Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 11. december 2023 / 14:42

Tihožitje za vsak mesec v letu

Tokratni koledar Gimnazije Kranj za leto 2024 je barvit in dehteč, saj sta ga dijakinji Eva Bračun in Tjaša Plantarič opremili z risbami pisanih šopkov.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 10. december 2021 / 23:38

Sneg povzročal težave predvsem v prometu

Kranj – Zaradi obilne pošiljke snega je bil včeraj promet upočasnjen, zaradi zdrsov predvsem tovornih vozil pa so ponekod nastajali zastoji. Gorenjski policisti so do včerajšnjega jutra obravnavali...

Slovenija / petek, 10. december 2021 / 23:16

Slovo samozavestnega Slovenca

V nedeljo, 5. decembra, popoldne so na boroveljskem pokopališču pokopali 86-letnega Melhijorja Verdela, samozavestnega in zavednega Slovenca, ki se je trudil in uspeval, da so bili Slovenci in slov...

Kranjska Gora / petek, 10. december 2021 / 23:12

Tekaške smučarske proge urejene tudi v Mojstrani

Mojstrana – Proge za tek na smučeh so že urejene v Mojstrani, so sporočili iz Turističnega društva (TD) Dovje - Mojstrana. »Novi lastnik žičnice, družba Altema, jih bo urejal predvidoma enkrat tede...

Zanimivosti / petek, 10. december 2021 / 23:10

S plugom na centimetre med vozili

Davča – Izvajalci zimske službe imajo v tej zimi precej dela. Ob sneženju se trudijo, da čim prej očistijo ceste, njihovo delo je še posebej zahtevno v hribovitih območjih, kjer so običajno ceste o...

Nasveti / petek, 10. december 2021 / 23:05

Po sneženju ne hodite v gore

Zasnežene gore zahtevajo bistveno drugačno pripravo na obisk kot poleti, zima v hribih pa skriva tudi veliko pasti – ena največjih so snežni plazovi, opozarjajo na Planinski zvezi Slovenije.