Ni pomladi brez špargljev

Spomladi ne moremo mimo špargljev. Če jih bomo pripravili v rižoti ali skupaj z jajci, nam zagotovo ne bo žal, da smo jih kupili.

Za pripravo pomladne rižote s šparglji in puranom potrebujemo: 0,5 kg puranjega fileja, 400 g srednje zrnatega riža, 200 g svežih špargljev, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 bučko, 1 korenje, 1 rdečo papriko, 1 dl belega vina, 8 dl jušne osnove, začimbe: mleta rdeča paprika, origano, lovorjev list, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Puranji file narežemo na kocke, ga posolimo in popopramo ter posujemo s ščepcem mlete paprike. Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Preostalo zelenjavo prav tako očistimo ter narežemo na manjše rezine. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo puranje meso. Dodamo česen in čebulo ter po minuti praženja še preostalo zelenjavo. Pražimo 5 minut in nato primešamo riž. Solimo in popramo ter začinimo z origanom in lovorjevim listom. Prilijemo belo vino, in ko ta nekoliko izhlapi, še jušno osnovo. Premešamo, pokrijemo posodo in kuhamo od 15 do 20 minut. Na koncu po potrebi še dodatno začinimo.

Za pripravo popečenih špargljev z jajci potrebujemo: 4 srednje velike šparglje, 3 jajca, 1 tanjšo rezino pancete, 1 žličko olivnega olja ali masti (če uporabimo panceto, ta ni potrebna), sol in poper.

Šparglje operemo, jim odrežemo olesenel del ter jih večkrat prerežemo. V ponev stresemo na majhne kocke narezano panceto in segrejemo, da le-ta spusti maščobo. Če ne uporabimo pancete, ponev namastimo. Dodamo šparglje in pražimo od 5 do 10 minut, da se nekoliko zmehčajo. Solimo in popramo, temperaturo štedilnika znižamo na najnižjo vrednost. Prilijemo razžvrkljana jajca in počasi mešamo, da zakrknjejo. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 28. november 2013 / 12:25

Zelenjavna veriga daje rezultate

Kranj – Poslovni sistem Mercator, Engrotuš, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, GIZ Slovenska zelenjava in GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij so ob koncu...

Objavljeno na isti dan


Mularija / sreda, 7. april 2021 / 23:56

Lipa dobrih misli

V Osnovni šoli Matije Čopa Kranj so ob materinskem dnevu za vse mame pripravili posebno presenečenje.

Jesenice / sreda, 7. april 2021 / 23:53

Med narcise le z avtobusom

Potem ko je lani prišlo do preobremenitve in zapore ceste, bo letos v maju na ogled narcis v Planino pod Golico in Javorniški Rovt mogoče priti le z (brezplačnim) avtobusom z Jesenic.

Gospodarstvo / sreda, 7. april 2021 / 23:53

Ležarina za denar na banki

Aprila je ležarino za zneske nad dvesto tisoč evrov na računih fizičnih oseb uvedla tudi SKB banka.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 7. april 2021 / 23:52

Iščejo novega direktorja zavoda za turizem

Cerklje – Tomaž Tolar odhaja z mesta direktorja Zavoda za turizem Cerklje. Kot sta potrdila tako Tolar sam kot tudi cerkljanski župan Franc Čebulj, je do prekinitve sodelovanja prišlo sporazumno. Z...

Radovljica / sreda, 7. april 2021 / 23:49

Predlog obnovitvenih del še usklajujejo

Radovljica – Za obnovitvena dela gradu Kamen v Begunjah Občina Radovljica v zadnjem obdobju namenja štirideset tisoč evrov letno. Lani so tako očistili vegetacijo in ob poti, ki vodi po razvalinah...