Janez Kožuh je dobil zlati priznanji za pehtranov in zeliščni liker.

Znani prvi rezultati ocenjevanja dobrot

V okviru priprav na državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij so že ocenili nekatere skupine kmečkih prehranskih izdelkov.

Kranj – Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije se ob podpori ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano že pripravljajo na letošnje Dneve dobrot slovenskih kmetij. Najpomembnejši del prireditve bo razstava Dobrote slovenskih kmetij od 28. do 30. maja v Minoritskem samostanu na Ptuju, v okviru priprav na razstavo pa že poteka ocenjevanje izdelkov v posameznih prehranskih skupinah. Strokovne komisije so že ocenile sokove, suho sadje, žgane pijače, kompote in marmelade, znani so že tudi rezultati.

Na ocenjevanju sokov je Janez Markuta iz Čadovelj dobil zlato priznanje za jabolčni sok, Aleš Jerala iz Podbrezij zlato za zmešan sok in Radmila Lapuh z Bleda bronasto za sok iz aronije, na ocenjevanju suhega sadja pa Janez Markuta srebrni priznanji za jabolčni čips in suhe hruške. Na ocenjevanju žganih pijač sta s svojimi izdelki sodelovala dva gorenjska kmeta – Janko Jeglič je dobil zlato priznanje za Matijovčev gin, Janez Kožuh s Svetega Florijana nad Škofjo Loko pa zlati priznanji za pehtranov in zeliščni liker. Poglejmo še rezultate ocenjevanja marmelad. Radmila Lapuh z Bleda je dobila zlato priznanje za mešano domačo marmelado Poljub aronije, kmetija Princ s Hudega pri Tržiču zlata priznanja za ekstra domačo borovničevo, češnjevo in jagodno marmelado, srebrno za marelično marmelado in bronasti za malinovo in figovo marmelado, Sara Movrić Mertelj iz Gozda - Martuljka zlato za ekstra domačo marmelado iz aronije, jabolk in cimeta ter srebrno za domačo marmelado iz aronije in jabolk, Tilen Soklič iz Krnice zlato za domačo marmelado Tinkarin žele in srebrno za sadni Julkin namaz.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 6. november 2019 / 11:05

Odpoklic mesnih izdelkov

Kranj – V eni od avstrijskih klavnic so v času od 17. septembra do 22. oktobra dali v promet meso osemnajstih živali, ki ni izpolnjevalo predpisanih zahtev. Ker naj bi sporno meso dobili tudi nekat...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:19

Vroče dopoldneve krajšali z ustvarjanjem

Visoko - Kulturno društvo Valentin Kokalj Visoko je s pomočjo Občine Šenčur že peto leto zapored pripravilo enotedenske poletne delavnice. Otroškega živ-žava, kot so jih poimenovali, se je...

Razvedrilo / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:18

Pastirska veselica

Na Veliki planini so prejšnjo soboto pripravili prvo srečanje narodnozabavnih ansamblov, ki se je razvilo v pravo pastirsko veselico. Slovesnost so imeli te dni v Radovljici, Gorenjce pa smo srečali t...

Humor / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:16

Od cegla do bukve

Nekdanji prvi mož ajdovskega gradbenega podjetja Primorje se je odlično znašel na novem delovnem mestu. Kaj najraje berejo zaporniki? Ekskluzivno za Malega brata.

Razvedrilo / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:16

Živi za glasbo

Glasbeni oboževalci, navdušenci oziroma fani večino prostega časa namenijo svojim najljubšim glasbenikom ter z njimi dihajo na vsakem koraku. Mednje sodi tudi mladi Julij Koporec iz Predoselj, čigar ž...

GG Plus / ponedeljek, 19. avgust 2013 / 13:13

Brvarjev Material

»Kot je v vaških gostiščih navadno, je bila točilnica polna obrazov, podobnih grudam zemlje, tisti za šankom pa je bil neolupljena čebula. Mimo zbirke lovskih trofej z zaprašenim medvedom,...