Takole bo videti novi Kopitarjev center / Vir: Občina Vodice

Za Kopitarjev center iščejo partnerja

V Vodicah pripravljajo pravno podlago za gradnjo Kopitarjevega centra v javno-zasebnem partnerstvu, s katerim namerava občina najti zasebnika, ki bi center zgradil z lastnimi sredstvi.

Vodice – Vodiški občinski svetniki so v prvi obravnavi potrdili odlok o javno-zasebnem partnerstvu za izvedbo Kopitarjevega centra. Kot je znano, si namreč občina že dlje časa prizadeva za izgradnjo kulturnega, upravnega, zdravstvenega in trgovskega središča v Vodicah, ki ga nameravajo zgraditi na območju Kopitarjevega trga, kjer sta danes tamkajšnji kulturni dom pa tudi občinski objekt. Obe stavbi pa sta dotrajani in potresno neustrezni.

Ker občina nima potrebnih sredstev, da bi center zgradila sama, se je odločila, da ga zgradijo v javno-zasebnem partnerstvu.

S sprejemom odloka, ki ga bodo svetniki v drugem branju predvidoma obravnavali že na naslednji seji, tako v Vodicah pripravljajo pravno podlago za kasnejšo pripravo javnega razpisa in sklenitev pogodbe s podjetjem, ki bo center zgradilo in ga kasneje upravljalo. Občina je namreč za projekt zagotovila potrebna zemljišča in pridobila gradbena dovoljenja, in tako v projekt vložila nekaj več kot 2,4 milijona evrov, zasebnik pa bo moral nase prevzeti samo grad­njo in kasnejše upravljanje objekta. Investicija naj bi po ocenah znašala 11,7 milijona evrov brez davka na dodano vrednost.

Objekt bo imel dobrih 7200 kvadratnih metrov skupnih površin. V Občini Vodice si želijo, da bi bilo štirideset odstotkov namenjenih za javni program, preostanek pa za zasebnega, tudi z javnim delom pa bi uprav­ljalo podjetje, ki bi Kopitarjev center zgradilo.

V tem primeru bi občina za trideset let za uporabo 1858 kvadratnih metrov površin in 26 parkirnih mest plačevala letno nadomestilo v predvideni višini 280.600 evrov. A kot poudarjajo pripravljavci odloka, je ta zasnovan tako, da se občina lahko v fazi javnega razpisa pogaja še o vseh bistvenih sestavinah projekta, torej tako o vrednosti projekta kot tudi o razdelitvi na javni in zasebni del. Po oceni, bi v primeru, da bi bilo javni rabi namenjenih trideset odstotkov površin, letni znesek nadomestila, ki bi ga občina plačevala v 30-letnem obdobju, predvidoma znašal 183 tisoč evrov. Ta možnost bi bila po besedah župana Aca Franca Šuštarja izvedljiva v primeru, da bi iz prostorov na Škofjeloški cesti v nov objekt prestavili le knjižnico, medtem ko bi občinska uprava tam ostala še naprej.

Občinski svetniki so imeli ob obravnavi nekaj pomislekov, med drugim tudi, ker naj občina ne bi uskladila odloka s predlogi ministrstva za finance. Zaradi tega so prvo branje umaknili z dnevnega reda že na prejšnji seji. Kot nam je povedal vodiški župan, je občinska uprava v odlok vključila tako predloge odborov kot tudi večino predlogov ministrstva, z izjemo dveh, kar pa bodo dodatno pojasnili v gradivu za drugo branje. Večina svetnikov je predlog odloka podprla, kot so povedali tisti, ki so svoj glas obrazložili, zato ker center, ki bo pod eno streho združil številne javne, kulturne pa tudi trgovske in storitvene dejavnosti, občani Vodic nujno potrebujejo.

Šuštar pričakuje, da bodo po sprejemu odloka, predvidoma na majski seji, pred poletjem pripravili razpis, s katerim bodo poskusili najti podjetje, ki bi center dejansko zgradilo. Nato bodo sledila pogajanja z izbranim izvajalcem ter podpis pogodbe. Kot je sicer znano, se je za gradnjo zanimal kamniški SGP Graditelj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 6. julij 2010 / 07:00

Presenetili so Poljaki

"Celinski pokal niso tekme, za katere bi se posebej pripravljal. Moj cilj je poletna velika nagrada, kjer želim biti skupno v deseterici," pravi Robert Kranjec, ki je v petek in soboto skakal na dveh...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 28. april 2021 / 23:43

Manj prihodkov, manj projektov

V Kranju so lani zaradi zamude države pri objavi nekaterih razpisov realizirali le okoli sedeminsedemdeset odstotkov načrtovanih prihodkov, zato je na drugi strani trpela tudi izvedba večjih projektov...

Komenda / sreda, 28. april 2021 / 23:40

Podžupana Marinko in Štebe

Komendski župan Stanislav Poglajen je za podžupana imenoval svetnika Aleša Marinka in znova Igorja Štebeta.

Gospodarstvo / sreda, 28. april 2021 / 23:36

Vsak na svoji strani

Več kot leto dni po odhodu trinajstih dimnikarjev iz podjetja Dimnikarstvo Dovrtel so dimnikarji obeh strani še vedno sprti, vložena je tudi tožba.

Preddvor / sreda, 28. april 2021 / 23:34

Pospešeno obnavljajo grad

Občina Preddvor je za obnovo dela strehe, fasade ter oken in vrat gradu Dvor kandidirala tudi za sredstva Ministrstva za kulturo.

Škofja Loka / sreda, 28. april 2021 / 23:29

Glasovali bodo v projektu #Naša Loka

V sredo in nedeljo, 5. in 9. maja, bo potekalo glasovanje v projektu #Naša Loka, kar uresničuje participativni proračun.