Prehrana po TKM (XII. del)

Prehranjevanje skladno z letnimi časi

Kdaj je prijetneje plavati v morju, avgusta ali decembra? Verjetno se strinjamo, da avgusta, ko je voda topla, nas prijetno greje sonce, skratka idealne razmere za to aktivnost. Decembra, ko sta voda in zrak hladna, sonca ni ali le občasno, je pa plavanje kar podvig, če bi se zanj že odločili.

Tako kot imajo različne telesne aktivnosti vsaka svoj idealen letni čas za ukvarjanje z njimi, tudi različna hrana bolj idealno deluje v »svojem« letnem času, v drugih je pa manj primerna.

Veliko vprašanj, kdaj kaj jesti, bi samo po sebi odpadlo takoj, če bi se prehranjevali, kot smo že rekli: sezonsko in lokalno. Kaj to pomeni?

To pomeni, da januarja, ko je običajno v Sloveniji sneg in na vrtu ne raste paradižnik, tega takrat pač ne jemo. Začnimo danes z jesenjo in si poglejmo, kaj je idealno jesti v tem obdobju.

Na splošno velja, kot smo že povedali, da vsak od okusov krepi energijo določenega organa, če zaužijemo primerne količine hrane. Če s hrano določenega okusa pretiravamo, se blagodejni učinek porazgubi in učinek je manjši oziroma s pretiravanjem celo že izčrpavamo energijo drugega organa.

Angleži imajo pregovor, ki pove točno to: Vse počnimo zmerno in zmernost v vsem, kar počnemo (All things in moderation and moderation in all things).

Jesen

Naše telo zaradi nižjih zunanjih temperatur prek hrane že potrebuje več tople energije za svoje delovanje. Izogibajmo se mrzlim in hladnim pijačam. Ne pretiravajmo s hladno in surovo hrano. Mrzla hrana in pijača energijsko škodujeta naši vranici in želodcu. Jesenski čas je energijsko povezan z našimi pljuči, ki pripadajo elementu kovine. V jesenskem času je treba omejiti uživanje začinjene in pekoče hrane (poper, čebula, čili, ingver v prahu). Priporočljivo je uživanje malo več hrane kislega okusa: jabolka, limone, grenivke. Kisel okus v tem obdobju stimulira pljuča in krepi njihovo odpornost proti raznim infekcijam. Obenem pa velja povedati, da bodimo zmerni tudi pri uživanju hrane kislega okusa, saj vsako pretiravanje v katerokoli smer škoduje. Če bi jedli samo kislo ali pri tem pretiravali, to po drugi strani lahko oslabi energijo jeter in naše mišice.

Energijsko krepčilna živila v jesenskem času so: jabolka, hruške, limone, grenivke, ananas, bele gobe, buče, semena, oreščki, med, mlečni izdelki.

Naslednjič pa o tem, katera hrana je primerna za prihajajoč zimski čas.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 25. april 2013 / 07:00

Razstava čipk in vojaški spektakel

Žiri - V Žireh bodo v petek s pomočjo Janka Vebra, predsednika Državnega zbora, odprli letošnje že sedme Slovenske klekljarske dneve v Žireh, v nedeljo, 28. aprila, pa organizato...

Objavljeno na isti dan


Splošno / petek, 6. april 2007 / 07:00

Kolesarski izleti po občini Jesenice

Na kolo za zdravo telo je sicer fraza, toda pri TIC-u so to dosledno upoštevali in pripravili posebno karto kolesarskih izletov. Zloženka je v slovenskem in italijanskem jeziku, predlaga...

Zanimivosti / petek, 6. april 2007 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Zakonca Marija in Marjan Hafner živita v vasi Trnje, ki se strmo dviga v hrib, tako da se iz njune hiše razprostira prelep pogled na Škofjo Loko. Poklicno pot sta začela v jeseniš...

Slovenija / petek, 6. april 2007 / 07:00

Vlada za sanacijo plazov

Ljubljana - Vlada je v načrtu sanacijskih ukrepov na določenih zemeljskih plazov za letos predvidela nekaj več kot dva milijona evrov. Med 16 občinami, kjer bodo saniral...

Tržič / petek, 6. april 2007 / 07:00

Tržiška komunala nima izgub

Tako trdi direktor Florijan Bulovec, kateremu župan Občine Tržič očita slabo poslovanje. Nezadovoljstvo med delavci.

Zanimivosti / petek, 6. april 2007 / 07:00

Maksi shaker za rekord

Študentje Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled so v največjem sodobnem kovinskem shakerju doslej zmešali kar 400 litrov koktajla.