Evropski denar za ureditev treh kolesarskih poti

S pomočjo evropskih sredstev bodo uredili kolesarske povezave od Kamnika do Ljubljane, med Kamnikom in Godičem ter od Železnikov do Selc.

Kamnik, Železniki – Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je minuli teden odobrila evropski denar za več projektov ureditve kolesarskih poti po Sloveniji. Podprla je tudi tri projekte z Gorenjske: najobsež­nejši bo ureditev regionalne kolesarske povezave od Kamnika do Ljubljane, poleg tega pa so sredstva odobrili še za kolesarski povezavi Kamnik–Godič in Železniki–Selca.

Projekt regionalne kolesarske povezave Kamnik–Mengeš–Trzin–Ljubljana bo Občina Kamnik izvajala v okviru Dogovora za razvoj Osrednjeslovenske razvojne regije. Vreden je 3,8 milijona evrov, Evropski sklad za regionalni razvoj pa bo zanj prispeval nekaj manj kot 2,5 milijona evrov. Investicija obsega 13,7 kilometra kolesarske povezave, od tega bo na novo zgrajenih oz. rekonstruiranih 6,5 kilometra kolesarskih poti. S projektom želijo zagotoviti trajnostno mobilnost za dnevni dostop prebivalcev na delovno mesto in mesto šolanja v omenjenih občinah.

Nepovratna sredstva so odobrili tudi za ureditev kolesarske povezave od Plenšaka nad Železniki do Selc, ki jo bo izvajala Občina Železniki v okviru Dogovora za razvoj Gorenjske razvojne regije. Za projekt, vreden 1,6 milijona evrov, bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval dober milijon evrov. Kolesarska povezava bo dolga dobrih sedem kilometrov.

Od tega bo na novo zgrajenih 4,3 kilometra kolesarskih poti – deloma ob regionalni cesti in deloma ločeno. S ciljem, da se bo gradnja lahko čim prej začela, je Občina Železniki v začetku aprila že objavila razpis za izbiro izvajalca del, odpiranje prispelih ponudb načrtujejo 12. maja. »Upamo, da ne bo zapletov in da bomo pogodbo z najugodnejšim ponudnikom podpisali junija, v juliju pa se bo potem začela gradnja,« so napovedali na občini. Pričakujejo, da bo gradnja potekala dobro leto dni in bo končana septembra prihodnje leto.

Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila sredstva tudi za projekt kolesarske povezave med Kamnikom in Godičem. Skupna višina sredstev, ki so jih za projekt odobrili v okviru Dogovora za razvoj Osrednjeslovenske razvojne regije, znaša dober milijon evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 733 tisoč evrov. Občina bo v okviru projekta zgradila oziroma uredila kolesarsko povezavo v skupni dolžini 3,2 kilometra, od tega je novogradnje 2281 metrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 15. julij 2020 / 09:44

Figure domišljije in množice

Dve razstavi v eni postavitvi, vrhunska kiparja, učenec in profesor, oba akademika in nosilca odličnosti velike ali male Prešernove nagrade. Tokrat v galerijo Prešernovih nagrajencev v Kranju vodita d...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 28. oktober 2013 / 20:09

Noč čarovnic

Salzburško v soncu. V Mozartovem mestu so trgovine polne kostumov in pritiklin za noč čarovnic. A mene zanese v knjigarno. Izbrani pravi, da čarovniškega kostuma tako in tako ne potrebujem. Zgodba,...

GG Plus / ponedeljek, 28. oktober 2013 / 20:07

Presenečenje (2)

»Nekega lepega dne si je stric Gustl kupil moped. Dejal je, da ne gre drugače, ker ga bolijo noge. A je veselje ob novi pridobitvi trajalo le kratek čas. Na poledeneli cesti ga je zaneslo...

GG Plus / ponedeljek, 28. oktober 2013 / 20:06

Mrk protestnikov in sindikalistov

Metafizika po Schelerju: »Metafizika je, če iščeš črno mačko v kotu zatemnjene črne sobe, ki je povsem okrogla, mačke pa v njej sploh ni.«

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. oktober 2013 / 19:58

Davčni popust le za prvo leto

Lastniki stanovanjskih nepremičnin naj bi le v prvem letu uveljavitve zakona o davku na nepremičnine plačevali davek od znižane davčne osnove.

Kultura / ponedeljek, 28. oktober 2013 / 19:24

Pogledi na Grintovce

Pregledna razstava Moč gora vso svojo pozornost namenja likovnim upodobitvam Kamniško Savinjskih Alp od nekoč do danes. Na ogled je 41 del slikarjev od Karingerja do Perka, Berleca in Hafnerja.