Krompirjeva musaka z zelenjavo in skuto

Krompir je v slovenski kuhinji nepogrešljiv spremljevalec mesnih jedi. Pražen krompir pri nedeljskem kosilu, okisan krompir s kuhano govedino, 'pomfri' poleg dunajskega zrezka, mesna musaka, pečen krompir poleg piščanca in tako naprej. A več kot odlično se izkaže tudi brez mesa, na primer v družbi skute in zelenjave.

Za pripravo krompirjeve musake z zelenjavo in skuto potrebujemo: 1 kg krompirja, pol kilograma mešane zelenjave: bučke, paprika, korenje, brokoli, por ..., 2 stroka česna, 1 paradižnik, pol kilograma skute, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žličko olivnega olja, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 15 minut oziroma toliko, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetre debela kolesa.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo zelenjavni nadev. Česen olupimo, sekljamo ter prepražimo na žlički olja. Dodamo na manjše rezine narezano zelenjavo in jo na hitro prepražimo. Primešamo še na kocke narezan paradižnik in posolimo ter popramo. Dušimo 10 minut.

Posebej pripravimo skutni nadev, tako da zmešamo skuto in dve jajci. Dodatno pripravimo še preliv iz mleka in enega jajca.

Sestavljanje musake: Srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico zelenjavnega nadeva. Po zelenjavnem nadevu razporedimo polovico skutinega nadeva. Skutin nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek zelenjavnega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zapičimo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Musako pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno musako vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

NASVET: Med plasti in po vrhu lahko po želji nadrobimo še mocarelo ali kakšen drug sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / četrtek, 4. julij 2013 / 10:15

Dejanja vredna spomina

Jezerski vrh – Na Jezerskem vrhu, kjer so pred 22 leti branili meje samostojne Slovenije, je bila v soboto spominska slovesnost. Navzoče so nagovorili župan občine Jezersko Jurij Markič, M...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 4. november 2016 / 15:50

Živahno na blejskem in kranjskem ledu

Bled, Kranj – Naša moška članska hokejska reprezentanca se je ta teden zbrala na Bledu, kjer se je včeraj že začel mednarodni turnir Euro Ice Hockey Challenge. Na njem sodelujejo tudi izbrane vrste...

Slovenija / petek, 4. november 2016 / 15:23

Vlada o interpelaciji

Vlada je odgovorila na interpelacijo, ki jo je zoper njo vložil SDS. Predsednica ustavnega sodišča je postala Jadranka Sovdat. V parku Dobrava pogrebna slovesnost za žrtve povojnih pobojev iz Hude Jam...

GG Plus / petek, 4. november 2016 / 14:35

Muzejska soba Ajdna

V Čopovi hiši v Žirovnici so odprli Muzejsko sobo Ajdna, v kateri je na ogled več originalnih in nekaj kopij predmetov, najdenih na Ajdni, okrog njih pa so spletli zgodbo o življenju naših prednikov v...

Gospodarstvo / petek, 4. november 2016 / 14:34

Kako varčevati v vzajemnih skladih

Zveza potrošnikov Slovenije in Združenje družb za upravljanje investicijskih skadov sta izdala knjižico Kako uspešno varčevati v vzajemnih skladih.

Šport / petek, 4. november 2016 / 14:32

Pol stoletja sodelovanja

Kranjski skakalni klub bo z današnjo slovesnostjo in jutrišnjo tekmo, ko se bodo pomerili tekmovalci Triglava in nemškega kluba WSV Reit im Winkl, obeležil pet desetletij uspešnega sodelovanja.