Še vedno zelo strogi ukrepi in slabo vreme so razlog, da v prazničnih dneh po gorenjskih turističnih središčih ne beležijo prav veliko gostov.

Previdno, a z optimizmom

Od ponedeljka dalje je v skladu z vladnim odlokom v omejenem obsegu in pod določenimi pogoji mogoče tudi odpiranje nastanitvenih obratov.

Bled – Ker je število sob omejeno na trideset, na Bledu večina velikih hotelov še naprej ostaja zaprtih. »V družbi Sava Turizem so se odločili, da bodo najprej odprli Park hotel, a verjetno ne pred junijem, potem pa v skladu s povpraševanjem še druge svoje hotele,« je pojasnila Romana Purkart s Turizma Bled. Za zdaj sta tako poleg nekaterih manjših nastanitvenih obratov na Bledu odprta le Bled Rose hotel, ki je že prej nudil poslovni najem, in Vila Bled. Gostje, ki bodo želeli koristiti storitve nastanitvenih obratov, bodo morali opraviti test na koronavirus ali predložiti dokazilo o prebolelosti oziroma cepljenju. »Številni manjši sobodajalci pa čakajo tudi, kako bo z odpiranjem mej,« je še dejala Romana Purkart in dodala, da je sicer že zdaj veliko povpraševanja, celo iz ZDA, ne pa tudi s strani gostov iz azijskih dežel. Predvsem domače goste in goste iz bližnjih držav pa je po njenih domnevah ta čas od obiska odvrnilo tudi napovedano slabo vreme med prvomajskimi prazniki.

Kranjska Gora: novi hotel naj bi odprli junija

V največjem hotelirskem podjetju v Zgornjesavski dolini, družbi Hit Alpinea, so se novice o možnem odprtju namestitvenih kapacitet razveselili. Kot pa je povedal direktor Hita Alpinea Milan Sajovic, bodo njihove hotele (Kompas, Ramada Resort, Ramada Hotel & Suites, apartmaji Vitranc) odpirali postopoma; v tem tednu žal še ne: »Čeprav je dovoljeno obratovati, je obseg povpraševanja še nizek. To v tem tednu poleg omejitvenih pogojev pri bivanju pripisujemo zlasti trenutno zelo nestanovitnemu in slabemu vremenu. Se pa povpraševanje, predvsem za prihajajoče tedne in poletje, krepi, zato zelo pozdravljamo odločitev o sprostitvi prehajanja med regijami, ki je eden pomembnih dejavnostih zasedenosti. Upamo, da se bodo v kratkem odprle tudi meje. Smo pa v preteklem koncu tedna odprte gostinske obrate s prodajo 'za s seboj' dopolnili še z dovoljeno prodajo na terasah, v Oštariji in v Kavki.«

Milan Sajovic poudarja, da sta v družbi Hit Alpinea varnost ter zdravje zaposlenih in gostov vedno na prvem mestu. »Kljub vsem negotovostim v hotelih poteka vrsta aktivnosti in priprav na odprtje ter prihajajočo sezono. Poleti velik del naših gostov prihaja iz tujine, kar je zaradi trenutne situacije nekoliko skrb vzbujajoče, a na drugi strani ravno domači gostje z rahljanjem ukrepov nekoliko bolj optimistično razmišljajo o počitnicah doma,« je še dejal Sajovic in dodal, da se že veselijo prvih gostov, za katere bodo pripravili še dodatne ugodnosti, pričakali pa jih bodo tudi nekoliko osveženi hoteli in ponudba.

Družinski hotel Kotnik v Kranjski Gori bo do srede še zaprt. Odprt pa je že Aparthotel Pr' Jakapč' v Mojstrani, a povpraševanja gostov v tem tednu še ni bilo. Novi Triangel boutique hotel v Gozdu - Martuljku bodo, vsaj upajo tako, odprli na začetku junija. »Trenutno potekajo zadnji izvedbeni detajli in oprema hotela. Računamo, da prihodnji teden predamo dokumentacijo na upravno enoto za tehnični prevzem in uporabno dovoljenje,« je povedal Matjaž Tičar, vodja komerciale in solastnik podjetja Dom Trade Žabnica, ki investira v gradnjo novega hotela.

