Klavdij Tutta (Foto: arhiv GG)

Finale Klavdija Tutte

V petek, 11. januarja, bo z razstavami v vseh galerijah Gorenjskega muzeja v Kranju osrednji dogodek, s katerim bo slikar Klavdij Tutta obeležil svojo petdesetletnico.

Že decembra smo bili priča nizu dogodkov, predvsem pa odprtij razstav, ki jih je akademski slikar Klavdij Tutta pripravil ob praznovanju svojega življenjskega in ustvarjalnega jubileja. Tako je slike z evropsko tematiko na ogled postavil v hotelu Kokra na Brdu pri Kranju, v Galeriji Mestne občine Kranj si lahko ogledamo večje formate njegovih zgodnejših del iz osemdesetih in devetdesetih let, prejšnjega stoletja, v razstavnem prostoru zavarovalnice Triglav v Kranju je na ogled razstava del iz cikla Potovanje sonca 2006, v Galeriji Elektra na Elektru Gorenjska dela na temo Kozmična pokrajina, od srede decembra pa so v razstavnem paviljonu Jugovic v Bitnjah na ogled Brsteča polja sončni cvetovi, dela, ki jih je Klavdij Tutta podaril za likovno opremo fundacije Vincenca Drakslerja, v dobrodelne namene pa je šel tudi iztržek od del, ki so jih prispevali likovni umetniki, člani Rotary klubov po Sloveniji.

V petek, 11. januarja, bodo v duhu Klavdija Tutte in njegovih del oživele osrednje kranjske galerije. Z razstavami v Mestni hiši, Stebriščni dvorani in Galeriji Prešernove hiše bo zaokrožil niz dvajsetih dogodkov, ki jih je v projektu pripravil slikar v sodelovanju z galerijami, umetnostnimi zgodovinarji na eni in Mestno občino Kranj in različnimi podjetji na drugi strani. Tako bodo v Mestni hiši na ogled dela, nastala v zadnjih nekaj letih iz ciklov potovanja sonca, akvareli in sestavljene slike, stekleni objekti Polifemovo oko, v Prešernovi hiši pa slike iz Mavričnega cikla, Metamorfoze portreta, risarsko fotografski projekt v sodelovanju iz Igorjem Pustovrhom in portreti Klavdija Tutte, kot so ga videli drugi slikarji.

Osrednje odprtje vseh razstav bo v Mestni hiši ob 18. uri, umetnika bo predstavil umetnostni zgodovinar in vodja galerijske dejavnosti v Gorenjskem muzeju dr. Damir Globočnik, razstavo pa odprl častni pokrovitelj razstav, župan MO Kranj, Damijan Perne. Ob 19. uri bo v Galeriji in restavraciji Dali sledila predstavitev Multivizije o Klavdiju Tutti in glasbena instalacija Lada Jakše.

Prihodnji teden bosta sledili še zadnji dve postaji jubilejnega projekta Klavdija Tutte. Predstavljeni bosta knjigi Davida Lyncha Kako ujeti veliko ribo in Danah Zohar in Iana Marshalla Duhovni kapital, ki ju je likovno opremil Tutta, organizirano pa bo tudi vodstvo po razstavah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / torek, 20. maj 2008 / 07:00

Dizelsko rojstvo

Subarujev prvi dizelski bokserski motor v Legacyju in Outbacku.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Jezerske ovce spet v dolini

Tradicionalni ovčarski bal na Jezerskem prirejajo že pol stoletja. Scenarij zanj je napisal domačin Vencij Krč, uprizarja pa stare običaje ob jesenskem prigonu ovc v dolino.

Kranj / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Temeljni kamen za obnovo šole v Žabnici

Kranj - Na Podružnični šoli Žabnica je bilo v preteklosti že nekaj obnov, ki pa so bile preskromne ali preveč časovno oddaljene, da bi še lahko ustrezale sodobnemu pouku. Zato so...

Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Pripravljajo se na jubilej

V Domu starejših občanov Preddvor se pripravljajo na šestdesetletnico ustanove, ki jo nameravajo praznovati oktobra.

Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

Na razglednici tudi Marija Terezija

Turistično društvo Šenčur bo v začetku septembra izdalo razglednico s kipom Marije Terezije.

Zanimivosti / sreda, 13. avgust 2008 / 07:00

V Gorjah se je razlegalo ubrano petje

V počitniškem domu v Gorjah je minuli teden letovalo 35 varovancev društva Sožitje z ducatom spremljevalcev. Vsi navdušeni nad glasbenim taborom.