Kokosove kocke

Kokosove kocke ali čupavci, pecivo, ki je z razlogom pogosto prisotno na praznovanjih in piknikih. Obožujejo ga tako otroci kot tudi odrasli. Pa tudi tisti, ki ga pripravlja, saj je preprosto za pripravo. Že osnovni recept je odličen, če jim dodamo še vaniljev puding in limonino lupinico, pa je vse skupaj še boljše. Sočno, okusno, aromatično in preprosto, vse to lahko brez težav pripišemo našim kokosovim kockam.

Za pripravo kokosovih kock potrebujemo: 200 g moke, 200 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 1 ščep soli, naribano lupinico ene limone, 1 zavitek vaniljevega pudinga, 4 jajca, 1 dl olja, 1 dl mleka, 2 žlici ruma. Za obliv: 200 g temne čokolade, 3,5 dl mleka, 50 g masla, 2 žlici temnega kakava, 1 skodelico kokosove moke.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, vaniljev puding, limonino lupinico in ščep soli. Jajca penasto umešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo olje, mleko in rum. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso za biskvit nadevamo v srednje velik namaščen pekač. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 do 40 minut. Ko zobotrebec zapičimo v biskvit in na njem ni ostankov biskvita, je ta pečen. Pečeni biskvit narežemo na kocke. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v skodelico nadrobimo čokolado in na kocke narezano maslo. Vse skupaj prelijemo z vročim mlekom. Pustimo stati nekaj minut in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Nazadnje primešamo še kakav. Vsako kocko pomočimo v čokoladni preliv in jo nato povaljamo še v kokosovi moki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 8. december 2018 / 12:55

Poredni paur s Korotana

Slovensko prosvetno društvo Drabosnjak s Kostanj nad Vrbskim jezerom, Krščanska kulturna zveza, Narodopisni inštitut Urban Jarnik iz Celovca, Inštitut za slavistiko Univerze v Celovcu in Znanstveni...

Objavljeno na isti dan


Bled / četrtek, 22. avgust 2013 / 00:45

Deseti festival ribjih dobrot

Na Bohinjski Beli je bil minuli konec tedna že deseti festival ribjih dobrot, pripravili pa so tudi mednarodno tekmo v muharjenju.

Razvedrilo / četrtek, 22. avgust 2013 / 00:34

Avseniki, hip hop in srečen konec

V letnem gledališču na Studencu so zaradi izjemnega zanimanja odigrali dodatno predstavo prvega narodnozabavnega muzikala na svetu Bila sva mlada oba, a prava turneja se za ustvarjalce šele začenja. E...

Bled / četrtek, 22. avgust 2013 / 00:28

Najlepša je Riklijeva cesta

Na Bledu so za najlepšo ulico razglasili Riklijevo cesto s Slovenskim trgom.

Rekreacija / četrtek, 22. avgust 2013 / 00:24

Dupljanci na planini pod Krnom

Ljubitelji hoje in gora iz Dupelj in okolice so že tretjič obiskali »svojo« planino Duplje pri Krnskih jezerih pod Krnom. Pohodnikov je bilo tokrat osemdeset.

Kranj / četrtek, 22. avgust 2013 / 00:20

Daleč stran od vsakdanjih stisk

Med šolskimi počitnicami s Slovensko Karitas letuje 169 otrok in mladostnikov iz socialno ogroženih družin. »Otroci in mladostniki že v svoji rani mladosti nosijo s seboj lepe, a tudi težke trenutke....