Kokosove kocke

Kokosove kocke ali čupavci, pecivo, ki je z razlogom pogosto prisotno na praznovanjih in piknikih. Obožujejo ga tako otroci kot tudi odrasli. Pa tudi tisti, ki ga pripravlja, saj je preprosto za pripravo. Že osnovni recept je odličen, če jim dodamo še vaniljev puding in limonino lupinico, pa je vse skupaj še boljše. Sočno, okusno, aromatično in preprosto, vse to lahko brez težav pripišemo našim kokosovim kockam.

Za pripravo kokosovih kock potrebujemo: 200 g moke, 200 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 1 ščep soli, naribano lupinico ene limone, 1 zavitek vaniljevega pudinga, 4 jajca, 1 dl olja, 1 dl mleka, 2 žlici ruma. Za obliv: 200 g temne čokolade, 3,5 dl mleka, 50 g masla, 2 žlici temnega kakava, 1 skodelico kokosove moke.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, vaniljev puding, limonino lupinico in ščep soli. Jajca penasto umešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo olje, mleko in rum. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso za biskvit nadevamo v srednje velik namaščen pekač. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 do 40 minut. Ko zobotrebec zapičimo v biskvit in na njem ni ostankov biskvita, je ta pečen. Pečeni biskvit narežemo na kocke. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v skodelico nadrobimo čokolado in na kocke narezano maslo. Vse skupaj prelijemo z vročim mlekom. Pustimo stati nekaj minut in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Nazadnje primešamo še kakav. Vsako kocko pomočimo v čokoladni preliv in jo nato povaljamo še v kokosovi moki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 9. junij 2012 / 07:00

Tisoč petsto navdušencev navijalo za Kopitarjeve Kralje

Hrušica - Na Hrušici je v noči na četrtek več kot tisoč petsto navijačev spremljalo prenos četrte tekme finala severnoameriške hokejske lige NHL med LA Kings in NJ Devils. Kljub...

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 3. marec 2011 / 07:00

V Galeriji DPD Svoboda Žiri razstavljata Marko Krvina in Stipe Miličić

Umetnika in prijatelja, po rodu Ljubljančana, že vrsto let živita in ustvarjata na Krasu. Marko Krvina, sicer mojster akvarelov, tokrat razstavlja olja na platnu, za katere je na...

GG Plus / četrtek, 3. marec 2011 / 07:00

Na kratko

V deseterici trije volkswagni Po podatkih avtomobilskih uvoznikov je bilo med uvoženimi rabljenimi avtomobili v zadnjih desetih mesecih največ Volkswagnovih passatov....

Jesenice / četrtek, 3. marec 2011 / 07:00

Častni občan Valentin Cundrič

Jesenice - Za častnega občana občine Jesenice bo župan Tomaž Tom Mencinger ob občinskem prazniku 20. marca imenoval Valentina Cundriča, pesnika, pisatelja, dramatika in sl...

Nasveti / četrtek, 3. marec 2011 / 07:00

Hvala za vijolice ...

Hvala za vijolice, torbe, čevlje, vrtnice, za parfume, ogrlice ... Če si sposodim delček besedila tačas izjemno popularne popevke ... No, če drugega ne, vsaj žametno rdečo vrtnico pričakuje domala sle...

Gospodarstvo / četrtek, 3. marec 2011 / 07:00

Osli so bistri, a zelo trmasti

Milan Oblak iz Opal nad Žirmi sodi med največje rejce oslov na Gorenjskem. Ta čas jih ima devet, predstavljajo pa mu veliko veselje. Na njegovi kmetiji že vrsto let potekajo tudi oslovske dirke.