Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 26. december 2014 / 19:26

Žan Košir vrhunsko začel sezono

Tržič – Prejšnji torek je bila v italijanski Carezzi na sporedu prva tekma sezone svetovnega pokala za deskarje in deskarke paralelnih disciplin. Že takoj sta se izkazala naša najboljša deskarja, s...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 18. februar 2017 / 19:38

Večerni pogled na vrhove

Fotografu je uspelo zabeležiti zares čudovit večerni pogled z Rakeževe planine na vrhove Velikega vrha, Kočne, Grintavca, Dolgega hrbta, Skute, Rink, Babe in Golega vrha, ki se mogočno dvigajo nad...

GG Plus / sobota, 18. februar 2017 / 19:20

Prvo zvezdico so prinesli iz Beograda

Ta mesec je minilo šestdeset let od takrat, ko so jeseniški hokejisti osvojili svoj prvi naslov državnih prvakov, prav tako pa bodo ob zaključku letošnje sezone proslavljali še en jubilej, saj so pred...

GG Plus / sobota, 18. februar 2017 / 17:59

Fizioterapija je zdaj nekaj povsem drugega

Marija Potnik iz Kamnika sodi v prvo generacijo fizioterapevtov pri nas, pravzaprav fizioterapevtk, saj se je leta 1950 na takrat novo višjo šolo za fizioterapijo vpisalo devetnajst deklet. Stroka je...

Kultura / sobota, 18. februar 2017 / 17:57

Koncert pianistke Zale Kravos

Kranj – V ponedeljek, 20. februarja, ob 19. uri bo v dvorani Glasbene šole Kranj na Trubarjevem trgu koncert iz cikla GM oder. Predstavila se bo še ne 15-letna pianistka Zala Kravos, ki živi v Luks...

Kultura / sobota, 18. februar 2017 / 17:57

Premiera Stenice

Kranj – V Prešernovem gledališču bo danes, v soboto, 18. februarja, ob 19.30 na sporedu zadnja letošnja premiera domačega gledališča, ki v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj pripravlja avtorsk...