Vojaški gorniki v združenju

Prvi predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije je postal Janez Kavar iz Križev. Na zboru osemdeset članov.

Poljče – Pred nedavnim je bil v Poljčah pri Begunjah ustanovni občni zbor Združenja vojaških gornikov Slovenije, na katerem se je zbralo osemdeset članov. Združenje je povezano v Mednarodno federacijo vojakov gorskih enot (IFMS), v kateri sodelujejo osem evropskih držav in ZDA. Članstvo si prizadeva za mir in spoštovanje človekovih pravic, ohranjanje gorske narave, spodbujanje prijateljstva med vojaki-gorniki in ohranjanje spomina na padle vojake v gorah.

Slovensko združenje sprejema v svoje vrste vojake, ki so služili v gorskih enotah v preteklosti ali v njih še delajo. Med ustanovnimi člani so mnogi znani slovenski alpinisti in smučarji, pripadniki gorskih enot in pripadniki drugih enot Slovenske vojske, ki delujejo v gorah. Eden od njih je tudi legenda slovenskega vojaškega gorništva, 83-letni Srečko Tušar. Na predlog zbranih naj bi on in Janez Lušina postala prva častna člana. Na zboru, ki so se ga udeležili tudi gostje iz planinske in reševalne zveze ter iz veteranskih organizacij, so razvili prapor združenja. Njegov prvi predsednik je postal Janez Kavar iz Križev. Kot je napovedal, se bodo ob 90-letnici konca prve svetovne vojne prihodnje leto spomnili tisočev padlih vojakov v gorah. Začeli se bodo pripravljati tudi na 25. kongres IFMS, ki bo potekal leta 2010 v Sloveniji, prvič hkrati z letnim srečanjem Mednarodnega združenja gorskih vojaških šol.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 15. april 2008 / 07:00

Niso več vaški posebneži

Sožitje, društvo za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju iz Škofje Loke, je praznovalo štirideset let.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 10. avgust 2013 / 13:26

Prodaja klimatskih naprav cveti

V tako vročem poletju, kot je letošnje, se poveča tudi prodaja naprav za hlajenje prostorov. Številni se odločijo za prenosne klimatske naprave, ki ne potrebujejo vgradnje.

Gospodarstvo / sobota, 10. avgust 2013 / 13:25

Zalival, ko se še dan ni naredil

Namakanje polja cvetače je Pr' Markučevih edina rešitev, da vsaj malo ublažijo posledice zadnje suše, a gospodar razmišlja: »Treba bi bilo poenostaviti zakone o vodah in narediti namakalne sisteme tud...

Gospodarstvo / sobota, 10. avgust 2013 / 13:23

Uspel v čevljarstvu

Matej Slapar iz Loma pod Storžičem je delal v razvojnem oddelku Peka, ko pa se je v Peku situacija začela slabšati, je šel na svoje. V domači hiši je uredil delavnico, z razvojem lahke in športne obut...

Kultura / sobota, 10. avgust 2013 / 13:22

Najtežje je izdelati kolo

V Muzeju Občine Šenčur je na ogled razstava miniatur kmečkih vozov, kozolcev in vrat s portali, ki jih že dvajset let izdeluje Janez Širok iz Polhovega Gradca.

Šport / sobota, 10. avgust 2013 / 13:22

V atletiki bom še nekaj časa

Še lani je 33-letni skakalec v višino Rožle Prezelj razmišljal o koncu športne kariere, danes pa se Kranjčan znova odpravlja na svetovno prvenstvo v atletiki. »Dal bom vse od sebe,« napoveduje.