Čokoladna rulada s kokosom

Peka v pečici ni ravno najbolj ekonomični način priprave hrane. Če se le da, vedno spečem več stvari hkrati, če že enkrat ogrevam pečico. Včasih to ne gre ali pa je že tako dovolj vroče in ni potrebe, da bi prostor še dodatno segrevali s pečico. A si vseeno želimo nekaj sladkega. V tem primeru nas iz zagate reši čokoladna rulada s kokosom.

Za pripravo čokoladne rulade s kokosom potrebujemo: za čokoladno testo: pol kilograma navadnih piškotov, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici temnega kakava, 100 g temne čokolade, 1,5 dl mleka, 3 žlice ruma; za kokosov nadev: 200 g kokosove moke, 150 g masla ali margarine, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico ruma.

Najprej se lotimo priprave čokoladnega dela: Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo. Piškote zmeljemo v drobtine. V skledo stresemo mlete piškote, sladkor in kakav. Premešamo in prilijemo rum, stopljeno čokolado in mleko. Vse skupaj zgnetemo v lepljivo testo, ki ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Medtem ko se testo hladi, pripravimo kokosov nadev. Maslo ali margarino in sladkor penasto zmešamo. Primešamo kislo smetano in prelijemo rum. Nazadnje vmešamo še kokosovo moko.

Na kuhinjski pult položimo list peki papirja in na njem razvaljamo čokoladno testo. Testo razvaljamo v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Testo enakomerno prekrijemo s kokosovim nadevom in zvijemo v rulado. Rulado nato zavijemo v prozorno folijo za živilo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. Ohlajeni ruladi odstranimo folijo ter jo narežemo na centimeter debela kolesa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 20. december 2017 / 09:39

Zasvojeni vedno mlajši

Z zasvojenostjo s spletom in čezmerno rabo interneta se spopada vedno več ljudi, med katerimi je vse več tudi osnovnošolcev in srednješolcev, ugotavljajo na Centru pomoči pri prekomerni rabi interneta...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 26. april 2024 / 16:23

SIJ med peščico jeklarjev s certifikatom

Ljubljana – Skupina SIJ je prejela certifikat ResponsibleSteel, s čimer se je uvrstila med le 13 jeklarskih podjetij, ki se ponašajo s tem certifikatom. Standard temelji na dvanajstih načelih, ki v...

Kronika / petek, 26. april 2024 / 16:23

Tri tisoč prehitrih

Kranj – V preventivni akciji za zmanjševanje hitrosti na naših cestah, ki je potekala prejšnji teden, so slovenski policisti v poostrenih nadzorih ugotovili skupno 3008 prekoračitev, od tega 441 na...

Nasveti / petek, 26. april 2024 / 16:22

Tretjine življenja

V prvi tretjini smo s starši. Najprej biološko in fizično. To je opaziti. Rastemo, se razvijamo in izobražujemo in se (nehote) pripravljamo na samostojno življenje. Starši nam omogočajo otroštvo, k...

Tržič / petek, 26. april 2024 / 16:22

Degradirana območja so priložnost

Da je oživitev degradiranih območij pravzaprav neke vrste recikliranje, je prepričan župan Občine Kočevje dr. Vladimir Prebilič. Podobno razmišlja tudi tržiški župan Peter Miklič, ki pravi, da je akti...

Šport / petek, 26. april 2024 / 16:21

Srebro za košarkarice Triglava

Kranj – S tretjo tekmo finala se je v Celju končalo letošnje državno prvenstvo v prvi SKL za košarkarice. V finalu sta se merili ekipi kranjskega Triglava in Cinkarne Celje, na vseh treh tekmah pa...