Marjan Hribar je bil 9. aprila imenovan za direktorja JGZ Brdo za prihodnja štiri leta. / Foto: Tina Dokl

Na Brdu manjka le še hotel

Prenova Elegans hotela Brdo poteka skladno z načrti in bo končana pravočasno ter v predvidenem proračunu, zagotavlja direktor Javnega gospodarskega zavoda Brdo Marjan Hribar.

Brdo pri Kranju – Priprave na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije (EU) v drugi polovici leta v Javnem gospodarskem zavodu Protokolarne storitve Republike Slovenije – JGZ Brdo potekajo pa načrtih. Tudi prenova hotela Brdo, po novem Elegans hotela Brdo, ki jo za 11,5 milijona evrov izvaja koprsko podjetje Makro 5 gradnje, bo končana v predvidenem roku (10. junij, vključno s pridobljenim uporabnim dovoljenjem), zagotavlja Marjan Hribar, ki ga je vlada v začetku aprila imenovala za direktorja JGZ Brdo za naslednje štiriletno obdobje. Pred tem je zavod eno leto vodil kot v. d. direktorja.

Zadnje leto dni ste bili v. d. direktorja JGZ Brdo, ta mesec ste bili imenovani za direktorja s polnimi pooblastili. Ob tem ste tudi nepoklicni župan Šmarjeških Toplic. Kako vam uspeva usklajevati obe funkciji?

V bistvu sem potreboval kar nekaj časa, da sem sam pri sebi uskladil, kako si urediti obveznosti v Šmarjeških Toplicah in na Brdu. V Šmarjeških Toplicah sem zdaj vsako sredo dopoldan in vsako jutro od sedme do osme ure, sicer pa sem tu, na Brdu, kamor pridem tudi v sredo popoldan. Sicer pa ko se peljem z avtom na Brdo, do Ljubljane razmišljam o delu na občini, od Ljubljane proti Brdu pa nekako preklopim na tukajšnje obveznosti.

Verjetno vas trenutno največkrat vprašajo, ali bo prenova hotela na Brdu končana pravočasno, torej do začetka predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije od 1. julija do konca leta.

Prenova hotela poteka skladno z načrti in bo končana pravočasno ter v predvidenem proračunu. Ekipa JGZ Brdo je šele 13. novembra lani dobila nalogo, da ta projekt izpelje. Imamo zelo dobro izkušnjo s celotnim postopkom, sodelovanje vseh vpletenih je skozi celotno obdobje korektno.

Je vzorčna soba že narejena? Ob podpisu izvajalske pogodbe ste napovedali, da jo boste predstavili javnosti, ko bo končana ...

Vzorčna soba je končana že od sredine marca, tudi smo vas, medije, 12. aprila že želeli povabiti na predstavitev, a tega zaradi tretjega vala epidemije covida-19 potem nismo izvedli.

Vam je všeč?

Da. Moram pohvaliti projektanta in izvajalca za lepo opravljeno delo, zato se že zelo veselimo novega hotela.

Prenova hotela je del priprav na slovensko predsedovanje. Kako potekajo ostale priprave? Koliko se pri tem lahko zanašate na izkušnje iz leta 2008, ko je Slovenija že predsedovala EU? Vas sicer ni bilo tukaj, številni zaposleni pa.

Dobršen del ekipe ima res že izkušnje s tem. Zelo tesno sodelujemo s skupino za predsedovanje EU, ki deluje v okviru ministrstva za zunanje zadeve. Veliko imamo operativnih sestankov za različna področja, ravnokar smo gostili prevajalsko skupino iz Bruslja, pred tem logistiko, dotaknili smo se tudi varnostnih vprašanj. Lahko rečem, da smo na Brdu, ki bo osrednje prizorišče predsedovanja, nanj pripravljeni. Veselimo se tako tega dogodka kot tudi novega hotela, ki bo številnim obiskovalcem in delegacijam nudil vse potrebno za dobro počutje pri nas.

Ko že omenjate varnostna vprašanja: kako bo gostiteljstvo dogodkov ob predsedovanju Slovenije Svetu EU vplivalo na vsakdanje življenje okoliških prebivalcev?

Ne pričakujemo bistvenih odstopanj. Okoliški prebivalci so že navajeni, da občasno tukaj prihaja do protokolarnih dogodkov najvišjega ranga, zato s tega vidika zanje ne bo nič novega. Bo pa na Brdu potekalo tudi veliko dogodkov nižjega ranga, na uradniški ravni, ravni direktorjev direktoratov, ki ne terjajo posebnih varnostnih režimov.

Kaj pa ostali protokolarni objekti, so bili tudi deležni kakšnih investicij?

V okviru JGZ Brdo vse svoje lokacije primerno vzdržujemo in po potrebi vanje investiramo. Tukaj je že zelo lep Grad Strmol, pa Vila Podrožnik, ki je popolnoma prenovljena, prav tako Grad Brdo. Manjše investicije so predvidene tudi v Vili Tartini, ki ni protokolarni objekt, je pa v lasti Republike Slovenije in jo upravljamo. Ob Blejskem jezeru imamo še dva bisera – Vilo Zlatorog in Vilo Bled, a ta dva bosta najmanj vključena v predsedovanje.

