Takšnega odziva na cepljenje, kot je bil prejšnji četrtek v Kranju, bi si stroka za omejitev širjenja covida-19 še želela. / Foto: Tomaž Bratož

Cepljenih proti covidu-19 manj od pričakovanj

Epidemiološke razmere v državi se še naprej umirjajo, vlada dodatno sprošča ukrepe. Precepljenost proti covidu-19 do konca junija pa ni dosegla načrtovanih šestdeset odstotkov. Kaj nas čaka jeseni?

Ljubljana, Kranj – S ponedeljkom vlada še dodatno sprošča nekatere omejitve, glede na to, da se epidemiološka situacija v državi umirja. Pri ponujanju in prodajanju blaga in storitev potrošnikom se sprošča omejenost razpoložljivih igralnih mest v igralnicah, igralnih salonih, prav tako so pri opravljanju kongresne dejavnosti lahko zasedena vsa sedišča. Odpravljen je pogoj razdalje najmanj tri metre med robovi miz in obveznost nošenja zaščitne maske v notranjosti gostinskega obrata. Odpravljena je tudi omejitev desetih kvadratnih metrov na posamezno stranko v javnih prostorih, kot so trgovski centri.

V igralnicah, nastanitvenih obratih, nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska, kongresna ali gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, so lahko samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Športno-rekreativna dejavnost se lahko izvaja individualno ali v skupini brez omejitve števila vadečih. Prisotnost gledalcev na prireditvah ni več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako ni več predpisana obvezna uporaba maske.

Na kulturnih prireditvah ostaja pogoj PCT

V knjižnicah, arhivih in muzejih s ponedeljkom ostaja le omejitev najmanj enega metra medosebne razdalje med uporabniki iz različnih gospodinjstev. Pri javnih kulturnih prireditvah – zunaj in v zaprtih prostorih – kot pogoj tako kot drugje ostaja upoštevanje splošnih higienskih ukrepov, kot so redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija zaprtih prostorov in razkuževanje rok. Uporaba zaščitnih mask za obiskovalce in nastopajoče na kulturnih prireditvah ni več obvezna, ni več omejitev glede zasedenosti sedišč. Nastopajoči pa morajo izpolnjevati pogoj PCT, ki velja za tudi za uporabnike, mlajše od 15 let.

Pri kolektivnem uresničevanju verske svobode se odpravlja pogoj kvadrature, ostaja pa obvezna medosebna razdalja en meter med udeleženci iz različnih gospodinjstev.

Hrvaška na zelenem seznamu

Nekaj je tudi sprememb pri pogojih vstopa v Slovenijo. V celoti sta zeleni Hrvaška in Nemčija, na zelenem seznamu sta tudi Švica in Črna gora. Za lažje prehajanje mej znotraj EU si uredite evropsko (digitalno) covidno potrdilo, ki je dostopno na portalu zVEM. Sicer naj bi še ta teden državljani, ki so bili polno cepljeni do konca junija, na dom dobili pisni dokument. Prihodnji teden, če ne bo zamud, naj bi naredili tudi izpis za vse, ki so cepljeni enkrat, in prebolevnike. Še vedno pa pred odhodom v tujino preverite pogoje vstopa v posamezno državo.

Epidemiološke razmere

V državi so v sredo potrdili 23 okužb s koronavirusom ob opravljenih 1623 PCR-testih, delež pozitivnih izvidov je bil 1,4-odstoten. Opravili so tudi 17.704 hitrih testov. Hospitaliziranih je bilo 66 covidnih bolnikov, od tega 16 v intenzivni negi. Štririnajstdnevna incidenca obolelih na sto tisoč prebivalcev je bila 25.

Na širšem Gorenjskem so v sredo po največ eno okužbo potrdili samo v občinah Škofja Loka in Kamnik.

Gorenjska: 33-odstotni delež polno cepljenih

Delež cepljenih s polnimi odmerki je v Sloveniji po včeraj objavljenih podatkih spletnega portala cepimo.se znašal slabih 32 odstotkov, delež cepljenih s prvim odmerkom pa je bil 39-odstoten. Kar pomeni, da v državi do konca junija nismo dosegli s strani stroke načrtovane precepljenosti oziroma več kot 60-odstotni delež cepljenih dosegajo in presegajo le v starostnih skupinah nad sedemdeset let.

Na Gorenjskem je bil delež polno cepljenih po včerajšnjih podatkih 33-odstoten, s prvim odmerkom pa 40-odstoten, v tem deležu je tudi Mestna občina Kranj. Več kot 40-odstotno polno cepljenost je presegla le občina Bohinj, blizu temu odstotku sta tudi občini Bled in Jezersko. Najmanj polno cepljenih, pod 30 odstotkov je bilo še včeraj v občinah Cerklje, Gorenja vas - Poljane, Jesenice, Kranjska Gora in Železniki.

