Direktor Klinike Golnik doc. dr. Aleš Rozman / Foto: Gorazd Kavčič

Povprečje okužb se je še znižalo

Sedemdnevno povprečje okužb na državni ravni se je še nekoliko znižalo in danes znaša 606. Razmere pa se še ne izboljšujejo v bolnišnicah, na Kliniki Golnik imajo trenutno največ covidnih bolnikov med šestdesetim in sedemdesetim letom starosti, sicer še polno aktivne ljudi. Vlada bo popoldne odločala o nadaljnjih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19.

Ljubljana – Na včerajšnji praznični torek je bilo v državi izvedenih manj testiranj na koronavirus. Opravljenih je bilo 4143 hitrih antigenskih testov in pa 2007 PCR-testov, s katerimi so odkrili 398 novih okužb, delež pozitivnih izvidov PCR-testov je bil 19,8-odstoten.

Sedemdnevno povprečje okužb na državni ravni je po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) 606 in se je še nekoliko znižalo. Znižuje se tudi 14-dnevna incidenca obolelih na sto tisoč prebivalcev, ki je padla pod petsto. Aktivnih okužb v državi je po oceni NIJZ 9250.

Hospitaliziranih je danes 621 covidnih bolnikov, od tega jih intenzivno nego potrebuje 155. Včeraj je žal zaradi te bolezni življenje izgubilo 15 oseb.

Že več kot milijon PCR-testiranj

»V Sloveniji smo do zdaj s PCR-testi testirali več kot en milijon ljudi, s hitrimi antigenskimi testi pa več kot dva milijona,« je na današnji dopoldanski novinarski konferenci povedala epidemiologinja na NIJZ mag. Eva Grilc in opozorila, da je kljub nekoliko spodbudnejšim epidemiološkim podatkom pri nas, pandemija v svetu kot tudi v Sloveniji še aktivna. Ponekod v svetu število obolelih oziroma incidenca prijavljenih primerov celo narašča.

Pri nas več kot tretjina vprašanih poroča o okužbi v družini oziroma v skupnem gospodinjstvu, pri več kot eni tretjini je vir okužbe neznan, sledijo okužbe na delovnem mestu, na zasebnih druženjih, nekaj malega tudi v vzgoji in izobraževanju ter trgovski dejavnosti.

Grilčeva je še pojasnila, da so od začetka januarja letos do zdaj pri nas potrdili 47 različic koronavirusa, v zadnjem obdobju prevladuje angleška različica, ki se še širi. Največ zbolevajo v starostnih skupinah od 35 do 44 let in od 45 do 54 let. Nekaj več okužb je zaznanih tudi v starostni skupini od 15 do 24 let.

Direktor Klinike Golnik doc. dr. Aleš Rozman je na novinarski konferenci za novoodkriti indijski sev dejal, da je o njem še precej neznank, da pa bo, glede na to, da ljudje potujejo, slej ko prej prišel tudi k nam.

Število hospitaliziranih je še visoko

Doc. dr. Rozman je opozoril, da se v bolnišnicah še vedno zdravi znaten del covidnih bolnikov, kar jih nekako zadržuje pri tem, da bi lahko v večjem številu obravnavali bolnike z drugimi boleznimi in zmanjševali čakalne vrste. Kot je dejal, se jim povečuje delež covidnih bolnikov, ki ne spadajo med najstarejše skupine, ki so že bile uspešno precepljene. Na Kliniki imajo trenutno največ covidnih bolnikov med šestdesetim in sedemdesetim letom starosti, sicer še polno aktivne ljudi. Nekaj je hospitaliziranih tudi bolnikov, starih od petdeset do šestdeset let. Angleški sev, kot je opozoril doc. dr. Rozman, ne povzroča samo večje kužnosti, ampak tudi nekoliko težji potek bolezni celo pri nekaterih mlajših brez pridruženih kroničnih bolezni. Veča se jim tudi število bolnikov s t. i. postcovidnim sindromom. Med njimi so bolniki, ki so covid-19 preboleli doma v blažji obliki, a se še več tednov ali mesecev počutijo oslabeli (se zadihajo že ob najmanjših naporih, voh in okus se jim ne povrneta v celoti ...), kar pomembno vpliva na kvaliteto njihovega življenja. Slabše okrevanje zaznavajo pri 10 do 15 odstotkih ljudi, kar je tudi za stroko relativno nova stvar.

Zaznali so prav tako, da ljudje lahko zbolijo dvakrat. V zadnjem času jim pomaga sekvencioniranje genoma, ki ga v preteklosti niso imeli. »Mogoče bomo lahko na ta način odgovorili, ali gre za isti sev ali zgolj za neko imunsko pomanjkljivost manjšega dela ljudi, ki kljub preboleli bolezni v krajšem času ponovno zbolijo,« je pojasnil doc. dr. Rozman in dodal, da je teh bolnikov na srečo malo in ne morejo o tem govoriti kot neke vrste pravilu.

Zdravstveno osebje je utrujeno

Aleš Rozman je ob tej priložnosti še povedal, da je osebje v bolnišnicah zelo utrujeno, naveličano tega stanja, imajo veliko nadur, neporabljen lanski dopust. Potrebovali bi morda nekaj boljših tednov, da bi se lahko odpočili in za nekaj časa regenerirali, da bi se na ta način lažje vrnili na delo. Osebju je izrekel spoštovanje in iskreno priznanje. Želi si tudi, da bi cepljenje proti covidu-19 potekalo čim hitreje in da bi se zanj odločilo čim več ljudi.

Ukinili kontrolne točke na meji z Avstrijo in Italijo

Vlada je na nedavni dopisni seji določila pogoje vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19, s katerimi se danes ukinjajo kontrolne točke na cestnih povezavah na mejnem območju z Avstrijo in Italijo. Ukrep velja do vključno 9. maja.

Danes popoldne bo seja vlade, na kateri bodo razpravljali o aktualnih epidemioloških razmerah in odločili glede ukrepov v prihodnjem tednu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 6. julij 2015 / 12:37

Prelep gorski svet

»Takole bom rekla. O tem, kar se dogaja v Grčiji, pojma nimam, prav tako nisem zasledila nič o neprodaji Telekoma in prodaji Nove KBM. A da je Dobovišek izstopil iz poslanske skupine SMC? Kdo pa je...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 28. april 2021 / 23:43

Manj prihodkov, manj projektov

V Kranju so lani zaradi zamude države pri objavi nekaterih razpisov realizirali le okoli sedeminsedemdeset odstotkov načrtovanih prihodkov, zato je na drugi strani trpela tudi izvedba večjih projektov...

Komenda / sreda, 28. april 2021 / 23:40

Podžupana Marinko in Štebe

Komendski župan Stanislav Poglajen je za podžupana imenoval svetnika Aleša Marinka in znova Igorja Štebeta.

Gospodarstvo / sreda, 28. april 2021 / 23:36

Vsak na svoji strani

Več kot leto dni po odhodu trinajstih dimnikarjev iz podjetja Dimnikarstvo Dovrtel so dimnikarji obeh strani še vedno sprti, vložena je tudi tožba.

Preddvor / sreda, 28. april 2021 / 23:34

Pospešeno obnavljajo grad

Občina Preddvor je za obnovo dela strehe, fasade ter oken in vrat gradu Dvor kandidirala tudi za sredstva Ministrstva za kulturo.

Škofja Loka / sreda, 28. april 2021 / 23:29

Glasovali bodo v projektu #Naša Loka

V sredo in nedeljo, 5. in 9. maja, bo potekalo glasovanje v projektu #Naša Loka, kar uresničuje participativni proračun.