Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 12. december 2022 / 12:39

Ko se prebuja dan

Ko se prebuja dan, so posnetki najlepši, zato lahko k temu prizoru pripišemo: rana ura – zlata ura. Fotografski objektiv je zabeležil tudi posebnost slovenskega podeželja – kozolce, ki le še redkok...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / nedelja, 12. december 2010 / 07:00

Za Lucije in Lučke pojedina treh dežel

Na Švedskem pojejo ob koncu temačnega zimskega obdobja: Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus, Sankta Lucia ... / Soj svečave se preliva po hiši. Izgnala bo temo, sveta Lucija .....

Gospodarstvo / nedelja, 12. december 2010 / 07:00

Presežek nitratov v sveži blitvi

Ljubljana - Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je v okviru letnega programa analize vzorcev živil vzel tudi vzorec sveže blitve, ki jo dobavlja italijansko podjetje U...

Kultura / nedelja, 12. december 2010 / 07:00

Znova izbrali naj fotografije

Minuli teden so v Fotogaleriji Jake Čopa v avli zdravstvene postaje na Selu pri Žirovnici razglasili rezultate četrtega natečaja za Naj fotografijo Občine Žirovnica in odprli razstavo najboljših...

Humor / nedelja, 12. december 2010 / 07:00

Ta je dobra

Zidar in Hilda Pride Hilda k prijatelju Zidarju in reče: »Uuuaaaaa, kako pa to, da maš ti tako veliko denarja pa ferrarija in neki hotelov?« Pa ji odvrne Zi...

Kranj / nedelja, 12. december 2010 / 07:00

Zakon o RTV padel tudi na Gorenjskem

Kranj – Na nedeljskem referendumu je o novem zakonu o RTV Slovenija glasovalo samo 14,62 odstotka volivk in volivcev. Tako nizko udeležbo pomnimo samo še na referendumu o pokraji...