Rezultati testa vaniljevih sladoledov so pokazali velike razlike v hranilni vrednosti in sestavinah. Fotografija je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Sladoled: cena ni merilo kakovosti

Vaniljevi sladoledi so energijsko bogata sladica z veliko dodatki in zraka, je pokazal test Zveze potrošnikov Slovenije.

Kranj – Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je vzela pod drobnogled sladolede, ki so zelo priljubljena osvežitev v vročih dneh. Testirala je 16 vaniljevih sladoledov, ki so najbolj številno zastopani v trgovskih zamrzovalnikih. Rezultati so pokazali velike razlike predvsem v hranilni vrednosti in sestavinah, pri dveh pa so odkrili tudi preseženo vrednost mikroorganizmov. »Številni sladoledi vsebujejo tudi veliko, celo do enajst aditivov. A na trgu so tudi izdelki, ki dokazujejo, da je mogoče sladoled izdelati brez enega samega aditiva in arome,« so sporočili z ZPS ter dodali, da cena ni merilo kakovosti in da najdražji sladoled ni najbolj kakovosten. »Zelo dobrega sladoleda na testu tokrat ni bilo. Morda lahko to vzamete kot izziv in se priprave vaniljevega sladoleda lotite sami. Tako ne bo dvoma, kaj vsebuje,« so svetovali.

Za testirane izdelke so odšteli od 0,99 do 5,29 evra (2,11 do 18,11 evra/kilogram). Vsebovali so do 18 gramov maščobe in do 24 gramov sladkorja na sto gramov izdelka. »A s premišljeno izbiro lahko izberemo takega, ki bo malo manj sladek in masten. Poleg rastlinske in/ali mlečne maščobe ter drugih mlečnih sestavin vaniljeve sladolede sestavljajo še voda, sladkor in/ali glukozno-fruktozni sirup ter aditivi. Vsebujejo tudi različne sestavine in arome, ki sladoledu dajo tipičen okus in videz,« je pojasnila Nika Kremić iz ZPS. Pa tudi da so najbolj zaželene sestavine izvleček vanilje, naravna aroma vanilje, njena semena in naravna aroma burbonske vanilje, ki v strokovnih krogih velja za vrhunsko sorto vanilje.

Ob tem so na ZPS opozorili, da barva ali majhne črne pike (mlet strok vanilje) ne povedo prav nič o tem, koliko vanilje, če sploh, je v sladoledu. Mlet strok je pogost dodatek, a ne prispeva bistveno k aromi. Prav tako barva nič ne pove o kakovosti sladoleda; vanilja namreč ni rumena in za intenzivnejšo rumeno barvo so sladoledom običajno dodana barvila beta karoteni, anato ali izvleček paprike. Kot so poudarili, lahko potrošniku pri izbiri vaniljevega sladoleda pomaga tudi pogled na embalažo. Izdelki z upodobljenim cvetom ali strokom vanilje morajo imeti dodano vsaj njeno naravno aromo, sicer pa velja, da krajši kot je seznam sestavin, boljše je. Nujno potrebna sestavina sladoleda je tudi zrak, saj mu daje mehkobo in omogoči, da se v ustih primerno topi, so še razložili na ZPS. Veliko izdelkov vsebuje celo več zraka kot sladoledne mase.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 8. julij 2012 / 07:00

Začetek Slovenske planinske poti (1. del)

Prečenje Pohorja - Planinska transverzala je bila rojena leta 1953, ko je bila dokončno izpeljana ideja o spoznavanju domovine s planinskih poti. Povezuje Maribor in Ankaran, zato je na začetku potreb...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 6. februar 2009 / 07:00

Zaradi snega zaprli letališče

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana je bilo zaradi novozapadlega snega v torek zaprto kar pet ur, še včeraj pa je bila zaradi snežnega plazu zaprta cesta na Soriško planino.

Prosti čas / petek, 6. februar 2009 / 07:00

Za Valentina pečico

Na velika platna prihaja dokumentarec o Tošetu, približuje se praznik zaljubljencev, nekateri že razmišljajo o slovesni maturantski obleki, zelenjava je lahko inštrument, kurenti so začeli z odganjanj...

Kranj / petek, 6. februar 2009 / 07:00

Odprt mikrofon za Prešernovo poezijo

Kranj - Predsednik države Danilo Türk bo z ministrico za kulturo Majdo Širca v nedeljo, 8. februarja, ob 11.30 položil venec na grob Franceta Prešerna na starem kranjskem pokopal...

Gospodarstvo / petek, 6. februar 2009 / 07:00

Spoštujmo lastno znanje

Med prejemniki letošnjih nagrad Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke je tudi Janez Kožuh, direktor in solastnik blejskega podjetja za informacijsko tehnologijo...

Kronika / petek, 6. februar 2009 / 07:00

Policisti iščejo drzna tatova

Kranj - Kranjski policisti poizvedujejo za neznanima mladeničema, ki sta v ponedeljek nekaj minut pred 14. uro na Cesti Kokrškega odreda v Kranju oropala 74-letno občanko. Na sil...