Danes na Delavsko malco na Jesenice

Na trgu na Stari Savi na Jesenicah bo danes dišalo po jeseniških jedeh, potekala bo predstavitev in degustacija menija Delavska malca.

Jesenice – Razvojna agencija Zgornje Gorenjske in Gornjesavski muzej Jesenice sta v sodelovanju z jeseniškimi gostinci oblikovala skupni meni Delavska malca. Meni združuje jedi, ki so se nekoč na Jesenicah pojavljale v 'fabrški kantini', na domačih mizah delavskega razreda, pa tudi jedi, ki so jih na Jesenice uvozili priseljenci iz Primorske in iz republik bivše Jugoslavije. Izbrane menije pod skupnim naslovom Delavska malca je trenutno mogoče naročiti v šestih jeseniških gostilnah: v Penzionu Pr' Betel v Planini pod Golico, Restavraciji Kazina na Jesenicah, Domu Pristava v Javorniškem Rovtu, Gostilni in piceriji Turist na Slovenskem Javorniku, Gostilnici in pizzeriji Chilli na Jesenicah ter Bistroju Oaza na Jesenicah. Meniji so zbrani v knjižici, pri gostincih pa so bili posneti tudi promocijski filmi. Danes, v soboto, ob 11. uri pa na trgu na Stari Savi pripravljajo tudi dogodek Dober tek!, na katerem bodo predstavili Delavsko malco. Obiskovalci bodo nekaj najbolj značilnih jeseniških jedi lahko tudi poskusili.

Potekal bo tudi pester spremljevalni program v soorganizaciji Gornjesavskega muzeja Jesenice, Razvojne agencije Zgornje Gorenjske in TIC Jesenice v sklopu svetovnega dneva turizma in dnevov evropske kulturne dediščine. Na dogodku bo sodelovalo tudi Cehovsko društvo kovačev Slovenije, člani bodo kovali kozo za ognjišče, ter Zveza kulturnih društev Jesenice z nastopom lokalnih folkloristov ter ljudskih godcev.

Projekt Delavska malca je nastal pod okriljem projektov KUHAM DOMAče in Naša kuhna, ki ju sofinancirata Občina Jesenice in ministrstvo za kulturo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 14. junij 2018 / 14:20

Koruzne bombetke in jagodni zdrob

Koruzne bombetke ali jagodni zdrob. Tako eno kot drugo je primerno za popestritev zajtrka ali malice.

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / četrtek, 16. junij 2022 / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / četrtek, 16. junij 2022 / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...