Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 21. november 2011 / 07:00

Zgodovina glasbe po Ivanušičevo

V sredo je bila v Sokolskem domu na sporedu druga prireditev letošnjega Kristalnega abonmaja, tokrat glasbena monokomedija Od tišine do glasbe. Odličen glasbenik in igralec Jure Ivanuši...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 5. december 2021 / 22:37

Fran Vidic, talec vojnega nasilja

V Preboldu se je 30. novembra 1872 rodil doktor znanosti, kritik, literarni zgodovinar, mecen, pravnik, prevajalec in publicist Fran Vidic. Po upokojitvi je živel v Kamniku. Leta 1933 je postal nač...

GG Plus / nedelja, 5. december 2021 / 22:28

Pogovor je prava pot k človeku

Pater jezuit Jože Roblek, rojen v Bašlju v občini Preddvor, je večino svojega duhovniškega poklica opravljal kot vzgojitelj mladih, kot svetovalec ljudem v stiski in voditelj duhovnih vaj. Zaupanje in...

Zanimivosti / nedelja, 5. december 2021 / 22:24

Donacija za Gorsko reševalno zvezo Slovenije

Kranj – Podjetje dm je minuli teden v poslovalnici dm drogerie markt v Kranju predalo donacijo v višini štiri tisoč evrov Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS), poleg tega pa še dve škatli izdelk...

Zanimivosti / nedelja, 5. december 2021 / 22:23

Benjamin Bajd z zlato medaljo za programiranje

Kranj – V okviru 13. mednarodnega turnirja v programiranju, ki je med 24. in 29. novembrom potekal v bolgarskem Šumenu, so organizatorji sočasno na daljavo izvedli tudi 28. Balkansko računalniško o...

Kultura / nedelja, 5. december 2021 / 22:23

Ljubezen kamnov – aluzije

Kranj – Do 4. januarja si lahko v Cafe galeriji Pungert v Kranju ogledate fotografsko razstavo Vasje Doberleta z naslovom Ljubezen kamnov – aluzije. Kamni ob pozornejšem ogledu razkrivajo presenetl...