Čajna goba – simbioza ocetnokislinskih bakterij in kvasovk v čaju

Kombuča – osvežitev leta

Sedim na topli leseni klopci. Pred sabo spet občudujem zasnežen Prisank in druge kraljevske dvatisočake nad vršiško cesto. Spet sem na Mavrincu. Ta razglednik mi že nekaj dni nikakor ne da miru in tako sem danes s sabo zvabila še mamo, ki zdaj s čajem v eni roki in debelim kosom orehove potice v drugi skupaj z mano lenari na toplem soncu. Hkrati kuriva kalorije od obilnega velikonočnega zajtrka in se že drugič v dnevu sladkava z ostanki jutranje pojedine. Na plano potegnem še čokoladna jajčka in zraven čaja postavim veliko steklenico kombuče. Še enega izmed odličnih in zdravih izkupičkov koronačasov, ki je poleg slavnih drožastih peciv, kruhov in kolačev ter t. i. poolish pice bolj sramežljivo zakrožil med domačimi ustvarjalci fermentiranih izdelkov.

Tudi sama sem se s kombučo spoznala šele pred kratkim, ko sva se z Nejcem po enem izmed najinih izletov ustavila še pri prijatelju Janu, ki nama je navdušeno začel razlagati vso filozofijo in zgodovino tega nadvse zdravega napitka, katerega priprava je sila enostavna, a hkrati zahteva veliko mero časa in potrpežljivosti.

Gre za pijačo na osnovi črnega čaja, ki nastane s sočasno alkoholno in ocetnokislinsko fermentacijo po dodatku sluzaste »scoby« gobe, ki predstavlja simbiozo ocetnokislinskih bakterij in kvasovk. Goba je podobna tisti, ki včasih plava na vrhu kisa, videti je kot belkastosiva sluzasta palačinka, ki zavzame obliko posode in je zaradi kombinacije mikroorganizmov sposobna fermentirati močno sladkan čaj do osvežilnega gaziranega napitka. Tega po enem tednu fermentacije prelijemo v čiste steklenice ter za aromo in okus dodamo poljubne agrume – limone, pomaranče in grenivke, razna zelišča in začimbe, na primer ingver in meto ali meliso. Za blažji, grenak okus se lahko pri drugi fermentaciji doda kava, odlično pa se obnese v kombučin čaj namočeno jagodičevje. Že zdaj se zasanjano prestavljam v tople junijske dni, ko bom po gozdu stikala za sladkimi jagodami in temnimi borovnicami, ki bodo na koncu pristale v hladno fermentiranem čaju.

In tako sem vse modrosti na ta sončen dan predala svoji mami, dodala še nekaj o vseh čudovitih zdravilnih učinkih, ugodnem vplivu na presnovo, razstrupljanju, krepitvi imunskega sistema in nekaj o tem, kako so ta »eliksir življenja« poznali že v starih kitajskih dinastijah. Pa sva si, v upanju, da bo obljubljena zdravilna moč napitka brez težav »povozila« nasitne in težke velikonočne dobrote, hitro privoščili še en kos orehove potice in si natočili zvrhana lončka limonino-ingverjeve kombuče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 25. marec 2009 / 07:00

Kviz za bistre glave

Na tradicionalnem Kvizu za bistre glave v Šenčurju je zmagala ekipa 5. a razreda iz Šenčurja.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 28. december 2011 / 07:00

Z dobrim delom manj žrtev

Slovesno proslavili štiri desetletja preventive v cestnem prometu.

Šport / sreda, 28. december 2011 / 07:00

Priznanji za življenjsko delo Rebcu in Brezniku

Kranj – Balinarska zveza Slovenije praznuje šestdeseto obletnico delovanja. Zaznamovali so jo s slavnostno skupščino, na kateri so razglasili najboljše v sezoni. Za najuspešnejšega balinar...

Kranj / sreda, 28. december 2011 / 07:00

Najbolj so veseli računalniške učilnice

Tik pred božično-novoletnimi počitnicami so v prenovljeni podružnični šoli na Trsteniku pripravili slovesnost, učenci pa so povedali, da so najbolj veseli prenovljene računalniške učilnice.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 28. december 2011 / 07:00

V Cerkljah načrtujejo medicinski center

Občina Cerklje je z vložitvijo stvarnega vložka v obliki zemljišča podprla pobudo zasebnega investitorja, ki namerava ob načrtovanem domu starejših občanov zgraditi sodoben medicinski center.

Šenčur / sreda, 28. december 2011 / 07:00

Dvorec Visoko vsaj delno na ogled

Visoko - Dvorec dr. Ivana Tavčarja, letos smo praznovali 160. obletnico pisateljevega rojstva, bo občina Gorenja vas-Poljane v sodelovanju s Kulturnim društvom Poljane delno obno...