznik, na katerem podelijo priznanja, v svoje vrste sprejmejo nove člane in predstavijo svoj koledar, poln prireditev, a veliko obiskovalcev ta dan na planino pride prav zaradi njihovega bajtarskega golaža. Ker sobotni praznik letos zaradi epidemioloških ukrepov ni bil tako množičen, smo se bajtarjem na planini pred parlamentom, kakor pravijo eni od pastirskih bajt, pridružili že v petek, ko so stekle priprave za kuhanje golaža.

»Golaž je že vse od začetka spremljevalec našega praznika in že vsa leta ga kuhamo na prvo oktobrsko soboto. Že večkrat nas je pospremil tudi sneg in spomnim se, da smo nekoč morali odstraniti kar trideset centimetrov snega, da smo lahko zakurili pod kotlom. A ne glede ena vreme – bajtarski praznik še nikdar ni odpadel. Prva leta smo golaž kuhali v Tihi dolini, nato pa smo se postopoma selili do pastirskega naselja in zdaj smo že vrsto let tukaj, pred parlamentom,« nam pojasni dolgoletni bajtar Viki Lešnjak.

Priprave za kuhanje golaža so se začele že v petek popoldne, ko so bajtarji začeli lupiti in rezati čebulo. Dvajset kilogramov je je šlo čez njihove roke, a to še zdaleč ni največ do sedaj. »Največji golaž smo skuhali pred petindvajsetimi leti, ob 65-letnici bajtarstva na Veliki planini. Takrat smo sesekljali kar štirideset kilogramov čebule in skuhali golaž iz prav toliko kilogramov mesa,« so razložili. Letos je bilo golaža za dobrih sto porcij. Že šesto leto so kuhalnico zaupali Gregorju Mokorelu, ki nam je pred začetkom kuhe zaupal, kako se bo bajtarskega golaža lotil letos. »Čebulo na svinjski masti začnem pražiti že v petek popoldne in to traja do poznih večernih ur. Naslednji dan pa vstanem že ob šesti uri, da je golaž tako nared za obiskovalce, ki pridejo ob 11. uri. Zelo pomembno je, da je čebula sesekljana, in ne zmleta, čeprav bi pri takšnih količinah to šlo hitreje, a zmleta čebula ne naredi prave strukture, zgolj plava v golažu. Letos bom skuhal golaž iz divjačine in govedine, dodal pa bom tudi kar nekaj zelenjave – bučke, papriko in korenje, ki golaž zgosti; moke namreč ne uporabljam. Tudi začimb je veliko, a te so vedno kuharjeva skrivnost,« nam pojasni v smehu in doda, da meso zalije z jušno osnovo in vinom.

Da je golaž tudi letos odlično uspel, je bilo znano naslednji dan, ko so ga ponovno razprodali še pred zaključkom prireditve. Še pred tem je golaž v družbi levega in desnega ministranta blagoslovil bajtarski župnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 8. oktober 2012 / 07:00

Imenovali odbore izpostav

Kranj - Svet kranjske območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je na nedavni seji v prostorih kmetijsko gozdarskega zavoda v Kranju določil tudi člane odborov posameznih...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / četrtek, 13. januar 2022 / 00:04

Iščejo možnosti za pomoč občanom

Na Jesenicah še naprej iščejo rešitve, s katerimi bi omilili stisko občanov zaradi visokih cen ogrevanja.

Slovenija / četrtek, 13. januar 2022 / 00:01

Izbris podatkov v krstni knjigi

Upravno sodišče je s sodbo potrdilo odločbo Informacijskega pooblaščenca, da posameznik s sklicevanjem na pravico do izbrisa (pravica do pozabe) ne more doseči izbrisa svojih osebnih podatkov iz krstn...

Zanimivosti / sreda, 12. januar 2022 / 23:58

Obletnica rojstva Huga Robleka

Sedemindvajsetega decembra je minilo sto petdeset let, kar se je v Radovljici rodil Hugo Roblek, lekarnar, planinec in narodni delavec, ki je bil edina smrtna žrtev požiga slovenskega Narodnega doma v...

Šport / sreda, 12. januar 2022 / 23:56

Na evropsko prvenstvo

Kranj – Slovenski odbojkarji do 18 let so v Mariboru osvojili naslov srednjeevropskih prvakov in se uvrstili na evropsko prvenstvo. V finalu so premagali Avstrijo. Naslov bodo julija branili v Gruz...

Gospodarstvo / sreda, 12. januar 2022 / 23:55

Pogrešajo pomoč za »mlečne« kmetije

Kranj – V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pozdravljajo ukrepe za omilitev posledic epidemije covida-19, tudi ukrepe za izboljšanje položaja kmetov, ob tem pa pogrešajo ukrepe za izboljšanje...