Zavitek s porom in pečenico
Pečenice so lahko še bolj okusne in uporabne, kot si mislimo. Ne potrebujemo jih veliko, da iz njih napravimo povsem nove jedi.
Za pripravo zavitka s porom in pečenico potrebujemo: zavitek listnatega testa (približno 250 g), 1 večji por, 2 stroka česna, polovico pečenice, 200 g rikote ali skute, 2 jajci, 1 pest semen za posip, sol in poper.
Pečenici odstranimo ovoj ter jo razdrobimo. Ponev segrejemo in damo vanjo razdrobljeno pečenico. Pražimo 5 minut, da pečenica spusti maščobo in se malo zapeče. Nato primešamo česen in na kolesa narezan por. Posolimo in popramo ter vse skupaj dušimo 5 minut. Skupaj zmešamo rikoto in eno jajce ter nato primešamo dušen por s pečenico. Listnato testo razvaljamo v tanek pravokotnik. Po njem razporedimo pripravljen nadev. Robove testa zapognemo ter zvijemo v rulado. Po vrhu premažemo s stepenim jajcem in potresemo s semeni. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, 30 minut.
Za pripravo omake iz pečenic potrebujemo: 1 par pečenic, 1 čebulo, 2 stroka česna, 500 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici kisle smetane.
Čebulo in česen olupimo ter ju nasekljamo. Pečenico iztisnemo iz ovoja oziroma jo olupimo ter jo razdrobimo. Ponev segrejemo in damo vanjo razdrobljeno pečenico. Pražimo jo 5 minut, da izpusti maščobo in se malo zapeče. Nato primešamo čebulo in česen ter pražimo še 5 minut. Zalijemo z belim vinom, in ko ta skoraj izhlapi, primešamo še paradižnikove pelate. Ponev pokrijemo in dušimo 20 minut. Nazadnje primešamo še kislo smetano ter po potrebi še dodatno začinimo.
Nasvet: V ponev ni treba dodajati nobene maščobe, saj je dovolj izpustijo že pečenice. Dodatek začimb je odvisen tudi od tega, koliko so začinjene pečenice.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke

