Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / torek, 17. oktober 2006 / 06:00

Franc Jerič: sem moštveni človek

Franc Jerič, neodvisni kandidat za župana občine Mengeš, je bil enajst let najemnik mengeškega kulturnega doma.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 1. januar 2011 / 07:00

Čarobno popotovanje s čopičem

Jaka Pernuš je s svojimi likovnimi deli razveselil in presenetil veliko ljudi, tudi likovne poznavalce. V razstavnem prostoru Gorenjskega glasa je imel prvo samostojno likovno razstavo, odziv je bil i...

Nasveti / sobota, 1. januar 2011 / 07:00

Zvonček želja

Nebeška gora (958 m) - V bližini Kuma je gora z nebeškim imenom. Ko stojiš na njenem vrhu, imaš resnično občutek, da so se razprla nebesa.

Radovljica / sobota, 1. januar 2011 / 07:00

V četrtek vendarle odprli povezovalno cesto

Radovljica, Lesce - V četrtek zjutraj so po mesecih pričakovanj vendarle odprli povezovalno cesto od krožišča med Radovljico in Lescami ter regionalno cesto Lesce–Črnivec. Kot je...

Prosti čas / sobota, 1. januar 2011 / 07:00

Znani o letu 2011

Znane gorenjske obraze smo povprašali, po čem si bodo zapomnili iztekajoče se leto, kako bodo preživeli silvestrovo in kakšne novoletne zaobljube so si zastavili za leto 2011.

Zanimivosti / sobota, 1. januar 2011 / 07:00

Anketa: Leto 2010 je zaznamovala kriza

Zakorakali smo v novo leto, zato smo sogovornike tokrat povprašali, po čem se jim bo iztekajoče se leto najbolj vtisnilo v spomin.