Prehrana po TKM (XII. del)

Prehranjevanje skladno z letnimi časi

Kdaj je prijetneje plavati v morju, avgusta ali decembra? Verjetno se strinjamo, da avgusta, ko je voda topla, nas prijetno greje sonce, skratka idealne razmere za to aktivnost. Decembra, ko sta voda in zrak hladna, sonca ni ali le občasno, je pa plavanje kar podvig, če bi se zanj že odločili.

Tako kot imajo različne telesne aktivnosti vsaka svoj idealen letni čas za ukvarjanje z njimi, tudi različna hrana bolj idealno deluje v »svojem« letnem času, v drugih je pa manj primerna.

Veliko vprašanj, kdaj kaj jesti, bi samo po sebi odpadlo takoj, če bi se prehranjevali, kot smo že rekli: sezonsko in lokalno. Kaj to pomeni?

To pomeni, da januarja, ko je običajno v Sloveniji sneg in na vrtu ne raste paradižnik, tega takrat pač ne jemo. Začnimo danes z jesenjo in si poglejmo, kaj je idealno jesti v tem obdobju.

Na splošno velja, kot smo že povedali, da vsak od okusov krepi energijo določenega organa, če zaužijemo primerne količine hrane. Če s hrano določenega okusa pretiravamo, se blagodejni učinek porazgubi in učinek je manjši oziroma s pretiravanjem celo že izčrpavamo energijo drugega organa.

Angleži imajo pregovor, ki pove točno to: Vse počnimo zmerno in zmernost v vsem, kar počnemo (All things in moderation and moderation in all things).

Jesen

Naše telo zaradi nižjih zunanjih temperatur prek hrane že potrebuje več tople energije za svoje delovanje. Izogibajmo se mrzlim in hladnim pijačam. Ne pretiravajmo s hladno in surovo hrano. Mrzla hrana in pijača energijsko škodujeta naši vranici in želodcu. Jesenski čas je energijsko povezan z našimi pljuči, ki pripadajo elementu kovine. V jesenskem času je treba omejiti uživanje začinjene in pekoče hrane (poper, čebula, čili, ingver v prahu). Priporočljivo je uživanje malo več hrane kislega okusa: jabolka, limone, grenivke. Kisel okus v tem obdobju stimulira pljuča in krepi njihovo odpornost proti raznim infekcijam. Obenem pa velja povedati, da bodimo zmerni tudi pri uživanju hrane kislega okusa, saj vsako pretiravanje v katerokoli smer škoduje. Če bi jedli samo kislo ali pri tem pretiravali, to po drugi strani lahko oslabi energijo jeter in naše mišice.

Energijsko krepčilna živila v jesenskem času so: jabolka, hruške, limone, grenivke, ananas, bele gobe, buče, semena, oreščki, med, mlečni izdelki.

Naslednjič pa o tem, katera hrana je primerna za prihajajoč zimski čas.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 4. avgust 2008 / 07:00

Iz starih časov: Barbara Sitar

Kot rečeno: Trubarjeva prva žena Barbara je bila Kranjčanka.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Vročina

Ker v toplem okolju telo s potenjem izgublja veliko vode, je pomembno, da popijemo dovolj tekočine, alkoholu in težki hrani pa naj bi se v vročini izogibali. Na...

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Občina Sevnica

Na stičišču krajin, gradov in narave

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Aktiven obisk v dolenjski prestolnici in okolici

"Tiha in nema se vije krog mesta in ga objema kot ljubica zvesta ..." je pred več kot sto leti zapisal poet Dragotin Kette v svoji pesmi Krka. Res je posebno romantičen ogled Novega mest...

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Spoznajmo naravo in zdravje Dolenjskih Toplic

Ob doživljanju kulturne dediščine na območju Dolenjskih Toplic najdemo veliko idej za krepitev zdravja, aktivno preživljanje obiska ter kulturno-naravoslovno izobraževanje.

Splošno / ponedeljek, 25. junij 2007 / 07:00

Krka - modra žila Dolenjske

Ko se voziš skozi dolino Krke, ko se kot kolesar, ribič, na splavu ali po uživanju v zidanici spustiš ob njeno bujno zelene bregove, spoznavaš vse obraze Dolenjske.