Krompirjeva musaka z zelenjavo in skuto

Krompir je v slovenski kuhinji nepogrešljiv spremljevalec mesnih jedi. Pražen krompir pri nedeljskem kosilu, okisan krompir s kuhano govedino, 'pomfri' poleg dunajskega zrezka, mesna musaka, pečen krompir poleg piščanca in tako naprej. A več kot odlično se izkaže tudi brez mesa, na primer v družbi skute in zelenjave.

Za pripravo krompirjeve musake z zelenjavo in skuto potrebujemo: 1 kg krompirja, pol kilograma mešane zelenjave: bučke, paprika, korenje, brokoli, por ..., 2 stroka česna, 1 paradižnik, pol kilograma skute, 3 jajca, 1 dl mleka, 1 žličko olivnega olja, sol in poper.

Krompir operemo, ga položimo v lonec in zalijemo s hladno vodo. Posolimo z dvema žličkama soli in zavremo. Nato znižamo temperaturo toliko, da voda rahlo vre. Kuhamo 15 minut oziroma toliko, da je krompir skoraj kuhan, a še rahlo čvrst. Krompir nato odcedimo, ga olupimo in narežemo na pol centimetre debela kolesa.

Medtem ko se krompir kuha, pripravimo zelenjavni nadev. Česen olupimo, sekljamo ter prepražimo na žlički olja. Dodamo na manjše rezine narezano zelenjavo in jo na hitro prepražimo. Primešamo še na kocke narezan paradižnik in posolimo ter popramo. Dušimo 10 minut.

Posebej pripravimo skutni nadev, tako da zmešamo skuto in dve jajci. Dodatno pripravimo še preliv iz mleka in enega jajca.

Sestavljanje musake: Srednje velik pekač namastimo in dno prekrijemo s plastjo krompirja. Na krompir razporedimo polovico zelenjavnega nadeva. Po zelenjavnem nadevu razporedimo polovico skutinega nadeva. Skutin nadev prekrijemo z novo plastjo krompirja in nanjo razporedimo preostanek zelenjavnega in skutnega nadeva. Prekrijemo s preostankom krompirja in vse skupaj prelijemo s prelivom iz mleka in jajca. Z nožem večkrat zapičimo v musako, da preliv preide tudi v spodnje plasti. Musako pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno musako vzamemo iz pečice in jo pred postrežbo pustimo stati 10 minut.

NASVET: Med plasti in po vrhu lahko po želji nadrobimo še mocarelo ali kakšen drug sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:35

Praznovala 104. rojstni dan

Prvega maja je Ivanka Ažman iz Mojstrane praznovala svoj 104. rojstni dan. Najbližja soseda Planinskega muzeja v Mojstrani živi mirno življenje – samostojna v svoji hiški, a ves čas obkrožena z ljubeč...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / petek, 17. oktober 2014 / 23:00

Vesela polka

Matjaž Sedej, Uroš Gorjanc, Jure Vrandečič, Marko Arvaj, Matej Bregant in Jani Ribnikar so slovenski kuharji, ki so poskrbeli za večer slovenskih okusov v hrvaškem Vrsarju.

Gorenjska / petek, 17. oktober 2014 / 22:35

Turistična priznanja tudi na Gorenjsko

Portorož – Turistična zveza Slovenije je v torek v okviru Dnevov slovenskega turizma, ki so potekali v Portorožu, že 23. leto zapored podelila nagrade v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna....

Slovenija / petek, 17. oktober 2014 / 22:32

Nobelove nagrade 2014

Podelitve Nobelovih nagrad spremlja velikanska medijska pozornost, izpostavlja se podatek, da znaša ena nagrada skoraj milijon evrov. Kar ni veliko v primerjavi z napredkom, ki ga znanstvena odkritja...

Gospodarstvo / petek, 17. oktober 2014 / 22:30

Fraport najavil objavo prevzemne ponudbe

Zgornji Brnik – Nemška družba Fraport, ki je že lastnica 75,55-odstotnega deleža družbe Aerodrom Ljubljana, je v torek najavila, da bo v desetih do tridesetih dneh objavila prevzemno ponudbo za odk...

Razvedrilo / petek, 17. oktober 2014 / 22:11

Koncert za Miha

V polni športni dvorani na Trati v Škofji Loki smo v sredo zvečer lahko spremljali osemindvajset glasbenih nastopov. Dobrodelni Koncert za Miha je bil dobro obiskan, vzdušje v dvorani in na odru izjem...