Čokoladna rulada s kokosom

Peka v pečici ni ravno najbolj ekonomični način priprave hrane. Če se le da, vedno spečem več stvari hkrati, če že enkrat ogrevam pečico. Včasih to ne gre ali pa je že tako dovolj vroče in ni potrebe, da bi prostor še dodatno segrevali s pečico. A si vseeno želimo nekaj sladkega. V tem primeru nas iz zagate reši čokoladna rulada s kokosom.

Za pripravo čokoladne rulade s kokosom potrebujemo: za čokoladno testo: pol kilograma navadnih piškotov, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici temnega kakava, 100 g temne čokolade, 1,5 dl mleka, 3 žlice ruma; za kokosov nadev: 200 g kokosove moke, 150 g masla ali margarine, 100 g mletega sladkorja, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico ruma.

Najprej se lotimo priprave čokoladnega dela: Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo. Piškote zmeljemo v drobtine. V skledo stresemo mlete piškote, sladkor in kakav. Premešamo in prilijemo rum, stopljeno čokolado in mleko. Vse skupaj zgnetemo v lepljivo testo, ki ga postavimo za pol ure v hladilnik.

Medtem ko se testo hladi, pripravimo kokosov nadev. Maslo ali margarino in sladkor penasto zmešamo. Primešamo kislo smetano in prelijemo rum. Nazadnje vmešamo še kokosovo moko.

Na kuhinjski pult položimo list peki papirja in na njem razvaljamo čokoladno testo. Testo razvaljamo v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Testo enakomerno prekrijemo s kokosovim nadevom in zvijemo v rulado. Rulado nato zavijemo v prozorno folijo za živilo in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. Ohlajeni ruladi odstranimo folijo ter jo narežemo na centimeter debela kolesa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 4. december 2012 / 07:00

Adventni venec in simbolika

V nedeljo, 2. decembra, se je letos začel advent, ki traja štiri tedne pred božičem. Tradicija pripravljanja adventnih vencev izhaja iz severnih dežel Evrope. Kristjani so ga začeli uvajati v prv...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 4. december 2012 / 07:00

Stražiški kulturni teden

S koncertom APZ France Prešeren in sopranistke Francke Šenk se je včeraj začel že 25. Stražiški kulturni teden. Odprli so tudi razstavo del slikarja Nejča Slaparja. Danes, v torek, se bodo predst...

Kronika / torek, 4. december 2012 / 07:00

Nadaljujejo se protesti po državi, danes shod na Jesenicah

Ljubljana/Jesenice - Po valu protestnih shodov, ki so zajeli državo, se bodo protesti v teh dneh nadaljevali po številnih slovenskih mestih. Danes naj bi se protestniki ponovno z...

Nasveti / torek, 4. december 2012 / 07:00

Adventni venec in simbolika

V nedeljo, 2. decembra, se je letos začel advent, ki traja štiri tedne pred božičem. Tradicija pripravljanja adventnih vencev izhaja iz severnih dežel Evrope. Kristjani so ga začeli uvajati v prv...

GG Plus / torek, 4. december 2012 / 07:00

Kozolcev zaenkrat ne bo

Družba ABCFIN, investitor stanovanjsko-poslovne soseske Kozolci v Kranju, je do nadaljnjega ustavila aktivnosti v zvezi z načrtovano gradnje soseske. Za gradnjo so pridobili pravnomočno gradbeno...

GG Plus / torek, 4. december 2012 / 07:00

Odločitev o reformi

Če se le ne bo kaj zapletlo, bo državni zbor danes sprejel pokojninsko reformo, ki naj bi začela veljati prihodnje leto.