Čajna goba – simbioza ocetnokislinskih bakterij in kvasovk v čaju

Kombuča – osvežitev leta

Sedim na topli leseni klopci. Pred sabo spet občudujem zasnežen Prisank in druge kraljevske dvatisočake nad vršiško cesto. Spet sem na Mavrincu. Ta razglednik mi že nekaj dni nikakor ne da miru in tako sem danes s sabo zvabila še mamo, ki zdaj s čajem v eni roki in debelim kosom orehove potice v drugi skupaj z mano lenari na toplem soncu. Hkrati kuriva kalorije od obilnega velikonočnega zajtrka in se že drugič v dnevu sladkava z ostanki jutranje pojedine. Na plano potegnem še čokoladna jajčka in zraven čaja postavim veliko steklenico kombuče. Še enega izmed odličnih in zdravih izkupičkov koronačasov, ki je poleg slavnih drožastih peciv, kruhov in kolačev ter t. i. poolish pice bolj sramežljivo zakrožil med domačimi ustvarjalci fermentiranih izdelkov.

Tudi sama sem se s kombučo spoznala šele pred kratkim, ko sva se z Nejcem po enem izmed najinih izletov ustavila še pri prijatelju Janu, ki nama je navdušeno začel razlagati vso filozofijo in zgodovino tega nadvse zdravega napitka, katerega priprava je sila enostavna, a hkrati zahteva veliko mero časa in potrpežljivosti.

Gre za pijačo na osnovi črnega čaja, ki nastane s sočasno alkoholno in ocetnokislinsko fermentacijo po dodatku sluzaste »scoby« gobe, ki predstavlja simbiozo ocetnokislinskih bakterij in kvasovk. Goba je podobna tisti, ki včasih plava na vrhu kisa, videti je kot belkastosiva sluzasta palačinka, ki zavzame obliko posode in je zaradi kombinacije mikroorganizmov sposobna fermentirati močno sladkan čaj do osvežilnega gaziranega napitka. Tega po enem tednu fermentacije prelijemo v čiste steklenice ter za aromo in okus dodamo poljubne agrume – limone, pomaranče in grenivke, razna zelišča in začimbe, na primer ingver in meto ali meliso. Za blažji, grenak okus se lahko pri drugi fermentaciji doda kava, odlično pa se obnese v kombučin čaj namočeno jagodičevje. Že zdaj se zasanjano prestavljam v tople junijske dni, ko bom po gozdu stikala za sladkimi jagodami in temnimi borovnicami, ki bodo na koncu pristale v hladno fermentiranem čaju.

In tako sem vse modrosti na ta sončen dan predala svoji mami, dodala še nekaj o vseh čudovitih zdravilnih učinkih, ugodnem vplivu na presnovo, razstrupljanju, krepitvi imunskega sistema in nekaj o tem, kako so ta »eliksir življenja« poznali že v starih kitajskih dinastijah. Pa sva si, v upanju, da bo obljubljena zdravilna moč napitka brez težav »povozila« nasitne in težke velikonočne dobrote, hitro privoščili še en kos orehove potice in si natočili zvrhana lončka limonino-ingverjeve kombuče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 18. september 2017 / 14:40

V gostilne, na sejem, kopališče ...

Že v preteklosti je bila miselnost Ločanov močno naravnana v razvoj turizma, o čemer priča tudi nastanek olepševalnega društva leta 1897. Velik vpliv na to je imel nadučitelj Slavko Flis, ki je društv...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / nedelja, 24. november 2013 / 12:49

Prihaja ruski film

Škofja Loka – Od ponedeljka do sobote, od 25. do 30. novembra, se bodo v škofjeloškem kinu Sora vrstile predstave v okviru tedna ruskega filma.

GG Plus / nedelja, 24. november 2013 / 12:46

29. Slovenski knjižni sejem

Prav posrečeno se mi zdi, da izide 200. nadaljevanje našega knjižnega podlistka ravno v času 29. Slovenskega knjižnega sejma (SKS); ta se godi v Cankarjevem domu v Ljubljani, odprt bo še d...

Gospodarstvo / nedelja, 24. november 2013 / 11:57

Izredni limit je drago zadolževanje

Kranj – Ko potrošnik zaide v finančne težave, se pogosto odloči, da bo težave premostil z izrednim limitom na bančnem računu. V Zvezi potrošnikov Slovenije ob tem opozarjajo, da je to eden najdražj...

Kronika / nedelja, 24. november 2013 / 11:55

»Serviser« je bil goljuf

Kranjski policisti so oglobili moška, ki sta brez dovoljenj zbirala prostovoljne prispevke. V Radovljici se je nekdo lažno predstavljal za serviserja kabelske televizije.

Kranj / nedelja, 24. november 2013 / 11:51

Dobrodelni sladki bazar

Brdo pri Kranju – Center Korak v ponedeljek, 25. novembra, ob 18. uri vabi na dobrodelni Sladki bazar v prostore Kongresnega centra Brdo pri Kranju. Predstavili se bodo uporabniki kranjskega Centra...