Bohinj: Polovica kapacitet odprtih

Kot je povedal direktor Turizma Bohinj Klemen Langus, bo med prvomajskimi prazniki v Bohinju predvidoma odprtih več kot polovica nastanitvenih obratov. Med tistimi, ki že odpirajo vrata, je tudi hotel Jezero v Ribčevem Lazu. »Da odpremo hotel, smo se odločili tudi zato, ker to pomeni, da začenjamo zbirati rezervacije za poletje in morda rešimo vsaj junij,« je povedala Polonca Noč. »Seveda hotela nismo mogli odpreti takoj, ko bi to lahko, saj smo zeleno luč dobili šele konec prejšnjega tedna, pred tem pa smo bili vse od jeseni zaprti. Takoj smo se organizirali, poklicali svoje zaposlene – v delovnem razmerju smo obdržali vse in res so bili tudi oni veseli, da se hotel vendarle odpira,« je povedala Nočeva.

Pravi, da so imeli že sredi tedna rezerviranih dvajset do skupaj 76 sob v hotelu. »Po pravici povedano jih nismo pričakovali toliko, zato smo še toliko bolj veseli lepega odziva.« Kljub temu da bi hotel formalno lahko odprli že v ponedeljek, prvi gostje prihajajo šele v petek. »Da se tako velika hiša spravi v pogon, je potrebnega kar nekaj časa. Ves teden smo tako intenzivno čistili, pripravljali, naročali ... Samo da segrejemo vodo v hotelskem bazenu, potrebujemo štiri dni,« je opozorila.

Takoj so aktivirali tudi svoje dobavitelje; tudi ti so bili pripravljeni, pravi, tako da z dobavo hrane niso imeli nobenih težav. Si pa želijo, ob tem poudarja Nočeva, da bi pristojni v prihodnjih dneh, tednih vendarle spremenili nekatere zahteve oziroma pogoje, ki jih je zelo težko, če že ne nemogoče zagotavljati.

Nekateri večji hoteli, med drugim Bohinj ECO Hotel, tudi v Bohinju vendarle ostajajo zaprti. Kot je za STA povedal vodja Bohinj ECO Hotela Anže Čokl, ima vsak hotel velike fiksne stroške, in če ni zasedena vsaj polovica hotelskih kapacitet, ustvarja izgubo. Zato odprtje največjega bohinjskega hotela, ki ima 102 sobi, v obstoječih razmerah zagotovo ni rentabilno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / ponedeljek, 18. april 2016 / 10:29

Napovedali spremembe prostorskega načrta

Občinski svetniki Občine Bohinj so na minuli seji občinskega sveta sprejeli občinski prostorski načrt. Ob sprejetju že napovedane spremembe in dopolnitve, do prihodnje seje pa bodo zavrnjene vloge tud...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 9. junij 2010 / 07:00

Izseljenci igrajo v Sloveniji

Na gostovanje v Slovenijo prihaja slovenska gledališka skupina Naš dom iz San Justa v Argentini. Slovenski ljubitelji gledališča so pod vodstvom režiserja Blaža Mikliča postavili na...

Mularija / sreda, 9. junij 2010 / 07:00

Največ ´zajčkov´ v Besnici

Petošolci s podružnične šole Besnica so regijski zmagovalci tekmovanja za najbolj čiste zobe.

Prosti čas / sreda, 9. junij 2010 / 07:00

Poletna kozmetika in ličila

Potrebe naše kože se v vročih poletnih dneh razlikujejo od tistih pozimi, zato je pomembno, da so vaši negovalni produkti ter nega prilagojeni poletnemu času.

Kronika / sreda, 9. junij 2010 / 07:00

Poljak padel v globel

Med vračanjem s Prisanka je v nedeljo na brezpotje zašel par poljskih planincev. Moški je pri tem padel sedemdeset metrov nižje in se smrtno ponesrečil.

Zanimivosti / sreda, 9. junij 2010 / 07:00

Anketa: Ceste so obupne

Na srečanju z okoljskim ministrom Rokom Žarnićem v Bohinju so ga župani alpskih občin opozorili predvsem na slabe prometne povezave v teh krajih. O dotrajanih cestah v Bohinju pa so na zadnji seji gov...