Štorklja na dimniku župnišča v Cerkljah

Par štorkelj se je vrnil na dimnik župnišča

Cerklje – V Sloveniji vsako leto gnezdi več kot dvesto parov belih štorkelj, največ v severovzhodnem delu države. Po letu 2000 so se v večjem številu začele pojavljati tudi v osrednji Sloveniji. Pred gorenjsko zimo se skoraj vse vsako leto umaknejo v tople kraje in se potlej vračajo. Par štorkelj se je letos že deseto leto vrnil tudi na dimnik župnišča v Cerkljah. Strokovnjaki sicer pravijo, da se praviloma prvi vrne samec in pripravi gnezdo za družico, a v resnici je tako, da tisti, ki prej pride, začne pripravljati gnezdo. Samica običajno znese do štiri jajca, mladiči pa rastejo vse do avgusta. Cerkljanska družina štorkelj je veliko pozornosti vzbudila predlani poleti, ko se je samica poškodovala, samec pa ni mogel sam skrbeti za štiri odraščajoče mlade štorklje. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je takrat štorklje odpeljalo v zavetišče na Muti, kjer so pod nadzorom dr. Zlatka Goloba poskrbeli za poškodovano mamo in tudi vse štiri mladiče. Sredi avgusta predlani pa so jih pripeljali nazaj v Cerklje, kjer se jim je pridružil tudi oče štrk, ki je v tem času ostal v Cerkljah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 4. julij 2011 / 07:00

Zeleno in prijetno

Poletje na Jezerskem bo živahno, Brdo pa Gorenjci poznamo predvsem po porokah, lepem parku ter zadnja leta po Županovem teku.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 28. april 2021 / 23:43

Manj prihodkov, manj projektov

V Kranju so lani zaradi zamude države pri objavi nekaterih razpisov realizirali le okoli sedeminsedemdeset odstotkov načrtovanih prihodkov, zato je na drugi strani trpela tudi izvedba večjih projektov...

Komenda / sreda, 28. april 2021 / 23:40

Podžupana Marinko in Štebe

Komendski župan Stanislav Poglajen je za podžupana imenoval svetnika Aleša Marinka in znova Igorja Štebeta.

Gospodarstvo / sreda, 28. april 2021 / 23:36

Vsak na svoji strani

Več kot leto dni po odhodu trinajstih dimnikarjev iz podjetja Dimnikarstvo Dovrtel so dimnikarji obeh strani še vedno sprti, vložena je tudi tožba.

Preddvor / sreda, 28. april 2021 / 23:34

Pospešeno obnavljajo grad

Občina Preddvor je za obnovo dela strehe, fasade ter oken in vrat gradu Dvor kandidirala tudi za sredstva Ministrstva za kulturo.

Škofja Loka / sreda, 28. april 2021 / 23:29

Glasovali bodo v projektu #Naša Loka

V sredo in nedeljo, 5. in 9. maja, bo potekalo glasovanje v projektu #Naša Loka, kar uresničuje participativni proračun.