Kokosove kocke

Kokosove kocke ali čupavci, pecivo, ki je z razlogom pogosto prisotno na praznovanjih in piknikih. Obožujejo ga tako otroci kot tudi odrasli. Pa tudi tisti, ki ga pripravlja, saj je preprosto za pripravo. Že osnovni recept je odličen, če jim dodamo še vaniljev puding in limonino lupinico, pa je vse skupaj še boljše. Sočno, okusno, aromatično in preprosto, vse to lahko brez težav pripišemo našim kokosovim kockam.

Za pripravo kokosovih kock potrebujemo: 200 g moke, 200 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 1 ščep soli, naribano lupinico ene limone, 1 zavitek vaniljevega pudinga, 4 jajca, 1 dl olja, 1 dl mleka, 2 žlici ruma. Za obliv: 200 g temne čokolade, 3,5 dl mleka, 50 g masla, 2 žlici temnega kakava, 1 skodelico kokosove moke.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, vaniljev puding, limonino lupinico in ščep soli. Jajca penasto umešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo olje, mleko in rum. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso za biskvit nadevamo v srednje velik namaščen pekač. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 do 40 minut. Ko zobotrebec zapičimo v biskvit in na njem ni ostankov biskvita, je ta pečen. Pečeni biskvit narežemo na kocke. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v skodelico nadrobimo čokolado in na kocke narezano maslo. Vse skupaj prelijemo z vročim mlekom. Pustimo stati nekaj minut in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Nazadnje primešamo še kakav. Vsako kocko pomočimo v čokoladni preliv in jo nato povaljamo še v kokosovi moki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / petek, 5. december 2014 / 12:35

Ministrica za okolje v Železnikih

Železniki – Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen začenja obiske institucij, ki so prejela okoljska priznanja. Danes se mudi na obisku v podjetju Domel v Železnikih, ki je prejelo več nagrad...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 4. maj 2015 / 14:55

Ultratekaška legenda v ZDA

Jeseničanka Petra Pirc, ki od študentskih let živi v Ameriki, je ena najboljših ekstremnih tekačic v Združenih državah Amerike. Imenujejo jo kar "legenda ekstremnih gorskih tekov". Zmaguje na gorskih...

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. maj 2015 / 14:41

Težki časi za kranjsko Slogo

Kmetijsko gozdarska zadruga Sloga Kranj preživlja težke čase. Ob veliki zadolženosti, ki bo še najmanj pet let bremenila poslovanje, je zadruga lansko poslovno leto sklenila z nekaj več kot 1,2 milijo...

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. maj 2015 / 14:37

Alprem z novimi vsebinami

Območje nekdanjega industrijskega podjetja Alprem v središču Kamnika se razvija v vse bolj živahen del mesta. Namesto propadajočih zidov so ob podpori lastnika stvari v svoje roke vzeli društva in mla...

Kultura / ponedeljek, 4. maj 2015 / 14:26

Naprej z nasmehom

Gledališče slepih in slabovidnih Nasmeh je v Kulturnem domu na Breznici navdušilo občinstvo z avtorsko gledališko predstavo Kako naprej?.

Šenčur / ponedeljek, 4. maj 2015 / 14:24

Televizijo so hodili gledat v zadrugo

Etnolog dr. Jože Hudales, urednik knjige Šenčur in Šenčurjani okrog leta 1960, je v Šenčurju predstavil delo, ki je nastalo po gradivu ameriškega antropologa Joela M. Halperna iz leta 1961/62.