Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 3. december 2018 / 12:42

Najprej je zrenje v belino papirja

Namesto koga roža cveti, Petelinji zajtrk, Ne bodi kot drugi, Muriša … je le peščica naslovov del, ki so nastala izpod peresa prekmurskega pripovednika, zgodbarja, pesnika, scenarista Ferija Lainščka....

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 30. maj 2022 / 16:19

Mlada družina liščkov gnezdi v Ljubovi uti

Kranj – Par liščkov oziroma štinglcev se je letos odločil gnezdo splesti kar na zvočniku v kotu kuhinjice v vrtni lopi Ljuba Weithauserja s Ceste talcev v Kranju. »Gnezdo sta spletla v enem dnevu,...

Kronika / ponedeljek, 30. maj 2022 / 16:17

Sredi dneva pijan za volanom

Kranj – Kranjski policisti so v torek popoldne iz prometa izločili voznika z 1,20 mg/l alkohola v izdihanem zraku (2,5 promila), ki je vozil nezanesljivo in so se mu drugi vozniki morali umikati, d...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. maj 2022 / 16:15

Spremenjeni zakon vplival na obdavčitev pokojnin

Spremenjeni zakon o dohodnini je vplival na mejo, pri kateri zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pri izplačilu pokojnine odtegne prejemniku akontacijo dohodnine.

Kamnik / ponedeljek, 30. maj 2022 / 16:14

Potrdili zaključni račun lanskoletnega proračuna

Kamnik – Kamniški občinski svetniki so soglasno potrdili zaključni račun občinskega proračuna za lansko leto, iz katerega je razvidno, da so realizirani prihodki proračuna znašali 27.006.016 evrov ...

Tržič / ponedeljek, 30. maj 2022 / 16:13

Knjige tržiškemu domu starejših

Med letošnjimi prejemniki knjižnega darila Mohorjeve družbe iz Celovca in avstrijske vlade je tudi Dom starejših Petra Uzarja iz Tržiča.