Čokoladne palčke in bananin šarkelj
Ko potrebujemo nekaj sladkega, a za to nimamo časa ali energije, specimo slastne čokoladne piškote v obliki palčk ali sočen bananin šarkelj.
Za čokoladne palčke potrebujemo: 300 g pšenične moke, 50 g mletih orehov, 50 g kakava, 150 g sladkorja, 220 g masla, polovico pecilnega praška, 2 jajci, 100 g bele čokolade, 1 žlico ruma, 1 ščep soli.
Skupaj zmešamo moko, orehe, kakav, pecilni prašek, sol in sladkor. Prilijemo rum, dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo. Ko dobimo kepo testa, vanjo vgnetemo še na majhne koščke narezano belo čokolado. Testo razdelimo na dva dela in iz vsakega dela oblikujemo dolg sploščen svaljek, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pazimo, da sta svaljka dovolj narazen, saj testo med peko naraste. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 25 minut. Še vroče razrežemo na centimeter debele piškote.
Za pripravo čokoladnega bananinega šarklja potrebujemo: 3 srednje velike zrele banane, 170 g moke, 80 g temnega kakava, 1 pecilni prašek, 150 g sladkorja, 3 jajca, 100 g masla, 80 g navadnega jogurta, pol žličke cimeta, ščep soli, 100 g temne čokolade.
Skupaj zmešamo moko, temni kakav, pecilni prašek, cimet in ščep soli. Banane zmečkamo s pomočjo vilic. Nič narobe, če ostane vmes kakšen košček, ni potrebno, da dobimo povsem gladko zmes. K zmečkanim bananam primešamo jajca, stopljeno maslo in jogurt. Nato postopoma vmešamo še mešanico moke in nazadnje še na majhne koščke narezano čokolado. Maso nadevamo v namaščen pekač za šarkelj in pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

