Krompirjeva musaka z zelenjavo in skuto

Krompir je v slovenski kuhinji nepogrešljiv spremljevalec mesnih jedi. Pražen krompir pri nedeljskem kosilu, okisan krompir s kuhano govedino, 'pomfri' poleg dunajskega zrezka, mesna musaka, pečen krompir poleg piščanca in tako naprej. A več kot odlično se izkaže tudi brez mesa, na primer v družbi skute in zelenjave.

Za pripravo krompirjeve musake z zelenjavo in skuto potrebujemo: 1 kg krompirja, pol kilograma mešane zelenjave: bučke, paprika, korenje, brokoli, por ..., 2 stroka česna, 1 paradižnik, pol kilograma skute, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žličko olivnega olja, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 15 minut oziroma toliko, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetre debela kolesa.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo zelenjavni nadev. Česen olupimo, sekljamo ter prepražimo na žlički olja. Dodamo na manjše rezine narezano zelenjavo in jo na hitro prepražimo. Primešamo še na kocke narezan paradižnik in posolimo ter popramo. Dušimo 10 minut.

Posebej pripravimo skutni nadev, tako da zmešamo skuto in dve jajci. Dodatno pripravimo še preliv iz mleka in enega jajca.

Sestavljanje musake: Srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico zelenjavnega nadeva. Po zelenjavnem nadevu razporedimo polovico skutinega nadeva. Skutin nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek zelenjavnega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zapičimo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Musako pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno musako vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

NASVET: Med plasti in po vrhu lahko po želji nadrobimo še mocarelo ali kakšen drug sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / torek, 7. julij 2020 / 10:51

Ferbar novi častni občan

V Medvodah je letos pet občinskih nagrajencev. Podelili so dve medalji, dve plaketi in razglasili častnega občana, ki je postal Metod Ferbar.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 11. julij 2015 / 10:20

Orjaški dežen ob kranjskem pokopališču?

Kranj – V sredo zjutraj je občanka ob potki ob kranjskem pokopališču na Planini opazila rastlino, ki bi po njenem mnenju lahko bila invazivna tujerodna rastlinska vrsta orjaški dežen, ki je zelo ne...

Kronika / sobota, 11. julij 2015 / 10:19

V potoku našli žensko truplo

Žiri – V potoku na koncu Jezerske ulice v Žireh je v sredo okoli 6. ure zjutraj krajan naletel na mrtvo 75-letno kolesarko iz Žirov. Policisti še ugotavljajo okoliščine, odrejena je tudi obdukcija....

Nasveti / sobota, 11. julij 2015 / 10:19

Adrenalin nad Jezerskim

Ferata Češka koča (1542 m) – Priznam, da me je mikala, odkar so jo odprli oktobra 2014. In vsaka stvar pride, ko je čas pravi. Popoldanski užitek med samimi dvatisočaki.

Nasveti / sobota, 11. julij 2015 / 10:15

Šurlice

To ni nekaj gomazečega, pač pa užitnega, doma v Kvarnerju, predvsem na otoku Krku. Šurlice so doma pripravljene testenine, za katere potrebujemo pletilke, pravzaprav eno, malo bolj debelo, ali pa p...

Gospodarstvo / sobota, 11. julij 2015 / 10:15

Napoved je treba vložiti do 31. julija

Kranj – Davčni zavezanci, ki do 15. junija niso prejeli informativnega izračuna dohodnine za leto 2014, a so lani imeli obdavčljive dohodke, morajo najkasneje do 31. julija sami vložiti napoved za...