Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / petek, 16. september 2016 / 11:46

Obnova planinske poti na Škrlatico

Mojstrana – Markacisti Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije in Planinskega društva Dovje - Mojstrana so včeraj, 15. septembra, izvedli akcijo z nujnimi večjimi vzdrževalnimi deli na...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 26. avgust 2015 / 22:36

V križišče kljub rdeči luči

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so pred dnevi obravnavali prometno nesrečo na Trati, ki jo je povzročila 18-letna voznica osebnega vozila, ker je v križišču prevozila rdečo luč. Trčenje z drugi...

Tržič / sreda, 26. avgust 2015 / 22:35

Na Dolgi njivi je luštno b'lo

Kislo mleko in domač kruh, doživetje nove Orlove poti, svež gorski zrak in druženje – vsega tega so se naužili udeleženci petkovega planinskega izleta na planšarijo Dolga njiva pod Košuto.

Medvode / sreda, 26. avgust 2015 / 22:29

Naročili analizo nosilnosti

Občina Medvode čaka na rezultate statične analize mostne konstrukcije za most čez Soro v Goričanah. Obnove je potreben tudi most na Ladji. Oba sta prometno zelo obremenjena in velikega pomena tudi za...

Šport / sreda, 26. avgust 2015 / 22:28

Na Voglu za državne naslove

Vogel – Prvi gorski tek na Vogel v organizaciji Smučarskega društva Bohinj je bil peta tekma Pokala Slovenije v gorskem teku, poleg tega je štel za državno prvenstvo gor-dol in bil izbirna tekma za...

Šport / sreda, 26. avgust 2015 / 22:15

V višino pri šestinšestdesetih

Dušan Prezelj v višino skače že vse življenje. V svoji starostni kategoriji ima 66-letni Kranjčan celo svetovni rekord. Leta niso ovira, pravi, in dodaja, da na velikih tekmovanjih skačejo tudi stari...