Bajtarji so že v petek popoldne lupili in narezali dvajset kilogramov čebule …

Pastirje so zamenjali bajtarji

S tradicionalnim bajtarskim golažem in predajo »ključa« planine se je na Veliki planini začela sezona bajtarjev.

Velika planina – Prva sobota v oktobru je na Veliki planini že devetdeset let dan, ko pastirje zamenjajo bajtarji, združeni v Planinsko društvo Bajtar. Ti za uvod v svojo sezono, ki traja od oktobra do junija, ko krave znova pridejo na planino, pripravijo bajtarski praznik, na katerem podelijo priznanja, v svoje vrste sprejmejo nove člane in predstavijo svoj koledar, poln prireditev, a veliko obiskovalcev ta dan na planino pride prav zaradi njihovega bajtarskega golaža. Ker sobotni praznik letos zaradi epidemioloških ukrepov ni bil tako množičen, smo se bajtarjem na planini pred parlamentom, kakor pravijo eni od pastirskih bajt, pridružili že v petek, ko so stekle priprave za kuhanje golaža.

»Golaž je že vse od začetka spremljevalec našega praznika in že vsa leta ga kuhamo na prvo oktobrsko soboto. Že večkrat nas je pospremil tudi sneg in spomnim se, da smo nekoč morali odstraniti kar trideset centimetrov snega, da smo lahko zakurili pod kotlom. A ne glede ena vreme – bajtarski praznik še nikdar ni odpadel. Prva leta smo golaž kuhali v Tihi dolini, nato pa smo se postopoma selili do pastirskega naselja in zdaj smo že vrsto let tukaj, pred parlamentom,« nam pojasni dolgoletni bajtar Viki Lešnjak.

Priprave za kuhanje golaža so se začele že v petek popoldne, ko so bajtarji začeli lupiti in rezati čebulo. Dvajset kilogramov je je šlo čez njihove roke, a to še zdaleč ni največ do sedaj. »Največji golaž smo skuhali pred petindvajsetimi leti, ob 65-letnici bajtarstva na Veliki planini. Takrat smo sesekljali kar štirideset kilogramov čebule in skuhali golaž iz prav toliko kilogramov mesa,« so razložili. Letos je bilo golaža za dobrih sto porcij. Že šesto leto so kuhalnico zaupali Gregorju Mokorelu, ki nam je pred začetkom kuhe zaupal, kako se bo bajtarskega golaža lotil letos. »Čebulo na svinjski masti začnem pražiti že v petek popoldne in to traja do poznih večernih ur. Naslednji dan pa vstanem že ob šesti uri, da je golaž tako nared za obiskovalce, ki pridejo ob 11. uri. Zelo pomembno je, da je čebula sesekljana, in ne zmleta, čeprav bi pri takšnih količinah to šlo hitreje, a zmleta čebula ne naredi prave strukture, zgolj plava v golažu. Letos bom skuhal golaž iz divjačine in govedine, dodal pa bom tudi kar nekaj zelenjave – bučke, papriko in korenje, ki golaž zgosti; moke namreč ne uporabljam. Tudi začimb je veliko, a te so vedno kuharjeva skrivnost,« nam pojasni v smehu in doda, da meso zalije z jušno osnovo in vinom.

Da je golaž tudi letos odlično uspel, je bilo znano naslednji dan, ko so ga ponovno razprodali še pred zaključkom prireditve. Še pred tem je golaž v družbi levega in desnega ministranta blagoslovil bajtarski župnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 13. november 2009 / 07:00

Plače ali delovna mesta, ali res?

Za danes so bile napovedane tri stavke. Sindikati trdijo, da kljub dobičkom delavci padajo v revščino, delodajalci pa jim očitajo ogrožanje delovnih mest.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 6. maj 2012 / 07:00

Vznemirja ga tarot

Bitenjčan Radovan Rakovec je izdal komplet razglednic z naslovom Geometrija tarot. Tarot ga vznemirja že mnogo let, v poznih osemdesetih ga je izdelal kot tapiserije.

Prosti čas / nedelja, 6. maj 2012 / 07:00

Trije šefi, borjači in zvita feltna

Mimogrede smo se ustavili na prireditvi Odprti Borjači v vasi Pliskovica, večer prej pa okušali dobrote treh blejskih kuharskih šefov.

GG Plus / nedelja, 6. maj 2012 / 07:00

Brez molka o zgodovini naroda

Čeprav od celovške slovesnosti v spomin na 70-letnico izgona nad tisoč koroških Slovencev v nemška koncentracijska taborišča mineva že štirinajst dni, so nekatere stvari vredne posebne...

GG Plus / nedelja, 6. maj 2012 / 07:00

Kaj, če bi kar ti dirigiral

Jutri, 7. maja, zvečer bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani jubilejni dvajseti koncert Simfoničnega orkestra Gimnazije Kranj. Jasno je, da bo tudi tokrat dirigent v desetih letih nepog...

GG Plus / nedelja, 6. maj 2012 / 07:00

Kronika tedna

Uvedli preiskavo zoper nekdanjega poslanca Okrožno sodišče v Ljubljani je na zahtevo tožilstva zoper nekdanjega poslanca SD in kasneje nepovezanega poslanca Andreja Ma...