Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / sreda, 25. december 2019 / 15:49

Obilno deževje povzroča težave s pitno vodo

Gozd - Martuljek – Krajani Gozda - Martuljka opozarjajo, da se že vse od konca poletja soočajo s težavami s pitno vodo, ki jo morajo ob vsakem večjem deževju prekuhavati. Kot je pojasnil direktor j...

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 31. marec 2013 / 07:00

Zamikala ga je zlatnina

Podnart - V Podnartu je neznani storilec vlomil v stanovanjsko hišo in odnesel večjo količino nakita. Škode je za 2.200 evrov.

Kronika / nedelja, 31. marec 2013 / 07:00

Odnesli dvesto kovčkov

Škofja Loka - Škofjeloški policisti preiskujejo vlom v tovorno prikolico, ki je bila parkirana na Kidričevi cesti v Škofji Loki. Neznani storilci so iz nje vzeli dvesto kovčkov z...

Zanimivosti / nedelja, 31. marec 2013 / 07:00

Danes smo prešli na poletni čas

V nedeljo ob dveh ponoči se je začelo obdobje poletnega časa. Ure bomo takrat pomaknili za eno uro naprej, čas ob drugi uri pa se bo štel kot tretja ura.

GG Plus / nedelja, 31. marec 2013 / 07:00

Voda na risbah Vincenca Gotthardta

Časnikar, fotograf in urednik rubrike za kulturo v koroškem slovenskem katoliškem tedniku Nedelja, Vincenc Gotthardt, je človek mnogih talentov. V zgodnji mladosti je leta 1964 rojeni Ziljan (nje...

Šport / nedelja, 31. marec 2013 / 07:00

Ločani navdušeni za šport

V Škofji Loki so za šport navdušeni tako mladi kot starejši, dokaz temu pa niso le rezultati, ampak množična udeležba na športnih prireditvah.