Živ žav okusov za odrasle
Očitno živimo v času, ko kulinaričnim televizijskim resničnostnim šovom delajo družbo tudi dogodki v živo, ki so tako ali drugače prepleteni s kulinariko. Tako na 'živžavih' za odrasle že nekaj časa kraljujejo okusi pa tudi pivo.
V slovenski prestolnici so najprej 'izumili' Odprto kuhno. Gosti jo Pogačarjev trg ob sončnih petkih. Svoja vrata je odprla konec marca, zaprla pa jih bo oktobra. S svojim dogajanjem pa Odprta kuhna obišče tudi kakšen kraj v Sloveniji in 1. septembra bo obiskala Koper.
Blejci in Kamničani imajo svoje Okuse, Kranjčani so pred slabim mesecem dni 'štartali' s Kransko kuhno in obisk je bil že prvič proti pričakovanjem. V Škofji Loki pa so si omislili Grajsko gostijo, ki se odvija v edinstvenem okolju na Loškem gradu in na tak način v škofjeloški prostor vnaša pestro kulinarično ponudbo. Obiskovalci dobijo možnost okušanja različnih dobrot, obenem pa dogodek ponuja priložnost gostincem, da se s svojimi dobrotami prisotnim predstavijo v najboljši možni luči. Zadnja grajska gostija je bila v soboto, na grad se vrača spet septembra. Je pa na Gorenjskem poletni čas namenjen tudi veselicam. Pred kakšnim letom ali dvema smo Gorenjci dobili celo občutek, da so bili tu kraji med seboj zelo tekmovalni: kdo bo pripravil bolj pestro dogajanje, komu bo uspelo pripeljati najboljši narodno-zabavni ansambel na domači oder, bodo obiskovalci kegljali za jarca ali ovco, spekli morda kar vola, bo ognjemet trajal pet minut ali morda dvajset, ker v sosednji vasi je bil prejšnji teden točno opolnoči in kar petnajstminutni ...
Veselice so raj za ljubitelje malce drugačnih kulinaričnih užitkov. Tradicionalne prireditve, ki se potem v popoldanskih urah oziroma proti večeru ravno tako razvijejo v veselico, pa privlačijo jedce iz vse Slovenije. Če pogledamo Ovčarski bal, ki ga je konec tedna gostilo Jezersko, ali pa Kmečki praznik pod Storžičem, ki bo v Bašlju konec naslednjega tedna, potem vemo, da enostavne, a okusne jedi in sladice, narejene po babičinem receptu ali pa še sveže izpod rok kmečkih žena, navdušujejo. Marsikdo se odloči, da tisto nedeljo ne bo kosil doma, ampak se bo z družino odpravil na skledo ajdovih žgancev s kislim zeljem, kosom domačega kruha in še toplo ocvrtim flancatom za priboljšek. In za nameček bo ob vsem kulinaričnem živžavu, ko lahko tudi spremljaš, kako gospodinja mesi testo za flancate in že v zgodnjih popoldanskih urah poide zadnji, tisoči kos domače gibanice, izjemno užival.