Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / / 07:00

Komentar: Ko se leto "lomi" ...

Ko se v zadnjih decembrskih dneh leto "lomi" iz starega v novo, je vedno čas za obračun s preteklim letom in za spogledovanje z novim. Kakšno je bilo leto, ki se končuje, na področju kmetijstva i...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 17. september 2013 / 13:06

Ina podpisala za Abrahame

Prvo soboto v septembru v koči na Soriški planini ni bil običajen večer. Vsaj za okrog štirideset sorodnikov in prijateljev, ki so skupaj z Ines Jenšterle počastili njeno novo poglavje, prvih petdeset...

Nasveti / torek, 17. september 2013 / 09:00

Tanja odgovarja

Pisala sem vam, a nisem še dobila odgovora. Pohvalila bi vašo rubriko in vse, kar spada zraven. Prosim, če mi pogledate za moje bližnje.

Nasveti / torek, 17. september 2013 / 10:00

Povej, kaj sanjaš ...

»V realnosti imam spred­njo zgornjo enico nestabilno, ker se mi je korenina odkrušila, ko sem pred leti padla na obraz (a ni panike). Včeraj pa se mi je sanjalo, da se mi obe enici močno m...

Kultura / torek, 17. september 2013 / 15:00

Gledališki abonma na Visokem

Visoko - Kulturno umetniško društvo Valentin Kokalj Visoko že tretje leto zapored vpisuje gledališki abonma. V gledališki abonma so tokrat uvrstili sedem komedij (šest predstav ljubiteljsk...

Razvedrilo / torek, 17. september 2013 / 13:00

Vesna za Nino Rakovec

V Portorožu se je zaključil 16. Festival slovenskega filma in mednarodna strokovna žirija v sestavi Hanna A. W. Slak, Hrvoje Hribar in Olmo Omerzu je razkrila prejemnike nagrad vesna. Med...