Že v prvem tednu maja pričakujejo dobavo večje količine cepiva proti covidu-19. / Foto: Tina Dokl

Minister napovedal pospešeno cepljenje

Zdravstveni minister Janez Poklukar je napovedal stopnjevanje cepljenja, že v prihodnjih dneh bodo predvidoma na voljo večje količine cepiva proti covidu-19. Vlada je podaljšala večino že veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije, znova pa se lahko izvajajo nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter storitve strokovnega izobraževanja in usposabljanja.

Ljubljana – Minister za zdravje Janez Poklukar je v včerajšnji izjavi za javnost napovedal dobavo večje količine cepiva proti covidu-19 že po prvomajskih praznikih. Predvidoma bo na voljo devet tisoč odmerkov cepiva proizvajalca Moderna, ki ga bodo namenili za drugi odmerek, 69 tisoč odmerkov cepiva AstraZeneca, od katerih jih bo devet tisoč namenjenih za cepljenje z drugim odmerkom. Pričakujejo tudi šest tisoč odmerkov cepiva Janssen (Johnson & Johnson) in več kot 56 tisoč odmerkov Pfizerjevega cepiva. »Na nas je, da vsi skupaj odgovorno pristopimo k cepljenju in v najkrajšem času cepimo čim več ljudi,« je pozval minister Poklukar, ki največji izziv vidi prav v motiviranju ljudi za cepljenje. Po njegovi oceni bi lahko v prvi polovici maja na voljo imeli že dovolj odmerkov cepiva, da bi lahko odpravili cepljenje po prednostnih skupinah, kot so navedene v nacionalni strategiji cepljenja. Pri tem bodo cepilnim centrom, kot je še napovedal minister, po potrebi pomagali pripadniki Slovenske vojske in Civilne zaščite. Začeli bodo tudi pilotno testiranje aplikacije za naročanje na cepljenje proti covidu-19, prijava na cepljenje je sicer že nekaj časa organizirana in utečena na Gorenjskem s spletnim obrazcem https://cepljenje.ozg.si/.

Vlada pa je na včerajšnji seji v vseh statističnih regijah pod pogojem testa dovolila nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve in storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice).

V rumenih statističnih regijah (pomurska, koroška, osrednjeslovenska, goriška in obalno-kraška) se za goste nastanitvenih obratov dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov, pri čemer je dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami, obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno.

Dodatno se v rumenih regijah spreminja število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Omejitev je dvajset kvadratnih metrov na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od dvajset kvadratnih metrov, medtem ko v oranžnih statističnih regijah (podravska, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, gorenjska in primorsko-notranjska) ostaja število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, enako kot doslej. Pri odprtih tržnicah velja omejitev na deset kvadratnih metrov na posamezno stranko.

Spremembe vseh naštetih ukrepov začnejo veljati v ponedeljek, 3. maja, in veljajo do vključno 9. maja. Vsi drugi vladni odloki, izdani na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih, so podaljšani še za teden dni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / petek, 6. julij 2012 / 07:00

Viharnik

Viharnik, 6. julij 2012, št. 2

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 29. april 2021 / 23:54

Evropski denar za ureditev treh kolesarskih poti

S pomočjo evropskih sredstev bodo uredili kolesarske povezave od Kamnika do Ljubljane, med Kamnikom in Godičem ter od Železnikov do Selc.

Zanimivosti / četrtek, 29. april 2021 / 23:51

Najprej hotel, zdaj še luksuzne suite

Zakonca Bidovec sta pred dobrimi tremi leti v starem mestnem jedru Rovinja pred propadom rešila staro hišo, jo povsem prenovila in odprla hotel, nedolgo nazaj sta se lotila še ene prenove ...

Razvedrilo / četrtek, 29. april 2021 / 23:45

Preprosto Zvezdana

Zvezdana Mlakar nas vsakič znova preseneča s svojo zvedavostjo, zgovornostjo in iskrenostjo v Zvezdani, večerni pogovorni oddaji na Televiziji Slovenija. Z leti je oddaja dobila precej moškega občinst...

Gospodarstvo / četrtek, 29. april 2021 / 23:39

Na Brdu manjka le še hotel

Prenova Elegans hotela Brdo poteka skladno z načrti in bo končana pravočasno ter v predvidenem proračunu, zagotavlja direktor Javnega gospodarskega zavoda Brdo Marjan Hribar.

Izleti GG / četrtek, 29. april 2021 / 14:58

Železna pot – via ferrata

Kakšno srečo sva imela z Nejcem, ko sva prejšnji konec tedna na malce turobno soboto parkirala v Gozdu - Martuljku in ugotovila, da sva ena in edina obiskovalca precejšnje novitete – ferat...