Strežba v notranjih prostorih
Od včeraj dalje je v gostinskih lokalih po vsej državi dovoljena tudi strežba v notranjih prostorih, pri čemer morajo gostje izpolnjevati enega od od treh pogojev – biti prebolevniki, cepljeni ali testirani. O tako imenovanem PCT-pristopu so svoje mnenje povedali naši sogovorniki.
Kranj – Odkar so se gostinski lokali ponovno odprli, ga Teja Fabijan iz Kranja še ni obiskala. »Že pred epidemijo nisem redno zahajala v gostinske lokale, a se mi zdi prav, da jim ukrepi dovoljujejo obratovanje. Poleg tega imamo končno možnost, da se usedemo na pijačo, ko gremo na primer v hribe ali na morje,« je dejala in dodala: »Zavedam se pomena vseh ukrepov, ki v prvi vrsti zagotavljajo varovanje zdravja sebe in drugih, a vseeno se mi zdi pristop PCT za vstop v notranje prostore pretiran. Menim, da bo mnoge odvrnil od zahajanja v gostinske lokale, tudi mene je. Dejstvo, da moraš predložiti dokaz, je malenkost odveč, saj zahteva dodatno voljo in čas, da izpolniš pogoje. Mogoče bodo zaradi tega bolj polne terase lokalov, sem pa opazila, da do sedaj niti niso bile tako zelo obiskane, kot bi bile ob normalnih razmerah. Morda se nekateri posamezniki niti ne bodo ozirali na omejitve in bodo v lokal šli brez dokazil; če bo šlo, si bodo privoščili kavo, sicer pa bodo enostavno odšli.«
Kranjčan Žiga Lipar pa je dejal: »Nekajkrat sem bil na terasi gostinskega lokala, v notranjosti še ne, ker ni bilo priložnosti. Pogoji me ne motijo, zdijo se mi korak v pravo smer, ki bo vzpostavil normalno delovanje v družbi. Oče je sicer gostinec in je zaznal manjši obisk. Glavna težava je bilo predvsem slabo vreme, ki je onemogočilo strežbo na terasah. Poleg tega se mi zdi, da so se ljudje odvadili pitja kave v lokalu, mnogi si jo po novem privoščijo doma ali v službi. Ne glede na vse upamo, da bodo gostilne ostale odprte in se ne bodo ponovno zaprle. Tudi osebje se je navadilo na nošenje zaščitne maske, v dani situaciji se jim zdi to popolnoma sprejemljiv ukrep.«
Mateja Ogrin iz Kranja pa pravi, da gostinskega lokala ne bo obiskala, dokler bodo veljale omejitve. »Nisem cepljena, testiram pa se redno vsak teden zaradi službe, a kljub temu gostilne ne bom obiskala, predvsem zato, ker se mi zdijo ukrepi, ki trenutno veljajo glede vstopa v notranje prostore, zelo nepošteni in diskriminatorni tako do gostincev kot do gostov. Mislim, da imajo gostinci zaradi tega precej manj prometa in jim z omejitvami ne delajo nobene prave usluge. Zelo krivično je tudi dejstvo, da poslovna kosila lahko še vedno potekajo brez dokazil, kar omogoča precej boljši položaj tistim, ki si to lahko privoščijo. Podobnega stanja, kot velja za gostinske lokale, so deležne tudi kinodvorane in gledališča,« je pojasnila Ogrinova.