Čokoladna rulada s kokosom

Peka v pečici ni ravno najbolj ekonomični način priprave hrane. Če se le da, vedno spečem več stvari hkrati, če že enkrat ogrevam pečico. Včasih to ne gre ali pa je že tako dovolj vroče in ni potrebe, da bi prostor še dodatno segrevali s pečico. A si vseeno želimo nekaj sladkega. V tem primeru nas iz zagate reši čokoladna rulada s kokosom.

Za pripravo čokoladne rulade s kokosom potrebujemo: za čokoladno testo: pol kilograma navadnih piškotov, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici temnega kakava, 100 g temne čokolade, 1,5 dl mleka, 3 žlice ruma; za kokosov nadev: 200 g kokosove moke, 150 g masla ali margarine, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico ruma.

Najprej se lotimo priprave čokoladnega dela: Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo. Piškote zmeljemo v drobtine. V skledo stresemo mlete piškote, sladkor in kakav. Premešamo in prilijemo rum, stopljeno čokolado in mleko. Vse skupaj zgnetemo v lepljivo testo, ki ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Medtem ko se testo hladi, pripravimo kokosov nadev. Maslo ali margarino in sladkor penasto zmešamo. Primešamo kislo smetano in prelijemo rum. Nazadnje vmešamo še kokosovo moko.

Na kuhinjski pult položimo list peki papirja in na njem razvaljamo čokoladno testo. Testo razvaljamo v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Testo enakomerno prekrijemo s kokosovim nadevom in zvijemo v rulado. Rulado nato zavijemo v prozorno folijo za živilo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. Ohlajeni ruladi odstranimo folijo ter jo narežemo na centimeter debela kolesa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 19. maj 2009 / 07:00

Rokava Koper in Triglav v finalu za naslov prvaka

Člansko državno prvenstvo v vaterpolu - drugi del

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 25. avgust 2007 / 07:00

Pusti vtis

Spoznali smo - znova, da Slovenci ne marajo plačevati vstopnin, in s svojim obiskom v Portorožu raje puščajo vtis pred vrati, pivo kupijo v trgovini, led pa dobijo v najbližjem gostišču.

GG Plus / sobota, 25. avgust 2007 / 07:00

Meja je srčika sosedskih odnosov

Mitjo Gasparija poznamo kot nekdanjega finančnega ministra in guvernerja Banke Slovenije v času, ko je Slovenija kot prva med novimi članicami Evropske unije prevzela evro. Sedaj se poteguje za mesto...

Zanimivosti / sobota, 25. avgust 2007 / 07:00

Glasov piknik za rojstni dan

Na piknik v Besnico smo povabili vse svoje naročnike, ki so letos tako kot Gorenjski glas stari šestdeset let.

Gospodarstvo / sobota, 25. avgust 2007 / 07:00

Hrana se draži povsod

Julijska inflacija je že presegla maastrichtski kriterij. Gibanja cen hrane, alkoholnih pijač, tobaka in gostinskih storitev so pri nas podobna kot v Evropski uniji.

Kronika / sobota, 25. avgust 2007 / 07:00

Koča na planini zgorela do tal

Zaradi udara strele je v ponedeljek na Veliki planini zgorela koča.