Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / torek, 4. december 2007 / 07:00

Obisk vulkanizerja

Ne glede na to ali imamo zimske guma že nataknjene na platišča, je priporočljivo, da ob začetku uporabe obiščemo vulkanizersko delavnico in menjavo pnevmatik prepustimo strokovnjakom. Priporočlji...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 24. junij 2015 / 11:37

Leto Primorcev

Dobili smo zmagovalko šova Big Brother, naziv MasterChef je šel v moške roke, vračajo pa se šov TOP 4 s Tjašo Kokalj, jeseni Gostilna išče šefa in druga sezona Kmetije: Nov začetek. Z malih zaslonov s...

Razvedrilo / sreda, 24. junij 2015 / 11:36

Joške v'n na dnevu športa in zabave

Mojstrana – V soboto, 27. junija, bo Društvo mladih Kranjska Gora prvič organiziralo enodnevni dogodek poimenovan Mojstranški dan športa in zabave. Prijave za turnir se zbirajo do srede na...

Kultura / sreda, 24. junij 2015 / 11:35

Beograjsko gledališče v Kranju

Kranj – Prešernovo gledališče Kranj bo v Stolpu Škrlovec Kranj pred zaključkom letošnje sezone gostilo beograjski Bitef teatar. V sredo, 24. junija, ob 20. uri se bo to znano srbsko gledališče pred...

Rekreacija / sreda, 24. junij 2015 / 11:34

Z Valjavcem na duatlonu štafet

Besnica – Podružnična osnovna šola Besnica je v sodelovanju s Tadejem Valjavcem v četrtek drugo leto zapored pripravila tekmovanje v duatlonu za štafete, ki so se ga udeležili učenci od 2. do 5. ra...

Rekreacija / sreda, 24. junij 2015 / 11:33

Finale lige 3 x 3 na Bledu

Bled – V soboto, 27. junija, bo na Bledu pri kampu Zaka potekal finalni turnir košarkarske lige 3 x 3. Od 15. ure si boste lahko ogledali zanimive tekme, ki jih bo popestril bogat spremljevalni pro...