Kako sta dolgotrajno zaprtje hotela in epidemija vplivala na število zaposlenih? Boste morali na novo zaposlovati?

Hotel je bil zaprt dve leti, kar je preveč. Velikih odpuščanj znotraj skupine JGZ Brdo ni bilo, trudili smo se zadržati zaposlene. Vila Tartini nam je na primer omogočila veliko prihodkov, da smo jih lahko ohranili. Vodimo pa postopke v smeri novih zaposlitev, naša ekipa bo doživela nekaj osvežitve. Pripravljamo tudi močno okrepitev na področju kulinarike, najavljam tesno sodelovanje z enim od najbolj znanih imen slovenske kulinarike.

Ki ga, imam občutek, še ne želite razkriti …

Ne morem ga še, ker je treba še podpisati pogodbo. Potem vam ga razkrijem z velikim veseljem.

Hotelsko, strežno osebje je zelo pomembno za dober vtis vaših gostov. Vas kaj skrbi, kako izurjeno bo, saj časa nimate več veliko?

JGZ Brdo je zakladnica številnih znanj, posebej na področju kulinarike, protokolarne strežbe in protokolarnega spremljanja dogodkov, tako da me v tem po­gledu nič ne skrbi. Na trgu delovne sile je pač velika fluktuacija, tudi mi imamo še določene izzive, zato smo se odločili, da nanje odgovorimo z ustanovitvijo lastne akademije, kjer bomo mlade sodelavce, ki prihajajo na trg delovne sile, želeli dodatno usposobiti z vrhunskimi znanji. Verjamem, da bo končana akademija na Brdu za mnoge privlačna odskočna deska in da bodo ob naših vrhunskih mentorjih zanje vrata v Sloveniji in širom Evrope na široko odprta. Akademija je v ustanavljanju, začnemo jo 1. julija.

Kako poslujete v koronarazmerah?

Lani smo ustvarili 207 tisoč evrov dobička, v letošnjem prvem trimesečju pa petnajst tisoč evrov izgube, vendar smo bili bolj uspešni kot lani, ko smo imeli 64 tisoč evrov izgube. Zelo optimistično gledamo na letošnje poslovanje, po prihodkih si upam trditi, da bo eno boljših v zgodovini JGZ Brdo kljub res težkim izzivom zaradi epidemije. Imamo namreč kar nekaj novih produktov in destinacij, kot sta Vila Tartini in nov hotel na Brdu.

Brdo je imelo v preteklosti že zelo eminentne lastnike in goste. Nov hotel Elegans ste kljub temu poimenovali po nekem drugem znanem prebivalcu posestva …

Mislim, da bo naš kačji pastir Ischnura Elegans ali modri kresničar, ki je ena od 32 vrst kačjih pastirjev, ki domujejo na posestvu, preživel vse eminentne lastnike, obiskovalce in cenjene goste iz preteklosti in tudi v prihodnje, tako da si kar zasluži, da po njem poimenujemo hotel na Brdu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 17. avgust 2013 / 12:01

General Frank Gorenc

Leta 1961 se je iz Ljubljane v Ameriko napotila slovenska družina Gorenc. Njena sinova Stanley in Frank sta postala generala ameriškega letalstva, Frank pa je ta mesec prevzel poveljstvo nad ameriš...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 29. april 2021 / 23:54

Evropski denar za ureditev treh kolesarskih poti

S pomočjo evropskih sredstev bodo uredili kolesarske povezave od Kamnika do Ljubljane, med Kamnikom in Godičem ter od Železnikov do Selc.

Zanimivosti / četrtek, 29. april 2021 / 23:51

Najprej hotel, zdaj še luksuzne suite

Zakonca Bidovec sta pred dobrimi tremi leti v starem mestnem jedru Rovinja pred propadom rešila staro hišo, jo povsem prenovila in odprla hotel, nedolgo nazaj sta se lotila še ene prenove ...

Razvedrilo / četrtek, 29. april 2021 / 23:45

Preprosto Zvezdana

Zvezdana Mlakar nas vsakič znova preseneča s svojo zvedavostjo, zgovornostjo in iskrenostjo v Zvezdani, večerni pogovorni oddaji na Televiziji Slovenija. Z leti je oddaja dobila precej moškega občinst...

Gospodarstvo / četrtek, 29. april 2021 / 23:39

Na Brdu manjka le še hotel

Prenova Elegans hotela Brdo poteka skladno z načrti in bo končana pravočasno ter v predvidenem proračunu, zagotavlja direktor Javnega gospodarskega zavoda Brdo Marjan Hribar.

Izleti GG / četrtek, 29. april 2021 / 14:58

Železna pot – via ferrata

Kakšno srečo sva imela z Nejcem, ko sva prejšnji konec tedna na malce turobno soboto parkirala v Gozdu - Martuljku in ugotovila, da sva ena in edina obiskovalca precejšnje novitete – ferat...