Vijoleta Smolej z domačije Smolej iz Prihodov je v sklopu projekta KUHAM DOMAče prikazala pripravo govnača in jabolk v »šlafroku«. To je že eden od predlogov jedi, ki bi bile lahko vključene v Delavsko malco. / Foto: RAGOR

Delavska malca prihaja na menije

Na zgornjem Gorenjskem poteka projekt KUHAM DOMAče, v sklopu katerega so posneli več kuharskih delavnic in izdali e-knjižico receptov. Na Jesenicah sestavljajo meni Delavska malca.

Na Jesenicah v sodelovanju z lokalnimi gostinci pripravljajo skupni meni Delavska malca, ki bo popestril obstoječo ponudbo jeseniških gostiln. Meni bo vseboval preproste jedi, ki so bile v jeseniškem okolju značilne zlasti za delavski razred.

Jesenice – V sredo je prek spleta potekal prenos kulinarično-etnološke delavnice, ki so jo pripravili v delavski kuhinji v Kasarni na Stari Savi na Jesenicah. Predstavili so značilnosti delavske prehrane, posneli delavsko kuhinjo in njene elemente, Cirila Kosmač Rabič pa je prikazala pripravo zelenjavne enolončnice. Delavnico sta organizirala Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) in Gornjesavski muzej Jesenice.

Kot je povedal Ambrož Černe z RAGOR-ja, v zadnjih letih veliko pozornosti namenjajo domači kulinariki. Tako so bili med letoma 2016 in 2019 kot projektni partner vključeni v mednarodni projekt AlpFoodway, ki je raziskoval alpsko prehransko dediščino. Posneli so kratke dokumentarne filme o prehranski dediščini na zgornjem Gorenjskem. V Ratečah so izvajali medgeneracijske kuharske delavnice, izdelali skupni meni Rateška južna, ki je dostopen v rateških gostilnah, izdali knjigo Rateška košta – Prehranska dediščina Rateč in posneli promocijski turistični film Dobrodošli v Ratečah!

Ko se je projekt zaključil, pa so zaradi izjemne priljubljenosti nadaljevali medgeneracijske kuharske delavnice. Razširili so jih iz kranjskogorske še na jeseniško in radovljiško občino. Poimenovali so jih KUHAM DOMAče. Na delavnicah pripravljajo domače jedi, ki so značilne za zgornjo Gorenjsko. Od lanske jeseni jih zaradi razmer izvajajo preko Zooma, udeleženci so sicer prikrajšani za vse okuse in vonjave, a je udeležba na spletu omogočena praktično komurkoli. Izdali so tudi e-knjižico receptov, posnetki nekaterih delavnic pa so na ogled na spletu.

Letos, ko Slovenija nosi naziv Evropska gastronomska regija, so projekt še nadgradili. Tako sta rateški mojstrici v Podbrezjah prikazali izdelavo rateških kôcavih (hruškovih) krapov, podbreški pa v Ratečah izdelavo Podbreške potice iz suhih hrušk tepk. Pred veliko nočjo so z Gornjesavskim muzejem Jesenice pripravili sklop kulinarično-etnoloških delavnic, v katerih so se posvetili prehranski dediščini velike noči. Posneli so etnološki film o izdelavi prajklnov (cvetnonedeljskih butar) in kuhanju prest, Cirila Kosmač Rabič iz Mojstrane je prikazala izdelavo pehtranove potice, Olga Kajfež iz radovljiškega Društva žensk z dežele pa izdelavo gorenjske prate.

Nekaj posebnega pa pripravljajo na Jesenicah, saj v sodelovanju z lokalnimi gostinci sestavljajo meni Delavska malca. Ta bo vseboval preproste jedi, ki so bile značilne za delavski razred, naročiti pa jih bo mogoče v jeseniških gostilnah oziroma restavracijah. Po besedah Ambroža Černeta ponekod že ponujajo jedi, ki izhajajo iz jeseniške prehranske dediščine, zdaj pa jih nameravajo predstaviti na drugačen način in kot take ponudili v meniju Delavska malca. Primer takšne jedi je, denimo, govnač s kosom govedine iz juhe in jabolka »v šlafroku«.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 14. november 2006 / 06:00

Priložnost za hitrejši razvoj

Družba Merkur je minuli petek gostila 12. srečanje direktorjev ter 8. srečanje diplomiranih in podiplomskih študentov na temo inovativne čezmejne e-regije.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 14. november 2016 / 16:06

Štirje Slovenci v kmetijski zbornici

Prejšnjo nedeljo so na Koroškem volili 36 svetnikov v Koroški kmetijski zbornici. Na volitvah že od leta 1951 naprej sodelujejo tudi slovenski kmetje, združeni v Skupnosti južnokoroških km...

Jesenice / ponedeljek, 14. november 2016 / 15:42

Inšpekcija: Ni čezmerne obremenitve

Jeseniška betonarna čezmerno ne obremenjuje okolja, pravijo na ministrstvu za okolje in prostor.

Kranj / ponedeljek, 14. november 2016 / 15:41

Nega bolnika na domu

Predvidoma decembra bo pri Rdečem križu Slovenije, Območni enoti Kranj, potekal tečaj laične nege bolnika na domu. V več terminih bo skupaj zajel približno štirinajst pedagoških ur. Nekaj iztočnic o t...

Izleti GG / ponedeljek, 14. november 2016 / 15:28

Rumeno zlato

Mandarine v dolini Neretve imenujejo tudi rumeno neretvansko zlato. Jih je več vrst. Ene zorijo prej, druge kasneje. Med njimi najdemo tudi znamenite klementine, a žal spadajo med občutljivejše, ker i...

Kronika / ponedeljek, 14. november 2016 / 15:18

Sredi Kranja zagorel avtomobil

Kranj – V sredo dopoldne je na Oldhamski cesti v Kranju zagorelo osebno vozilo. Pred prihodom gasilcev je požar že delno pogasil mimoidoči občan, tako da so profesionalci samo še dokončali delo. Po...