Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 6. december 2022 / 08:46

Posvet o kadrovskih izzivih

Kako pridobiti in obdržati dober kader? To je bila tema posveta, ki ga je z namenom predstavitve dobrih praks in priložnosti pripravila Regionalna razvojna agencija Gorenjske – BSC Kranj v sodelovanju...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 28. julij 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / sobota, 28. julij 2012 / 07:00

Kronika tedna

Ne priznava groženj policistom Na ljubljanskem sodišču se ukvarjajo z Izetom Adilovićem iz Domžal, ki naj bi sredi maja vpil na policiste in jim grozil. Policista sta na dvorišč...

Gospodarstvo / sobota, 28. julij 2012 / 07:00

Tekmovanje koscev za pokal Slovenije

Moravče - Društvo koscev in kosic Slovenije letos pripravlja tekmovanja za pokal koscev in kosic Slovenije skupaj z društvi iz Primorske, Dolenjske, Štajerske in osrednje Sloveni...

Kronika / sobota, 28. julij 2012 / 07:00

Na avtocesti do smrti zbili šestnajstletno peško

Hrušica - Danes ponoči, okoli 2.17, je v bližini bencinskega servisa Hrušica 38-letni voznik osebnega vozila zbil šestnajstletno peško pri prečkanju avtoceste. Peška je zaradi hudih poškod...

Šport / sobota, 28. julij 2012 / 07:00

Smučarji na snežne treninge

Kranj - Naši alpski smučarji so v četrtek odšli na pot v Argentino, kjer jih čakajo treningi v Ushuaii. Mitja Valenčič, Janez Jazbec in Žan Kranjec bodo priprave opravljali...