Na prostoru pred čebelarskim centrom je bila seveda še tradicionalna tržnica s ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov, ki jih je bilo letos zaradi slabe letine manj kot običajno. / Foto: Gorazd Kavčič

Praznik medu in kulinarike

Če je bil letošnji Festival medu v Lescah zaradi izjemno slabe sezone skromnejši s ponudbo medu, pa je po drugi strani ponudil pestro paleto dogodkov, predavanj in degustacij, ki so se jih z veseljem udeležili tako čebelarji kot številni obiskovalci.

Lesce – V Lescah so v soboto pripravili tradicionalni Festival medu – dan medu v kulinariki, ki je tudi letos v Čebelarski razvojno-izobraževalni center, predvsem pa na prostor pred njim, tudi tokrat poln stojnic s pestro ponudbo jedi, pripravljenih z medom, pa tudi medu in medenih izdelkov, privabil številne obiskovalce.

»Časi so takšni, da pri organizaciji prireditve pravzaprav nismo točno vedeli, kaj sploh lahko pričakujemo, tako da smo res zelo zadovoljni, da se je izteklo tako, kot se je: pripravili smo bogat program in na letošnji festival medu je glede na razmere prišlo veliko obiskovalcev,« je povedala Špela Kalan Razinger, upravnica čebelarskega centra v Lescah. »Posebej nas veseli velik obisk čebelarjev. Letos žal niso mogli prinesti medu, ker je sezona izjemno slaba, a prireditve so se vendarle udeležili v velikem številu, ker so jo vzeli za svojo.«

Med rednimi udeleženci srečanja je bil tako tudi letos Severin Golmajer, častni član Čebelarskega društva Radovljica, dolgoletni vodja društvene satišnice in predan učitelj mladim rodovom čebelarjev. Pri skoraj 92 letih ima v dveh čebelnjakih še vedno več kot štirideset čebeljih družin. »Medu letos praktično ni. Podobno je bilo v prvem letu mojega čebelarjenja, med okupacijo leta 1944. Takrat še sladkorja ni bilo mogoče kupiti in z njim krmiti čebel, tako da so nam vse pomrle. Letos smo jim k sreči lahko pomagali s hrano, krmiti jih je bilo treba že spomladi, ker so vso zimsko zalogo pojedle. Zdaj imam že vse pripravljeno za zimo. Samo še nakrmim, da bodo okoli gnezda imele hrano, potem pa upam, da bo drugo leto bolje,« je povedal izkušeni čebelar, ki je imel na oknu svoje hiše v radovljiškem Predtrgu vedno postavljenih nekaj kozarcev medu. Letos bo tudi njegovo okno prazno.

Prireditev se je sicer začela s predavanjem o medu, medenih jedeh in pijačah, ki ga je pripravil profesor Janez Bogataj. Kaja Sekne iz Kavarne Panj, ki deluje v okviru čebelarskega centra, je pripravila predstavitev mešanja medenih koktajlov, dijaki Srednje gostinske in turistične šole Radovljica pa so pod vodstvom mentorice Marije Arh tudi letos obiskovalce pogostili z izvirnimi jedmi, pripravljenimi z medom: tokrat je bila na jedilniku ajdova kaša z gobami in zeliščno smetanovo omako, medena skutna krema z malinami in praženec z jabolčno čežano – okus jedi so obogatili s cvetličnim, lipovim in akacijevim medom.

Medeni meni je za pokušino pripravilo tudi Gostišče Draga: počasi pečena rebrca z medom, pražen krompir z medeno čebulo, čičeriko v omaki z mariniranim tofujem in za sladico halvo s suhim sadjem in medenim prelivom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / ponedeljek, 3. februar 2014 / 11:04

Odprtih več javnih razpisov

Šenčur – V občini Šenčur so ta trenutek odprti javni razpisi za sofinanciranje kulturnih, športnih, mladinskih in socialno-humanitarnih programov in društev, ki delujejo na omenjenih področjih. Rok...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 20. avgust 2013 / 07:00

Požar je uničil Porentov dom

V Kranjski Gori je v nedeljo zjutraj zagorela brunarica ob Porentovem domu, ogenj pa se je hitro razširil tudi na dom, ki je popolnoma uničen.

Zanimivosti / torek, 20. avgust 2013 / 22:39

Pod gorami je hladno

Kranjska Gora je na vrhuncu poletja polna obiskovalcev z vseh koncev sveta. Večina išče užitke v hladnem zavetju gora in bujnega zelenja, ki v krajih pod Triglavom vztraja avgustovski pripeki navkljub...

Razvedrilo / torek, 20. avgust 2013 / 22:30

Skromno, a odločno do devetdesetih

Rozalija Robič, Judita Ksenija Mezeg, Vida Kosmač, Friderika Burnik in Ana Košir so gospe, ki jih je pred kratkim ob občinskem prazniku v Kranjski Gori z obiskom in priložnostnim darilom razveselil žu...

Razvedrilo / torek, 20. avgust 2013 / 22:22

Piškoti za dve sedmici

Bioterme Mala Nedelja ležijo v osrčju Prlekije, v okolici Ljutomerja. Odkar imamo avtocesto, Gorenjcem ti kraji niso več tako daleč.

Zanimivosti / torek, 20. avgust 2013 / 14:57

Trniči z Velike planine

Te slane, posušene in posebej okrašene sirčke hruškaste oblike poznajo samo na Veliki planini, in čeprav se navodila za njihovo izdelavo iz ust prekaljene pastirice slišijo dokaj preprosto, jih zna iz...