Zlatoporočenca Jerca in Miro Fende s pravnukinjo Nežo, v ozadju sta sin Mirko in hči Helena.

Zlata zakonca Fende

Zlato poroko sta praznovala Jerca in Miro Fende s Primskovega v Kranju. Pred petdesetimi leti sta se poročila zelo skromno, je bila pa zato nedavna obnova poročnih zaobljub toliko bolj slovesna.

Za dober zakon sta poleg ljubezni potrebna medsebojno spošto­v­anje in veliko potrpljenja. »Vedno sva tudi pomagala drug drugemu, in to pri vsaki stvari. Z roko v roki se daleč pride,« sta 68-letna Jerca in 75-letni Miro Fende s Primskovega v Kranju pojasnila, kaj je ključ do trdnega zakona, ki pri njima traja že pol stoletja.

Zlato poroko sta praznovala 28. januarja. Poročne zaobljube sta obnovila v domači cerkvi pred župnikom Francijem Godcem ter sorodniki in prijatelji. Sledilo je slavje v enem od kranjskih gostišč, kjer so se zabavali ob zvokih žive glasbe. Za piko na i sta si zakonca Fende po zlati poroki privoščila še oddih v toplicah, s katerim ju je presenetila hčerka Helena, medtem ko je sin Mirko poskrbel, da sta si po petdesetih letih lahko nadela nova poročna prstana, v katerih sta tudi pretopljena prvotna prstana.

»Čudovito je bilo,« se zlate poroke spominjata Fendetova. Njuna poroka 28. januarja 1967 je bila precej drugačna, izjemno skromna. Civilno sta se poročila v Kranju, cerkveno pa na Mirovem domačem Primskovem. »Jaz sem imela 19 let, Miro pa 26. Ničesar nisva imela, zato slavja ni bilo. Njegova mama je skuhala malo goveje juhe, pražen krompir in kislo zelje,« se spominja Jerca. Njuni poročni priči sta bila Mirov zdaj že pokojni brat Peter in Jerčina sestra Slavka, ki sta se poročila tri mesece pred njima in sta bila glavna »krivca«, da sta se Miro in Jerca sploh spoznala. Najprej sta se namreč zaljubila Slavka in Peter. Bilo je na zabavi po zaključku šmarnic na Bregu, teden dni kasneje pa je Peter starejšega brata Mira, ki je že vozil avto, prosil, naj ga pelje k Slavki v Žlebe pri Medvodah. Tako sta se spoznala še Miro in Jerca, kmalu za tem je iskrica preskočila tudi med njima, dve leti kasneje pa sta si obljubila večno ljubezen in zvestobo.

Jerca, rojena Virant, sicer izvira iz delavske družine, njen mož pa je iz kmečke družine, po domače pr’ Potrat na Primskovem. Na domači parceli sta Fendetova, ki sta sicer delala v Iskri, zgradila hišo, v katero sta se preselila leta 1978. »Veliko odrekanja je bilo potrebno, vse sva vtaknila v hišo. Najino življenje so zaznamovali skromnost, delo in poštenje,« je dejala Jerca.

Danes jima dneve zapolnjuje skrb za dom, rože in vrt. Zdravje jima dobro služi, vsak dan se odpravita na enourni sprehod čez primskovško polje. Veliko veselje jima predstavlja 16-mesečna pravnukinja Neža, pohvalita pa se lahko tudi s štirimi že odraslimi vnuki: Martinom, Petro, Domnom in Alešem. In česa si želita v prihodnje? »Samo zdravja in medsebojnega razumevanja, pa miru tudi,« sta odvrnila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Legendarni Kifo

Tako ga kličejo prijatelji in prijateljice. Mamica ga kliče Kristl, za ves vaterpolski svet pa bo vedno Krištof Štromajer.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 3. julij 2013 / 15:40

Najlepša predstavitev Škofje Loke

Škofja Loka - V Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki so številni Škofjeločani, prijatelji in sorodniki arhitekta in fotografa Petra Pokorna minulo soboto dopoldne z navdušenjem...

Šport / sreda, 3. julij 2013 / 15:35

Klinarjeva ne gre v Španijo

Anja Klinar je na petkovi slovesnosti na radovljiškem bazenu razrezala slavnostno torto in povedala, da jo je poškodba prisilila, da je odpovedala nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu v plavanju.

Kronika / sreda, 3. julij 2013 / 15:30

Kolesarka padla na kolesarski stezi

Podkoren - V nedeljo popoldne je v Podkorenu grdo padla 51-letna kolesarka iz okolice Ljubljane. Po ugotovitvah policije pri vožnji po kolesarski stezi ni držala primerne varnostne razdalj...

Lukovica / sreda, 3. julij 2013 / 15:14

Godba Lukovica praznovala petnajst let

Lukovica - Godbeniki iz Črnega grabna, ki so pred petnajstimi leti ustanovili svojo Godbo Lukovica, so pred dnevi pripravili jubilejni koncert, na katerega so povabili tudi godbe iz Šenčur...

Nasveti / sreda, 3. julij 2013 / 15:04

Povej, kaj sanjaš …

»Vse se je dogajalo ob gozdu, skratka na podeželju. Bil je čas vojne. Vse naokoli je bilo ogromno vojakov in vojaških vozil. Naenkrat nameri neki vojak pištolo vame in popadel me je grozen...