Valičev muzejski dan

Kranj – Sredica letošnjega Valičevega muzejskega dne, ki bo potekal jutri, v ponedeljek, 12. decembra, med 10. in 16. uro v Vojnomirovi dvorani Gorenjskega muzeja, bodo zbirke in začetki muzejev. Po uvodnem nagovoru ddr. Verene Perko, ki dogodek organizira, bodo predstavljeni Josip Nikolaj Sadnikar in njegov muzej, Jakob Soklič (1893–1972) in Sokličeva zbirka Povodnov muzej in ptujska arheološka dediščina, govora bo o pomorski dediščini med zasebnimi zbiratelji in Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran, predstavljena bo zbirka Dušana Prešerna. Po odmoru bo po 13. uri sledilo predavanje o pomenu dokumentacije zasebnih zbirk in ohranjanja celote, govora bo o ljubiteljskem zbiranju oblačil in oblačilnih dodatkih pa o Ptujskem muzeju in zbiralcih ter primerih dobre prakse sodelovanja, sledilo bodo predavanja Industrijska dediščina in zasebne zbirke, Industrijska arheologija, ki koplje po spominih (primer kamniške smodnišnice), slišali bomo o temi Kino na Slovenskem – filmska dediščina »na terenu«, sledila bo tema Lokalni muzeji in zbiratelji, v zadnji uri bomo spoznavali še sodobne pristope 3D-dokumentiranja in 3D-vizualizacije dediščine, Valičev dan pa se bo zaključil s predstavitvijo Antona Grašiča s Police pri Naklem in medalje pridnega oskrbovalca sadnega drevja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / petek, 30. maj 2014 / 15:10

Na Krvavcu bodo pobirali kamenje

Krvavec – Letošnja poletna sezona se bo na Krvavcu začela v soboto, 31. maja, z že 10. akcijo pobiranja kamenja, s katero bodo očistili pašnike in jih pripravili na prihod živine. Akcijo tudi letos...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Domov je prišel le na počitek

Slovenski maratonski plavalec Martin Strel se je po novem rekordnem dosežku, ko je v 66 dneh preplaval kar 5268 kilometrov Amazonke, v petek utrujen vrnil domov.

Šenčur / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Vrtec že pretesen

Vrtec v Šenčurju so zgradili šele pred desetimi leti, pa je že nekaj let premajhen. Prihodnje leto bodo dve skupini otrok nastanili kar v šoli.

Radovljica / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Norvežane zanima poraba denarja

Norveška delegacija se je seznanila z uresničevanjem projekta Sejem bil je živ, za katerega 1,2 milijona evrov prispeva Norveški finančni mehanizem.

Gorje / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Bo Zgornja Gorenjska svoja pokrajina?

Zgornje Gorje - Župani osmih občin z Zgornje Gorenjske (Bled, Bohinj, Gorje, Radovljica, Tržič, Žirovnica, Jesenice in Kranjska Gora) so na rednem mesečnem kolegiju v to...

Splošno / sobota, 12. maj 2007 / 07:00

Zabava uspela, deskar preživel

Deklice s koktejli so imele pladnje redno prazne, gostje so bili sproščeni od prvega trenutka, zabava deskarja Roka Flandra ob koncu uspešne sezone je minila v prijetnem vzdušju.