Čokoladna rulada s kokosom

Peka v pečici ni ravno najbolj ekonomični način priprave hrane. Če se le da, vedno spečem več stvari hkrati, če že enkrat ogrevam pečico. Včasih to ne gre ali pa je že tako dovolj vroče in ni potrebe, da bi prostor še dodatno segrevali s pečico. A si vseeno želimo nekaj sladkega. V tem primeru nas iz zagate reši čokoladna rulada s kokosom.

Za pripravo čokoladne rulade s kokosom potrebujemo: za čokoladno testo: pol kilograma navadnih piškotov, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici temnega kakava, 100 g temne čokolade, 1,5 dl mleka, 3 žlice ruma; za kokosov nadev: 200 g kokosove moke, 150 g masla ali margarine, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico ruma.

Najprej se lotimo priprave čokoladnega dela: Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo. Piškote zmeljemo v drobtine. V skledo stresemo mlete piškote, sladkor in kakav. Premešamo in prilijemo rum, stopljeno čokolado in mleko. Vse skupaj zgnetemo v lepljivo testo, ki ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Medtem ko se testo hladi, pripravimo kokosov nadev. Maslo ali margarino in sladkor penasto zmešamo. Primešamo kislo smetano in prelijemo rum. Nazadnje vmešamo še kokosovo moko.

Na kuhinjski pult položimo list peki papirja in na njem razvaljamo čokoladno testo. Testo razvaljamo v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Testo enakomerno prekrijemo s kokosovim nadevom in zvijemo v rulado. Rulado nato zavijemo v prozorno folijo za živilo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. Ohlajeni ruladi odstranimo folijo ter jo narežemo na centimeter debela kolesa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 24. november 2010 / 07:00

Bio ovseni rižek umaknili iz prometa

Ljubljana - Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je v okviru letnega programa odvzel vzorec živila, narejenega iz ovsa. Rezultat analize, ki jo je opravil Inštitut za v...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 14. april 2013 / 07:00

Slovenija je za BKS Bank najpomembnejši tuji trg

Banka je lani povečala bilančno vsoto, čisti dobiček pa tudi obseg posojil in depozitov.

GG Plus / nedelja, 14. april 2013 / 07:00

Dijaki vse bolje ločujejo

Dijaki in učitelji gorenjskih srednjih šol, ki sodelujejo v akciji Pozor(!)ni za okolje, so od začetka šolskega leta do zadnjega ocenjevanje močno izboljšali ločevanje odpadkov v šolah.

Zanimivosti / nedelja, 14. april 2013 / 07:00

Druži jih tudi zdrava hrana

V Medgeneracijskem društvu za kakovostno starost Komenda so zaključili letošnjo delavnico o zdravi prehrani, ki je naletela na zelo dober odziv.

Kranj / nedelja, 14. april 2013 / 07:00

Le nekaj klikov do branja

Poskusnemu delovanju v prvi slovenski spletni knjižnici z elektronskimi knjigami Biblos se je pridružilo pet gorenjskih splošnih knjižnic. Trenutno je na voljo 106 knjižnih naslovov, do julija jih bo...

Nasveti / nedelja, 14. april 2013 / 07:00

Skriti zaklad ...

Begunjščica (2060 m) - ... ker njena severna stena ponuja številne zanimive, različno zahtevne alpinistične vzpone. Gora prepletena z različno zahtevnimi grapami. V vseh letnih časih množično obiskana...