Od danes cepilni centri na cepljenje lahko pokličejo tudi mlajše od petdeset let. / Foto: Gorazd Kavčič

Cepijo se lahko tudi odrasli, mlajši od petdeset let

V nedeljo je bilo potrjenih 147 novih okužb, delež pozitivnih izvidov je znašal 11,2 odstotka. Sedemdnevno povprečje se je s tem znižalo na 606. V primerjavi s prejšnjo nedeljo, ko je bilo potrjenih 209 novih okužb, to pomeni skoraj trideset odstotkov manj okužb.

Ljubljana – Od danes se proti covidu-19 lahko cepijo tudi odrasli, mlajši od petdeset let. Še naprej pa imajo prednost starejši »zamudniki«, ki se bodo za cepljenje še prijavili. Od prejšnjega četrtka prijave za cepljenje potekajo na enotni aplikaciji zVEM, do danes zjutraj so našteli skoraj 53 tisoč prijav.

Medtem se epidemiološka situacija izboljšuje in vzbuja optimizem, sedemdnevno povprečje okužb znaša 606 (kot pogoj za prehod v rumeno fazo mora sedemdnevno povprečje pasti pod šeststo potrjenih okužb), v bolnišnicah pa je danes 508 pacientov (pogoj za rumeno fazo je manj kot petsto hospitaliziranih).

V rumeni fazi srednje šole in fakultete začnejo delovati brez omejitev, prišlo pa bo tudi do nadaljnjega sproščanja turističnih nastanitev. Polovica regij je obarvana oranžno, polovica pa rumeno. Zmanjšuje se število aktivno okuženih, danes je padlo pod devet tisoč.

Vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci dejala, da cepljenje že kaže učinkovitost, saj se zmanjšuje pogostost bolezni zlasti pri starejših.

Po oceni Beovićeve bi lahko precepljenost prebivalstva dosegli v dveh mesecih. Delež precepljenih zdaj po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 11,7 odstotka, medtem ko je cilj doseči 60-odstotno precepljenost.

Zatrdila je, da je cepiva AstraZenece za drugi odmerek dovolj, v prihodnje pa Evropska unija tega cepiva ne namerava več naročati. Drugi odmerek čaka 133 tisoč Slovencev, po podatkih NIJZ jih je trenutno v državi na voljo še 49 tisoč, v maju in juniju pa naj bi prejeli dodatnih 490 tisoč odmerkov. Zadrege z drugim odmerkom naj torej ne bi bilo.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je pozval vse državljane, naj se odzovejo na vabilo na cepljenje. »Vsa cepiva v Sloveniji so enakovredna in so varna. Bistven je čas – cepimo se čim hitreje in v čim večjem številu,« je pozval.

Vindišar je še dejal, da trendi števila hospitaliziranih kažejo zniževanje tako pri standardnih posteljah kot tudi posteljah za intenzivno nego. V tem tednu bodo v bolnišnicah dodatno zmanjšali skupno število covidnih postelj in omogočili obsežnejše izvajanje drugih, necovidnih programov, ki so bili zdaj okrnjeni zlasti na področju operativnih dejavnosti.

Kapacitete covidnih bolniških postelj v tretjem valu so se sicer povečale za štirideset odstotkov, medtem ko so se na intenzivnih oddelkih skoraj podvojile.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Inšpektor kmalu tudi v Žireh

Po več letih dogovarjanj in usklajevanj med občinami, bo čez mesec dni tudi v Žireh z delom začel inšpektorat - redarji.

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 14. maj 2007 / 07:00

Jubilej kriškega vrtca

Križe - Leta 1977 so v Križah odprli sodoben vrtec, ki je sprejel v varstvo otroke iz vasi in okolice. Danes je v njem 87 malčkov, kar v celoti zapolnjuje zmogljivosti vrtca. Kot...

Žirovnica / ponedeljek, 14. maj 2007 / 07:00

V zavodu za turizem upajo na evropski denar

Žirovnica - Žirovniški občinski svet je na zadnji seji potrdil tudi program dela Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica za leto 2007. Direktor Janez Dolžan je med drugim i...

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. maj 2007 / 07:00

Pogajalci so si vse bližje

Socialni partnerji, ki usklajujejo stališča do zakona o delovnih razmerjih, so na dvodnevnih pogajanjih na Brdu že prišli do določenih rešitev.

Gospodarstvo / ponedeljek, 14. maj 2007 / 07:00

Mladih brezposelnih je manj

Kranj - Stopnja registrirane brezposelnosti na Gorenjskem je bila lani s 5,4 odstotka nižja od stopnje brezposelnosti v državi, ki je znašala 8,6 odstotka, je zapisano v letnem p...

Škofja Loka / ponedeljek, 14. maj 2007 / 07:00

Potrdili člane volilne komisije

Škofja Loka - Občinski svet v Škofji Loki je na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja soglasno imenoval novo občinsko volilno komisijo. Njena p...