Gospodar Lovske družine Mengeš Jože Brezočnik in starešina Jože Vahtar / Foto: Aleš Senožetnik

Lovci poskrbeli za šolarje

Lovska družina Mengeš je v okolici svoje lovske koče pripravila krajšo šolsko učno pot, ki mladim pomaga spoznavati naravo ter delo in pomen lovstva.

Mengeš – Glavna naloga lovstva je zavarovanje ogroženih vrst ter preštevilčenje posameznih živalskih vrst glede na obremenitev okolja. Prav tako lovci opravljajo pomembno delo pri spremljanju živalskih vrst v okolju. Kot pravita Jože Vahtar in Božo Brezočnik, starešina in gospodar Lovske družine Mengeš, mladi in otroci vedno slabše poznajo naravo in živali ter se ne zavedajo pomena lovcev. Zato so se ob sedemdesetletnici lovske družine, ki so jo praznovali pred časom, odločili, da v okolici mengeške lovske koče pripravijo krajšo šolsko učno pot, s katero bodo mlade lažje seznanili z delom lovcev.

»Lovci smo večkrat napačno predstavljeni, še zlasti pri mladini. Mnogi ne vedo, da pomagamo ohranjati naravno ravnovesje v gozdovih, saj bi se nekatere vrste brez nas preveč razširile, druge pa bi lahko celo izginile iz naravnega okolja. Zato je bil eden glavnih razlogov za Šolsko lovsko učno pot Mengeš prav osveščanje mladih o lovstvu,« pravita Vahtar in Brezočnik in dodajata, da je med otroki učna pot že požela veliko zanimanja. Mengeški lovci pa svoje znanje o naravi in lovstvu med mladimi širijo tudi s kratkim filmom, obiski pri šolarjih in zloženko o učni poti, ki so jo pripravili ob tej priložnosti.

Šolarji in tudi starejši si tako pri lovski koči lahko od blizu pogledajo, kako je videti krmišče za srnjad in malo divjad, solnica, preže, ptičje hišice ter krmilnice, s katerimi lovci pomagajo živalim. Kot pravijo mengeški lovci, je zanimanje v šolah in vrtcih veliko. »Svoje znanje želimo širiti med mladimi, to je naš glavni razlog za učno pot,« sta sklenila starešina in gospodar mengeške lovske družine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 20. junij 2021 / 15:18

Kronologija vojne

Dne 25. junija 1991 je nekaj minut pred 21. uro skupščina sprejela ustavni zakon o osamosvojitvi. Teritorialna obramba (TO) je že v dneh prej izvedla izreden vpoklic oboroženih teritorialcev. Do pr...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:52

V Stari Loki sklenili polmilijonsko naložbo

Stara Loka je dobila novo komunalno in cestno infrastrukturo in obnovljeno središče, ob tem pa tudi novo, prebivalcem in pešcem prijaznejšo prometno ureditev tudi v sosednjih naseljih: Binklju, Trnju,...

Kultura / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:26

Bogato polje Nejčevih kultur

V Galeriji Mestne hiše in Stebriščni dvorani je na ogled retrospektivna razstava likovnih del Nejča Slaparja ob njegovi sedemdesetletnici.

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:25

V Sava Turizmu letos zadovoljni

V Skupini Sava Turizem ocenjujejo, da so letošnji poslovni rezultati rekordni. Bruto dobiček iz poslovanja je zrasel za skoraj četrtino – na 10,7 milijona evrov.

GG Plus / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:23

Dobrodelnost na skiroju

Janez Anžič se je julija na skiroju odpravil z domače Senice na Pašman. V 402 kilometrih se je odrinil 98.000-krat. Vodila ga je dobrodelnost. Projekt je po dveh mesecih zaključil s prvim dobrodelnim...

Razvedrilo / ponedeljek, 28. september 2015 / 15:09

Gora, film in pesem

Toni Cahunek je ponovno posnel dokumentarec, Everest si od srede v kranjskem Cineplexxu lahko ogledate v novi filmski različici, Klemen Bunderla pa je predstavil pesem Od tebe stran.