Med tradicionalne jedi kranjskega podeželja sodijo tudi ajdovi žganci s kislim mlekom. / Foto: Janez Kuhar

Promocija lokalne kulinarike

V projekt Evropska gastronomska regija 2021, ki promovira nacionalno kulinariko in gastronomijo, sta vključeni tudi občini Kranj in Radovljica.

Kranj, Radovljica – V Sloveniji že vse od leta 2018, ko je kandidirala in kot prva evropska država tudi pridobila naziv evropska agronomska regija (EGR) 2021 (takšen naziv je do sedaj pridobilo le še deset regij iz posamičnih držav), potekajo številne aktivnosti za promocijo nacionalne kulinarike in gastronomije, ki so se v letošnjem, nazivnem letu le še okrepile. V Slovenski turistični organizaciji, ki vodi projekt v sodelovanju z različnimi partnerji, poudarjajo, da naziv EGR 2021 prispeva k trajnostnemu razvoju, spodbuja trajnostni gastronomski turizem in lokalno samooskrbo, povezuje podeželska in urbana območja, poudarja pomen prehrane za zdravje ter zagotavlja podporo malim in srednjim podjetjem, močno pa bo pripomogel tudi k prepoznavnosti Slovenije v Evropi in svetu. Projektu sta se pridružili tudi Mestna občina Kranj in Občina Radovljica.

V Kranju je nosilec projekta EGR 2021 Zavod za turizem in kulturo Kranj (ZTKK), kjer so si zadali pet osrednjih vodil gastronomskega razvoja s poudarkom na trajnostni naravnanosti. Mednje sodijo povezovanje gastronomske ponudbe destinacije v celotni verigi od pridelovalcev do potrošnikov, promocija lokalne ponudbe in gastronomskih dogodkov in nadgrajevanje obstoječe ponudbe z izobraževanjem, novimi produkti in doživetji. Četrto vodilo je ozaveščanje ponudnikov in potrošnikov o trajnostnih načelih, kot so pomen lokalne gastronomije in lokalne ponudbe, poudarek na lokalnih dobavnih verigah, povezovanje kmetijstva in turizma, zmanjševanje odpadne hrane in odpadkov v gostinskih obratih ..., peto pa ustvarjanje nove ponudbe. »To naj bi prispevalo k razvoju takšne gastronomske ponudbe, ki bo privabljala tako domačine kot obiskovalce in turiste, zato se Kranju najverjetneje obetajo odmevnejši kulinarični časi,« napovedujejo.

V tem letu se bo tako na krožnikih – če bodo dopuščale epidemiološke razmere – ponujalo marsikaj kranjskega. Občani bodo lahko informacije o novostih na tem področju, možnostih sodelovanja, vabila z izzivi in na poskušnjo dobrot, ki jih ponuja destinacija Kranj, spremljali na spletni strani ZTTK (www.visitkranj.si) in na njegovih družbenih omrežjih. Zavod je tudi že izdal brošuro Kranjsko na krožniku (Dobrote in okusi podeželja) z recepti s kranjskih koncev, zgodbami o lokalnih pridelovalcih in gostinskih ponudnikih ter drugimi nasveti oziroma namigi. Nastala je v okviru projekta LAS – Kulinarično popotovanje, ki spodbuja uporabo lokalno pridelane hrane za dvig kakovosti kulinarične ponudbe na Gorenjskem.

»Poleg trajnostne usmerjenosti naj bi v prihodnjih letih gastronomija v destinaciji razvijala tudi socialni čut ter dejavnosti, ki bi pomagale odvečno hrano iz kranjskih kuhinj pred iztekom roka trajanja razdeliti socialno ogroženim. S tem bi se poskušali približati ne samo solidarnostnim, ampak tudi 'zero waste' idealom,« še napovedujejo na občini.

Nadaljevanje že začetega

Kulinarična ponudba Radovljice in njene okolice od nekdaj velja za kakovostno in pristno. V zelenem okolju dobrav in dežele nastajajo zdravi proizvodi, ki jih spretni kuharji povežejo v izjemne jedi, ki jih navdihuje lokalna tradicija, poudarjajo na Zavodu za turizem in kulturo Radovljica in opozarjajo na že uveljavljeno kulinarično prireditev Okusi Radol'ce, v okviru katere že nekaj let radovljiški gostinci ves november v svojih lokalih ponujajo lokalno pridelane surovine in iz njih ustvarjajo jedi, značilne za radovljiško okolje. Zbrane gostilne tudi sicer celo leto ponujajo na svojih menijih jedi iz sezonskih lokalnih sestavin.

Sodelovanje v projektu Evropska gastronomska regija je zato le nadaljevanje začrtane poti, pravijo na zavodu za turizem. »Kulinarična ponudba destinacije 'Radol'ca' je bila predstavljena že v procesu ocenjevanja Slovenije kot primerne nosilke naslova EGS. Julija 2018 se je namreč mednarodna komisija ustavila na večerji v Vili Podvin, kjer se je srečala s predstavnikom destinacije.«

Letos bodo tako kulinariko vključevali v vse dogodke, ki jih bodo organizirali, še bolj bodo izpostavili lokalne dobavitelje in se jeseni na Okusih Radol'ce povezali z Okusi Posavja.

Zadovoljni so, da projekt spodbuja povezovanje ter razvoj kulinarične ponudbe v celotni Sloveniji in promovira Slovenijo kot destinacijo za vrhunska kulinarična doživetja pa tudi da se vanj vključujejo različni partnerji, tako gostilne in restavracije kot proizvajalci, trgovska podjetja in celotne destinacije destinacije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 14. november 2006 / 06:00

Dela na obvoznici se lahko začnejo

Škofja Loka - V petek opoldne so predstavniki Direkcije RS za ceste, občine Škofja Loka in izvajalskih družb SCT in Cestnega podjetja Kranj sklenili pogodbo za delo na p...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 8. december 2009 / 07:00

Zagorelo na območju Titana

Kamnik - Sinoči ob 19.45 je zagorelo v skladišču za izdelavo sveč Samson, d. o. o., na območju Titana, na Kovinarski cesti v Kamniku. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanj...

Prosti čas / torek, 8. december 2009 / 07:00

Nocoj finale Piramide

Po napetem polfinalu, v katerem je zmagala Alenka Jeraj, bo nocoj ob 19.55 uri na prvem programu Televizije Slovenija na vrsti finale Piramide. Poslanki SDS se bosta pridružila dva moška,...

Kultura / torek, 8. december 2009 / 07:00

Sledi slovenske grafike

V Galeriji Loškega gradu je na ogled razstava Sledi slovenske grafične dediščine, na kateri so predstavljena izbrana dela petnajstih vidnih slovenskih grafikov.

GG Plus / torek, 8. december 2009 / 07:00

Ste pod stresom? Jejte čokolado!

Če se ne počutite najbolje, ste pod stresom, ves čas utrujeni, je čokolada prava stvar za vas. Ameriška znanstvena revija je objavila študije švicarskih znanstvenikov. Ti so prepričani, da čokola...

Avtomobilizem / torek, 8. december 2009 / 07:00

Volkswagen Polo je Evropski avto leta 2010

Devetinpetdeset avtomobilskih novinarjev iz triindvajsetih držav je za evropski avto leta 2010 razglasilo Volkswagnov Polo. Zmagovalec je za seboj pustil šest drugih tekmecev, ki so se uvrstili v...