Bogdan Polajnar, Danica Zavrl Žlebir in župan Jezerskega Andrej Karničar / Foto: Gorazd Kavčič

Spomin je še vedno živ

Osrednja slovesnost ob počastitvi praznika Občine Jezersko je tokrat minila v duhu tridesetletnice samostojnosti Slovenije.

Jezersko – Kulturno-glasbeni program na slovesnosti je pripravilo domače kulturno-umetniško društvo, vezno besedo, ki je govorila o naši domovini, časih izpred tridesetih let, trenutkih, ki so jih doživljali na Jezerskem v času desetdnevne slovenske osamosvojitvene vojne, pristnem domoljubju, ki je brezpogojno in ga Jezerjanom v tistem času ni manjkalo, je prisotnim prenesla Maja Lesar. Program so sooblikovali še Lucija Karničar in Ana Šenk z recitali ter moško večglasno petje. Avtor fotografij, ki so se prikazovale v ozadju, pa je bil Primož Šenk.

»Prazniki in obletnice so edinstvene priložnosti, da se na poti življenja ustavimo in razmislimo, kakšne so naše vrednote, od kod prihajamo in kam gremo,« je začel svoj nagovor domači župan Andrej Karničar in v njem poudaril tudi, da je prav, da se zavedamo, da se večstoletni sen slovenskega naroda po lastni državi ni zgodil sam od sebe, da je bila za to potrebna plebiscitarna enotnost pregovorno razklanega ljudstva ter odločnost in pogum naših voditeljev. »Velika večina se nas teh dogodkov bolj ali manj živo spominja, na drugi strani pa je vedno več generacij, ki se takrat sploh še niso rodile. Zato je prav, da vsaj kdaj pa kdaj spregovorimo o tistih dneh, adrenalinu in nacionalnem ponosu, ko se je rojevala naša država.« Tudi na Jezerskem so bili zelo angažirani v času osamosvojitve. Še posebej dramatično je bilo na mejnem prehodu Jezerski vrh, a na koncu je vse minilo brez najhujšega: človeških žrtev. Župan se je zahvalil Združenju veteranov vojne za Slovenijo in Policijskemu veteranskemu združenju Sever, ki vsako leto na dan državnosti organizirata spominsko slovesnost, kjer osrednji akterji takratnega dogajanja poskrbijo, da težki trenutki osamosvojiteljev ne bodo šli v pozabo; pa tudi vsem Jezerjanom in Jezerjankam, ki so kakorkoli sodelovali v dogodkih osamosvojitvene vojne. Dodal je še, da so si kljub zelo različnim pogledom na vojaške dogodke izpred tridesetih let na Jezerskem lahko enotni, da je bila vloga Bogdana Polajnarja v obdobju osamosvajanja tako jasna in izstopajoča, da si zasluži posebno pozornost in priznanje. Bil je glavni pogajalec in mediator v zelo napetih trenutkih med Jugoslovansko vojsko, pripadniki Teritorialne obrambe in Ljudske milice ter domačini. Takrat je odigral eno od ključnih vlog, da na Jezerskem v desetdnevni vojni ni bilo žrtev. Poleg njega pa je za dolgoletno odlično obveščanje javnosti o življenju in delu v občini Jezersko prejela priznanje župana Občine Jezersko še naša novinarska kolegica, pred kratkim upokojena Danica Zavrl Žlebir. Ob tej priložnosti se je zahvalila za korektno in dolgoletno sodelovanje, Polajnar pa je s prisotnimi delil nekaj trenutkov iz tistega časa – spomin je še vedno živ in vzbudi tudi čustva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Trzin / nedelja, 15. julij 2012 / 07:00

Vrtec ima uporabno dovoljenje

Trzin - Desetoddelčni nizkoenergetski vrtec Žabica v Trzinu bo, kot kaže, le lahko sprejel malčke. Po številnih zapletih med Občino Trzin in družbo Jelovica Hiše, ki se ne moreta...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 15. september 2021 / 16:36

Od Pesmi upora do Našega skladišča

Gledališče Toneta Čufarja vabi v aBONma. Letos je gledališki in glasbeni abonma, oba z zanimivim programom za različne okuse, mogoče plačati tudi z bonom.

Kranjska Gora / sreda, 15. september 2021 / 16:35

Dom Valentina Staniča z novo vremensko postajo

Mojstrana – Ekipa Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani, je v okviru projekta LIFE SustainHuts na Dom Valentina Staniča pod Triglavom, ki stoji 2332 metrov nad morjem, namestila vremensko...

Razvedrilo / sreda, 15. september 2021 / 16:34

Niso bili le sošolci, bili so prijatelji

Po petdesetih letih so se prvič srečali nekdanji sošolci in sošolke, ki so osnovnošolsko izobrazbo sklenili v šolskem letu 1970–1971 na Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor.

Tržič / sreda, 15. september 2021 / 16:33

Zahvalili so se jim s priznanji

Tržič – Društvo upokojencev (DU) Tržič že dobrih deset let izvaja projekt Starejši za starejše, kjer prostovoljci ugotavljajo, da je kar precej občanov, ki komaj shajajo s svojimi pokojninami. Druš...

Jezersko / sreda, 15. september 2021 / 15:35

Spomin je še vedno živ

Osrednja slovesnost ob počastitvi praznika Občine Jezersko je tokrat minila v duhu tridesetletnice samostojnosti Slovenije.