Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / četrtek, 16. november 2023 / 10:51

Deseta Noč parkeljnov v Goričanah

Goričane – V soboto, 18. novembra, bo v Goričanah pri Medvodah že deseta tradicionalna mednarodna kulturno-etnološka prireditev Noč parkeljnov v Goričanah. Letos je predvidenih za Slovenijo rekordn...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 19. december 2011 / 07:00

Bizjakova Veronika

Domačini jo poznajo kot Bizjakovo Veroniko z Zg. Bele, njihova gostilna pa je v zadnjem času znana predvsem zaradi številnih porok. Po novem poskrbijo tudi za to, da svojega izbranca ali izbranko...

Šport / ponedeljek, 19. december 2011 / 07:00

Rezultati 1., 2., in 3. lige (11. krog) državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (11. krog - odigran 16.12. in 17.12. in 18.12.): Citypark Strele : Kranjski Orli 6:2IHK Mufloni Tolmin : HK Dinamiti Horjul 5:14HK Yeti Slovenske Konjice : G&P L...

Zanimivosti / ponedeljek, 19. december 2011 / 07:00

Anketa: Nakup igrač

Decembra se predvsem najmlajši veselijo daril dobrih mož, med katerimi je veliko igrač. Potrošnike smo povprašali, kakšne igrače kupujejo otrokom, na kaj so pri nakupu pozorni, kako preverjajo varnost...

GG Plus / ponedeljek, 19. december 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Bronasti zvonček

V gore je človek zahajal že od prazgodovine naprej, predvsem zaradi svojega preživetja. Območja na gozdni meji so bila primerna za lov na divjad, naravne travnate površine nad gozdno m...

GG Plus / ponedeljek, 19. december 2011 / 07:00

Natakar`ca, še en liter! (1)

O tistih, ki so zasvojeni z alkoholom, zelo pogosto govorimo z ljubkovalnicami. Da so alkoholiki, da ga ''popijejo kozarček preveč'', da so odvisniki in podobno. Zme...