Kokosove kocke

Kokosove kocke ali čupavci, pecivo, ki je z razlogom pogosto prisotno na praznovanjih in piknikih. Obožujejo ga tako otroci kot tudi odrasli. Pa tudi tisti, ki ga pripravlja, saj je preprosto za pripravo. Že osnovni recept je odličen, če jim dodamo še vaniljev puding in limonino lupinico, pa je vse skupaj še boljše. Sočno, okusno, aromatično in preprosto, vse to lahko brez težav pripišemo našim kokosovim kockam.

Za pripravo kokosovih kock potrebujemo: 200 g moke, 200 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 1 ščep soli, naribano lupinico ene limone, 1 zavitek vaniljevega pudinga, 4 jajca, 1 dl olja, 1 dl mleka, 2 žlici ruma. Za obliv: 200 g temne čokolade, 3,5 dl mleka, 50 g masla, 2 žlici temnega kakava, 1 skodelico kokosove moke.

Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, vaniljev puding, limonino lupinico in ščep soli. Jajca penasto umešamo s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo olje, mleko in rum. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke. Maso za biskvit nadevamo v srednje velik namaščen pekač. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 do 40 minut. Ko zobotrebec zapičimo v biskvit in na njem ni ostankov biskvita, je ta pečen. Pečeni biskvit narežemo na kocke. Čokoladni preliv pripravimo tako, da v skodelico nadrobimo čokolado in na kocke narezano maslo. Vse skupaj prelijemo z vročim mlekom. Pustimo stati nekaj minut in dobro premešamo, da dobimo gladko zmes. Nazadnje primešamo še kakav. Vsako kocko pomočimo v čokoladni preliv in jo nato povaljamo še v kokosovi moki.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 15. december 2008 / 07:00

V Kranj po Cesti Boštjana Hladnika

Na zadnji letošnji seji sveta MO Kranj so potrdili predlogo o novih imenih treh ulic, bolj vroča pa je bila razprava o ogrevanju, odpadkih in parkiranju.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 15. avgust 2014 / 11:28

Kapica, rdeča in črna

Rdečo kapico poznamo vsi. Zadnje čase pa se največ govori o »socialni kapici«! Vendar se zdi, de večina sploh ne ve, za kaj gre. Ko zanjo prvič slišimo, pomislimo morda, da gre za ukrep so...

Nasveti / petek, 15. avgust 2014 / 11:15

Sanjski Dolomiti, II.

Punta Penia/Marmolada (3343 m) - Najvišji vrh Dolomitov. Na vrhu se počutiš tako sladko, kot bi jedel najslajšo marmelado. Po eni najstarejših zavarovanih plezalnih poti v Dolomitih.

GG Plus / petek, 15. avgust 2014 / 11:02

Mir in ljubezen pri devetdesetih

»Prvič se je poročila pri do­brih osemnajstih letih. Še danes jo vidim pred seboj. Nekega večera je vdrla v hišo, ko sem ravno mesila kruh za neko ohcet. Z njo je bil fant, malo okajen, a...

Slovenija / petek, 15. avgust 2014 / 10:59

Veliki šmaren po svetu

Med Slovenci je Marija v velikih časteh in veliki šmaren je njen največji praznik. Kako pa je s temi rečmi po svetu? Za katoličane je Marija prva dama povsod. Nekatere svetovne vere in nacije pa je sp...

Gospodarstvo / petek, 15. avgust 2014 / 10:59

Lep razgled uživajo ob delu

S Kovačeve kmetije na Muravah je lep razgled v dolino, a tega, kot pravi 39-letni gospodar Rajko, lahko uživajo le ob delu, ki ga imajo kljub novemu, sodobnemu hlevu res veliko. Obdelujejo 25 hektarje...