Čokoladna rulada s kokosom

Peka v pečici ni ravno najbolj ekonomični način priprave hrane. Če se le da, vedno spečem več stvari hkrati, če že enkrat ogrevam pečico. Včasih to ne gre ali pa je že tako dovolj vroče in ni potrebe, da bi prostor še dodatno segrevali s pečico. A si vseeno želimo nekaj sladkega. V tem primeru nas iz zagate reši čokoladna rulada s kokosom.

Za pripravo čokoladne rulade s kokosom potrebujemo: za čokoladno testo: pol kilograma navadnih piškotov, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici temnega kakava, 100 g temne čokolade, 1,5 dl mleka, 3 žlice ruma; za kokosov nadev: 200 g kokosove moke, 150 g masla ali margarine, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico ruma.

Najprej se lotimo priprave čokoladnega dela: Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo. Piškote zmeljemo v drobtine. V skledo stresemo mlete piškote, sladkor in kakav. Premešamo in prilijemo rum, stopljeno čokolado in mleko. Vse skupaj zgnetemo v lepljivo testo, ki ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Medtem ko se testo hladi, pripravimo kokosov nadev. Maslo ali margarino in sladkor penasto zmešamo. Primešamo kislo smetano in prelijemo rum. Nazadnje vmešamo še kokosovo moko.

Na kuhinjski pult položimo list peki papirja in na njem razvaljamo čokoladno testo. Testo razvaljamo v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Testo enakomerno prekrijemo s kokosovim nadevom in zvijemo v rulado. Rulado nato zavijemo v prozorno folijo za živilo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. Ohlajeni ruladi odstranimo folijo ter jo narežemo na centimeter debela kolesa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 19. november 2015 / 10:19

Vlomilci najraje »delajo« podnevi

Jeseni in pozimi so vlomilci najpogosteje na delu ob koncih tedna v dopoldanskih in popoldanskih urah. Oškodovanci naj takoj pokličejo policijo, v vlomljen prostor pa naj ne vstopajo.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 20. februar 2014 / 16:13

V lesarstvu je veliko možnosti

V srednji šoli za lesarstvo Šolskega centra Škofja Loka so v sklopu informativnih dnevov minuli petek odprli tudi novo demonstracijsko učilnico.

Kronika / četrtek, 20. februar 2014 / 16:11

Geolog ni ocenil nevarnosti plazu

Na okrožnem sodišču v Kranju se je nadaljevala obravnava v primeru družina Bremec proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji (državi) zaradi zemeljskega plazu, ki je leta 2008 v bohinjski Srednji vasi...

Zanimivosti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:54

Delo z lesom jih veseli

Učenci se bodo v prihodnjih mesecih odločali, v katero srednjo šolo naj se vpišejo. Izbiro so jim poskušali olajšati z informativnimi dnevi, ki so jih v srednjih šolah pri­pravili v petek in soboto. T...

Nasveti / četrtek, 20. februar 2014 / 15:51

Ali bi ajbiš?

Že dolgo nismo nobene rekli o ajbišu, izjemnem antibakterijskem zelišču z dobro zvenečim ljudskim imenom. Čas je, da to popravimo in ga ponovno postavimo na zeliščni piedestal. Tudi znanstveno je doka...

Razvedrilo / četrtek, 20. februar 2014 / 15:48

Sveža zakonca Celar

Matjaž Celar in Katarina Nastran sta se 1. februarja 2014 poročila v mestni hiši v Kranju, poročno slavje pa se je nadaljevalo s kosilom na Vodnikovi domačiji v Adergasu. Katarina bo avgus...