O mojstru Ivačiču tudi v Radovljici
V četrtek so tudi v Šivčevi hiši v Radovljici odprli razstavo, posvečeno stoti obletnici rojstva Ivana Ivačiča, naše prve kuharske televizijske zvezde. Ivačič je namreč zadnjih dvanajst let svojega življenja preživel v Radovljici, kjer je leta 1984 umrl in je tudi pokopan.
Ivačič se je rodil na Zdolah pri Krškem, ljubezen do kuhanja pa mu je bila položena v zibelko, saj je mati zelo dobro pekla peciva, navajajo zgodovinarji iz brežiškega muzeja. Šolal se je v Zagrebu, na tamkajšnji srednji gostinski šoli za kuharje, po vojni pa je nabiral kuharske izkušnje v različnih slovenskih krajih: v Dobrni, Rogaški Slatini, ljubljanskem hotelu Bellevue ... in bil tri leta šef kuhinje v hotelu Korotan na Jezerskem. Pogosto je za predsednika takratne Jugoslavije Josipa Broza - Tita in najrazličnejše obiske državnikov kuhal na Brdu pri Kranju in Brionih.
V 60. in 70. letih je sodeloval pri razvijanju tehnologij za proizvodnjo živil v različnih podjetjih; med drugim je sodeloval pri nastajanju jušne kocke Argo in majoneze Thomy. Od leta 1960 so njegov šarm, iznajdljivost, smisel za humor in kuharsko znanje spoznavale tudi slovenske gospodinje in njihovi možje pred televizijskimi zasloni. Na RTV Ljubljana je do leta 1975 snemal tematske oddaje, kjer je kuhal v živo. Leta 1965 je izdal prvo kuharsko knjigo, ki je do danes izšla že v desetih dopolnjenih izdajah.
Kljub izjemni popularnosti v času predvajanja televizijskih kuharskih oddaj o mojstru Ivačiču po njegovi smrti v javnosti ni bilo več veliko slišati. So pa njegove knjige kot klasika slovenske kuhinje ostale na policah številnih domov. Zato ni nenavadno, da se je razstava, ki je bila še spomladi v Brežicah omejena na muzejsko vitrino, v času do postavitve v Radovljici, kjer bo na ogled do konca leta, precej razširila.
V času od odprtja prve muzejske vitrine je mojstrov sin Peter Ivačič Posavskemu muzeju Brežice podaril večje število očetovih predmetov, ki so jih postavili na ogled na obeh razstavah. Razstavi obogatijo tudi njegove kuharske oddaje iz arhiva RTV Slovenija, ki prikazujejo njegovo iznajdljivost, šarm in mojstrstvo, je povedala zgodovinarka Mihaela Kovačič.
Tako v Brežicah kot v Radovljici pa ves čas odkrivajo nove in nove zgodbe iz mojstrovega življenja. Od osebnih, povezanih z Ivačičevim dolgoletnim prijateljem iz Sevnice, v katerega kuhinji je vse življenje rad ustvarjal, do spomina na njegovo naklonjenost uporabe smetane pri pripravi vseh vrst jedi. »Menda so ljudje, če je v trgovini zmanjkalo smetane, radi rekli: 'Aha, spet je Ivačič na televiziji kuhal …'« eno od zgodb pove direktorica Alenka Černelič Krošelj.