Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / nedelja, 10. december 2017 / 10:40

Zimski piknik

Prvo soboto v decembru je Zasavje gostilo že osmi Jamatlon, Krvavec pa pred kratkim malce drugačen – zimski in perutninski – piknik, kjer so za glasbeno vzdušje poskrbeli tudi Alfi Nipič, Orleki in 6p...

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 28. november 2023 / 17:00

Častni občan Jernej Kosmač

Tržič – Tržiški občinski svetniki so soglasno potrdili letošnje občinske nagrajence. Naziv častnega občana Tržiča prejme Jernej Kosmač, ki ohranja spomin na pretekle dosežke tržiških čevljarskih mo...

Nasveti / torek, 28. november 2023 / 16:59

Tanja odgovarja

Spoštovana Tanja, sem poročena z dvema otrokoma, eden je na začetku srednje šole, druga je še v osnovni šoli. Mož veliko dela, odkrila pa sem, da ima ljubico. Ne vem, kako naprej. Oditi me...

Razvedrilo / torek, 28. november 2023 / 16:57

Recept za srečo

V svoji monokomediji, s katero je na turneji po Sloveniji, ga išče komik Rok Škrlep iz Kranja.

Kronika / torek, 28. november 2023 / 16:27

Nedeljski potres čutili v Cerkljah in Vodicah

Cerklje – V nedeljo ob 3.29 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,3 v bližini Cerkelj na Gorenjskem. Po zbranih podatkih so potres čutili posamezni prebiv...

Gospodarstvo / torek, 28. november 2023 / 16:27

Pomembna je trdnost mlekarske verige

Na srečanju dobaviteljev mleka Ljubljanskih mlekarn so opozorili, kako pomembna je povezanost in trdnost mlekarske verige.