Krompirjeva musaka z zelenjavo in skuto

Krompir je v slovenski kuhinji nepogrešljiv spremljevalec mesnih jedi. Pražen krompir pri nedeljskem kosilu, okisan krompir s kuhano govedino, 'pomfri' poleg dunajskega zrezka, mesna musaka, pečen krompir poleg piščanca in tako naprej. A več kot odlično se izkaže tudi brez mesa, na primer v družbi skute in zelenjave.

Za pripravo krompirjeve musake z zelenjavo in skuto potrebujemo: 1 kg krompirja, pol kilograma mešane zelenjave: bučke, paprika, korenje, brokoli, por ..., 2 stroka česna, 1 paradižnik, pol kilograma skute, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žličko olivnega olja, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 15 minut oziroma toliko, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetre debela kolesa.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo zelenjavni nadev. Česen olupimo, sekljamo ter prepražimo na žlički olja. Dodamo na manjše rezine narezano zelenjavo in jo na hitro prepražimo. Primešamo še na kocke narezan paradižnik in posolimo ter popramo. Dušimo 10 minut.

Posebej pripravimo skutni nadev, tako da zmešamo skuto in dve jajci. Dodatno pripravimo še preliv iz mleka in enega jajca.

Sestavljanje musake: Srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico zelenjavnega nadeva. Po zelenjavnem nadevu razporedimo polovico skutinega nadeva. Skutin nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek zelenjavnega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zapičimo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Musako pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno musako vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

NASVET: Med plasti in po vrhu lahko po želji nadrobimo še mocarelo ali kakšen drug sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 12. junij 2008 / 07:00

"Gamsi" na Ledinah

Lovci so na smučišču na Ledinah tekmovali za Pokal kristalnega gamsa.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 8. september 2020 / 17:31

Zmagi za Dob in Radomlje, Triglav poražen

Kranj – Pretekli konec tedna so nogometaši v drugi slovenski ligi odigrali tekme 5. kroga. Roltek Dob je doma s 3 : 1 premagal Rudar Velenje, triglavani so gostovali pri Brežicah Terme Čatež in izg...

GG Plus / torek, 8. september 2020 / 17:29

V Kamniku je oblačilna dediščina doma

Dr. Bojan Knific, etnolog in eden največjih poznavalcev oblačilne dediščine pri nas – Dr. Bojan Knific je ime, ki ga ljubitelji »narodnih noš« zelo dobro poznajo. Tudi po njegovi zaslugi je tovrstna p...

Nasveti / torek, 8. september 2020 / 16:40

Veliki vrh

Sončen konec tedna nas je vabil, da zapustimo svoja gnezda in se podamo ven. Letošnje poletje je bilo pretežno kolesarsko. Ker po Storžiču nisem bila zadovoljna s svojo pohodniško kondicijo, bom to...

Gospodarstvo / torek, 8. september 2020 / 16:40

Proizvodnega kompleksa v Lipnici še niso prodali

Lipnica – Podjetje Iskra Mehanizmi zaradi načrtovane selitve večinskega dela proizvodnje na novo lokacijo na Brniku prodaja poslovno-proizvodni kompleks v Lipnici pri Kropi. Minuli četrtek je tako...

Zanimivosti / torek, 8. september 2020 / 16:39

Rekordno hitro na Triglav

Medvoščan Timotej Bečan je iz Krme do vrha Triglava potreboval le eno uro, 26 minut in 45 sekund. Izboljšal je svoj lastni rekord.