Čokoladna rulada s kokosom

Peka v pečici ni ravno najbolj ekonomični način priprave hrane. Če se le da, vedno spečem več stvari hkrati, če že enkrat ogrevam pečico. Včasih to ne gre ali pa je že tako dovolj vroče in ni potrebe, da bi prostor še dodatno segrevali s pečico. A si vseeno želimo nekaj sladkega. V tem primeru nas iz zagate reši čokoladna rulada s kokosom.

Za pripravo čokoladne rulade s kokosom potrebujemo: za čokoladno testo: pol kilograma navadnih piškotov, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici temnega kakava, 100 g temne čokolade, 1,5 dl mleka, 3 žlice ruma; za kokosov nadev: 200 g kokosove moke, 150 g masla ali margarine, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico ruma.

Najprej se lotimo priprave čokoladnega dela: Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo. Piškote zmeljemo v drobtine. V skledo stresemo mlete piškote, sladkor in kakav. Premešamo in prilijemo rum, stopljeno čokolado in mleko. Vse skupaj zgnetemo v lepljivo testo, ki ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Medtem ko se testo hladi, pripravimo kokosov nadev. Maslo ali margarino in sladkor penasto zmešamo. Primešamo kislo smetano in prelijemo rum. Nazadnje vmešamo še kokosovo moko.

Na kuhinjski pult položimo list peki papirja in na njem razvaljamo čokoladno testo. Testo razvaljamo v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Testo enakomerno prekrijemo s kokosovim nadevom in zvijemo v rulado. Rulado nato zavijemo v prozorno folijo za živilo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. Ohlajeni ruladi odstranimo folijo ter jo narežemo na centimeter debela kolesa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 11. december 2023 / 14:43

Unikatni krožniki za sladice

Učenci Osnovne šole Poldeta Stražišarja so izdelali unikatne krožnike za jeseniški Ejga Guest House. Na njem postrežejo Alenkin zavoj in Edvinov plošček.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 10. september 2018 / 21:24

Na Filipine se je vedno rad vračal

Potem je nekega dne enostavno ostal. Sedaj je že skoraj sedem let od tega, kar je Jaka Mohor, kleni Gorenjec iz Srednje vasi pri Šenčurju, za dom izbral Filipine. Živi v kraju Puerto Princesa, ukvarja...

Zanimivosti / ponedeljek, 10. september 2018 / 21:21

Sadje za vse

Obilna letina jabolk, hrušk in sliv je spodbudila Dragico Dubokovič, da povabi ljudi, da si naberejo sadje iz njenega vrta.

Zanimivosti / ponedeljek, 10. september 2018 / 21:15

Na pot peš, z osli in psi

Mlad švicarski par potujočih glasbenikov, Jane Buschmann in Etienne Sarrasin, že dobro leto dni v družbi dveh psov in treh osličkov kar peš potuje po svetu.

Žirovnica / ponedeljek, 10. september 2018 / 21:13

Novosti v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici

Žirovnica – V Zavodu za turizem in kulturo (ZTK) Žirovnica so poskrbeli za še zanimivejšo ponudbo Čopove rojstne hiše v Žirovnici. Tako so prenovili vežo, v kateri je predstavljena arheološka dediš...

Medvode / ponedeljek, 10. september 2018 / 16:19

Novi lastniki in nova vizija

Golfsko igrišče v v Smledniku je prenovljeno, novo vodstvo je predstavilo tudi novo vizijo v smeri petzvezdičnega turizma. Igrišče je v ruski lasti.