Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 19. november 2009 / 07:00

Z novim trenerjem na vrhu

Nogometaši Velesovega so lani na lestvici 1. gorenjske nogometne lige končali na šestem mestu, po letošnjem jesenskem delu pa so na vrhu. Pred spomladanskim delom načrtujejo celo priprave v tujini.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 24. julij 2015 / 16:32

Veslači na SP v Plovdivu

Letošnje svetovno prvenstvo za člane do triindvajset let poteka v Plovdivu v Bolgariji.

Kamnik / petek, 24. julij 2015 / 16:18

Poletje v Hiši keramike

V Hiši keramike uresničujejo svojo vizijo in prostor na Šutni spreminjajo v središče lončarske in keramične dejavnosti na Kamniškem in širše.

Kamnik / petek, 24. julij 2015 / 12:46

Otroci bodo lahko postali pastirji – pripravniki

Velika planina – Družba Velika planina vabi vse otroke in njihove starše v nedeljo, 26. julija, ob 10. uri v Preskarjev muzej na Veliki planini, kjer za najmlajše pripravljajo prav posebno doživetj...

Slovenija / petek, 24. julij 2015 / 12:41

Vroči telefonski pogovori

Hrvati poročajo o neprimernih telefonskih pogovorih med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko na tem sodišču Simono Drenik o poteku arbitražnega postopka.

Kronika / petek, 24. julij 2015 / 12:39

Gorelo v seniku sredi vasi

Selca – Le hitremu posredovanju gasilcev se imajo v Selcih zahvaliti, da se ponedeljkov požar v gospodarskem poslopju kmetije Pri Blažon sredi vasi ni razširil tudi na sosednje objekte in tako post...