Pristojne skrbi, kaj bo jeseni. Vodja svetovalne skupine za cepljenje prof. dr. Bojana Beović, dr. med., je že pred dnevi za medije povedala, da ne gre za »nobeno strašenje«, ampak za to, da je v bližini bolj kužna delta različica koronavirusa. Z dodatnimi pristopi (mobilnimi enotami, pozivom cepilnim centrom k odprtemu cepljenju brez naročanja ...) vabijo ljudi k cepljenju.

Odprti cepilni dnevi

V Zdravstvenem domu (ZD) Tržič je termin za nenaročene na cepljenje vsak torek med 10. in 12. uro, po zadnjih podatkih so na voljo vsa cepiva razen Moderne. V cepilnem centru v Škofji Loki bo odprto cepljenje predvidoma prihodnji torek s cepivoma AstraZeneca in Janssen, prihodnji petek pa s cepivom proizvajalca Pfizer/BioNtech. V ZD Kranj bodo o tem obvestili sproti. Seveda še naprej povsod potekajo cepljenja za naročene, v kranjski vojašnici po novem v sredah in četrtkih, praviloma so na voljo vsa štiri cepiva. Praksa v Kranju je pokazala, da na te termine prihajajo tudi nenaročeni in so tudi cepljeni, zaradi lažje organizacije dela pa še vedno prosijo za naročanje. V kranjski vojašnici je po prvem juliju parkiranje možno le še pred glavnim vhodom. Obiskovalce prosijo, naj do lokacije pridejo peš ali z javnim prevozom do bližnje avtobusne postaje, parkirni prostor pa prepustijo starejšim in invalidom. Razlog za omejeno parkiranje je sodelovanje vojašnice pri aktivnostih predsedovanja Slovenije Evropskemu svetu.

V ZD Jesenice bodo s prvim odmerkom – naročene in nenaročene – cepili prihodnji ponedeljek (AstraZeneca), torek (Pfizer) in petek (Janssen), vsakič od 7. do 9. ure.

Klicni center prenehal delovati

Klicni center za informacije o koronavirusu je deloval od začetka drugega vala epidemije 19. oktobra 2020 do konca junija letos. V tem času je zagotovil odgovore več kot 181 tisoč klicateljem. Največ vprašanj je bilo s področja pogojev prehajanja državnih meja, omejitve gibanja in zbiranja ter konzularnih zadev.

Od včeraj dalje zagotavljanje informacij v okviru svojih pristojnosti ponovno prevzemajo pristojna ministrstva in drugi organi državne uprave v okviru svojih klicnih centrov ali telefonskih številk.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / sreda, 5. oktober 2011 / 07:00

Občina Naklo ima tri podžupane

Naklo - Župan občine Naklo Marko Mravlja je na septembrski seji občinskega sveta svetnikom predstavil tri podžupane. Stanislav Koselj bo skrbel za gospodarske za...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 2. julij 2021 / 23:58

Lady Di, šestdeset let

Če bi še živela, bi slovita britanska princesa Diana v teh dneh praznovala svojo šestdesetletnico. Sicer pa ta dama, ki je postala ena najprepoznavnejših ikon druge polovice dvajsetega stoletja, v...

Železniki / petek, 2. julij 2021 / 23:09

Ustvarimo dom znanja

V Železnikih so predvčerajšnjim počastili občinski praznik, ki ga praznujejo 30. junija.

Gorenjska / petek, 2. julij 2021 / 22:00

Cepljenih proti covidu-19 manj od pričakovanj

Epidemiološke razmere v državi se še naprej umirjajo, vlada dodatno sprošča ukrepe. Precepljenost proti covidu-19 do konca junija pa ni dosegla načrtovanih šestdeset odstotkov. Kaj nas čaka jeseni?

Kamnik / petek, 2. julij 2021 / 10:01

Začenjajo se Kul petki

Kamnik – Ob poletnih petkih se bo kamniški Park Evropa tudi letos spremenil v udobno dnevno sobo z ležalniki, mizicami in glasbeno spremljavo. Obiskovalci si bodo poleg okusnih grižljajev lahko pri...

Slovenija / petek, 2. julij 2021 / 09:56

Slovenija prevzela predsedovanje

Z včerajšnjim srečanjem predstavnikov slovenske vlade in Evropske komisije na Brdu pri Kranju je Slovenija od Portugalske prevzela polletno predsedovanje Svetu Evropske unije.