![](/images/20210424/210429890-AR_1.jpg?Size=main_picture&ImageVersion=online_l1)
Na terasah gostinskih lokalov
V ponedeljek so se v osmih regijah, med njimi tudi na Gorenjskem, odprle terase gostinskih lokalov, kjer strežba poteka ob številnih varnostnih ukrepih. Kaj o ponovnem odprtju menijo sogovorniki …
Kranj – Maša Pelko iz Kranja dela v gostinskem lokalu. »Pol leta sem bila brez službe. Da so se gostinski lokali ponovno odprli, je bilo nekaj najboljšega, kar se je lahko zgodilo. Gostje v lokalu so bili navdušeni, da so nas lahko spet obiskali, vsi stalni gostje so se vrnili. Mize na terasi so neprestano zasedene, nekaterih gostov žal ne moremo postreči. Na dan nas obišče od sto do sto petdeset ljudi. Ker smo odprti le od 7. do 19. ure, je koncentracija ljudi čez dan zelo velika,« je dejala Pelkova in nadaljevala: »Izgube zaradi zaprtja so zelo velike, verjetno bomo še dolgo časa potrebovali, da bomo prišli na nivo, kot smo ga imeli pred epidemijo. Upamo, da nas ne bodo ponovno zaprli in da bomo odprti vsaj do oktobra. Nas je bilo pa strah, da že po enem tednu ne bomo smeli več delati.«
Nejc Šter iz Podnarta meni, da so se za ponovno odprtje lokalov odločili zato, ker verjamejo, da to ne bo poslabšalo stanja na intenzivnih negah v bolnišnici. »Ne bi se mi zdelo pametno, da bi se lokali odprli že prej, ker so bile bolnišnice prenatrpane in posledično je bila slabša zdravstvena oskrba na drugih področjih. Stanje je bilo sicer precej neugodno, ne le za gostince, temveč tudi za turistične delavce. Seveda bi vsem ugajalo, da bi ves čas delali, a zaradi epidemiološkega stanja je bilo smiselno, da so bile nekatere dejavnosti zaprte, zlasti tiste, kjer je stik različnih ljudi velik. Res pa je, da so bili nekateri ukrepi kontradiktorni. Lahko si imel poslovni najem ali kosila, kar se mi ne zdi prav. Odkar so lokali odprti, ga še nisem obiskal, ker se mi ne zdi pomembno, da spijem kavo v lokalu,« je povedal in dodal: »Ukrepi se prehitro spreminjajo, niti ne sledim več, kaj je dovoljeno in kaj ne. Poskušam upoštevati splošne higienske ukrepe, kot je nošenje maske. Verjamem pa, da je bilo težko narediti pravo in dolgoročno strategijo preprečevanja širjenja okužb, ker je epidemija covida-19 nov pojav.«
Odprtje gostinskih lokalov pozdravlja Ivan Romšek iz Smlednika. »Končno imamo možnost, da se z družbo lahko srečamo izven doma. Dejstvo je tudi, da gostinci morajo od nečesa živeti, zabeležili so velike finančne izgube, tudi pijači in hrani je potekel rok, s čimer se je zgodila velika dodatna škoda. Nekateri gostinci pravijo, da sploh ne bodo več odprli, ker so verjetno pregloboko zabredli v težave,« je pojasnil Romšek in še dodal: »V naši regiji se ta teden še niso odprle terase in upam, da se bodo kmalu. Sem pa vse bolj skeptičen in naveličan ukrepov. Mislim, da bi morali stroki omogočiti več besede pri pomembnih odločitvah, politika se preveč vpleta v strokovna vprašanja.«