Krompirjeva musaka z zelenjavo in skuto

Krompir je v slovenski kuhinji nepogrešljiv spremljevalec mesnih jedi. Pražen krompir pri nedeljskem kosilu, okisan krompir s kuhano govedino, 'pomfri' poleg dunajskega zrezka, mesna musaka, pečen krompir poleg piščanca in tako naprej. A več kot odlično se izkaže tudi brez mesa, na primer v družbi skute in zelenjave.

Za pripravo krompirjeve musake z zelenjavo in skuto potrebujemo: 1 kg krompirja, pol kilograma mešane zelenjave: bučke, paprika, korenje, brokoli, por ..., 2 stroka česna, 1 paradižnik, pol kilograma skute, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žličko olivnega olja, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 15 minut oziroma toliko, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetre debela kolesa.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo zelenjavni nadev. Česen olupimo, sekljamo ter prepražimo na žlički olja. Dodamo na manjše rezine narezano zelenjavo in jo na hitro prepražimo. Primešamo še na kocke narezan paradižnik in posolimo ter popramo. Dušimo 10 minut.

Posebej pripravimo skutni nadev, tako da zmešamo skuto in dve jajci. Dodatno pripravimo še preliv iz mleka in enega jajca.

Sestavljanje musake: Srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico zelenjavnega nadeva. Po zelenjavnem nadevu razporedimo polovico skutinega nadeva. Skutin nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek zelenjavnega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zapičimo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Musako pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno musako vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

NASVET: Med plasti in po vrhu lahko po želji nadrobimo še mocarelo ali kakšen drug sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 4. februar 2013 / 07:00

V gorah nenehne spremembe

Snežni plazovi ne glede na količino zapadlega snega vsako zimo odnesejo s seboj kar nekaj obiskovalcev gora, a o številnih nesrečah reševalci izvejo šele kasneje in "po ovinkih".

Objavljeno na isti dan


Bohinj / nedelja, 18. oktober 2015 / 17:58

Občina odkupila ladjico

Bohinjska Bistrica – Po težavah z ladjico Zlatorog na Bohinjskem jezeru, o katerih smo poročali maja letos, ko je bila ladjici v upravljanju zasebnika izdana prepoved vožnje, so na Občini Bohinj na...

Razvedrilo / nedelja, 18. oktober 2015 / 17:52

Hotel Transilvanija 2

Simpatična animirana družinska komedija prihaja v 2- in 3D-tehnologiji na platna Cineplexxa v Kranju naslednji teden. Film bodo predvajali v dveh različicah: s podnapisi ter sinhroniziranega.

Gospodarstvo / nedelja, 18. oktober 2015 / 17:47

Podravka namerava dati prevzemno ponudbo

Kranj – Hrvaška Podravka, ki je že večinska, več kot 51-odstotna lastnica družbe Žito, je prejšnji teden objavila, da namerava dati prevzemno ponudbo še za odkup preostalih delnic Žita, ki ima eneg...

Gospodarstvo / nedelja, 18. oktober 2015 / 17:46

Popravili napoved gospodarskih gibanj

Kranj – Banka Slovenije je v jesenski napovedi gospodarskih gibanj popravila napoved za letošnje in za naslednji dve leti. Spomladi je napovedala za letos 2,2-odstotno gospodarsko rast, z jesensko...

Kronika / nedelja, 18. oktober 2015 / 17:45

Z vozila odstranite blato

Kranj – Pred vključitvijo v promet na javno cesto s poti, njive ali druge zemljiške površine je potrebno z vozila, navadno gre za kmetijska vozila, odstraniti zemljo oziroma blato, so te dni opozor...