Zavitek s porom in pečenico

Pečenice so lahko še bolj okusne in uporabne, kot si mislimo. Ne potrebujemo jih veliko, da iz njih napravimo povsem nove jedi.

Za pripravo zavitka s porom in pečenico potrebujemo: zavitek listnatega testa (približno 250 g), 1 večji por, 2 stroka česna, polovico pečenice, 200 g rikote ali skute, 2 jajci, 1 pest semen za posip, sol in poper.

Pečenici odstranimo ovoj ter jo razdrobimo. Ponev segrejemo in damo vanjo razdrobljeno pečenico. Pražimo 5 minut, da pečenica spusti maščobo in se malo zapeče. Nato primešamo česen in na kolesa narezan por. Posolimo in popramo ter vse skupaj dušimo 5 minut. Skupaj zmešamo rikoto in eno jajce ter nato primešamo dušen por s pečenico. Listnato testo razvaljamo v tanek pravokotnik. Po njem razporedimo pripravljen nadev. Robove testa zapognemo ter zvijemo v rulado. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in potresemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 30 minut.

Za pripravo omake iz pečenic potrebujemo: 1 par pečenic, 1 čebulo, 2 stroka česna, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici kisle smetane.

Čebulo in česen olupimo ter ju nasekljamo. Pečenico iztisnemo iz ovoja oziroma jo olupimo ter jo razdrobimo. Ponev segrejemo in damo vanjo razdrobljeno pečenico. Pražimo jo 5 minut, da izpusti maščobo in se malo zapeče. Nato primešamo čebulo in česen ter pražimo še 5 minut. Zalijemo z belim vinom, in ko ta skoraj izhlapi, primešamo še paradižnikove pelate. Ponev pokrijemo in dušimo 20 minut. Nazadnje primešamo še kislo smetano ter po potrebi še dodatno začinimo.

Nasvet: V ponev ni treba dodajati nobene maščobe, saj je dovolj izpustijo že pečenice. Dodatek začimb je odvisen tudi od tega, koliko so začinjene pečenice.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 14. november 2016 / 15:41

Nega bolnika na domu

Predvidoma decembra bo pri Rdečem križu Slovenije, Območni enoti Kranj, potekal tečaj laične nege bolnika na domu. V več terminih bo skupaj zajel približno štirinajst pedagoških ur. Nekaj iztočnic o t...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 22. marec 2010 / 07:00

Zbirajo pomoč za poplavljeni Zaječar

Tržič - V poplavah, ki so konec februarja prizadele več srbskih krajev, je največjo škodo utrpelo mesto Zaječar, ki je že trideset let pobrateno z občino Tržič. Samo v njegovem p...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. marec 2010 / 07:00

Nagrajenci na izletu ob morju

Nagradna igra, ki jo Gorenjski glas pripravlja v sodelovanju z Mercatorjem, v kateri smo zbirali številke od 1 do 4, je nagrajence (na fotografiji) odpeljala na enodnevni izlet na morje. Že na po...

Kronika / ponedeljek, 22. marec 2010 / 07:00

Vsi smučarji so bili trezni

Policisti so v času zimskih počitnic izvajali poostren nadzor na smučiščih.

Kronika / ponedeljek, 22. marec 2010 / 07:00

Zajemalka padla na delavca

Retnje - V ponedeljek se je na delovišču kanalizacije v Retnjah zgodila nesreča pri delu, v kateri je bil huje ranjen 37-letni moški, ki je ročno opravljal izkop kanala. V bližin...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. marec 2010 / 07:00

Nizka cena jih je spodbudila k razmišljanju

Brojanova kmetija iz Dorfarjev prodaja na mlekomatu v Škofji Loki poleg mleka že tudi mlečne izdelke.