Čajna goba – simbioza ocetnokislinskih bakterij in kvasovk v čaju

Kombuča – osvežitev leta

Sedim na topli leseni klopci. Pred sabo spet občudujem zasnežen Prisank in druge kraljevske dvatisočake nad vršiško cesto. Spet sem na Mavrincu. Ta razglednik mi že nekaj dni nikakor ne da miru in tako sem danes s sabo zvabila še mamo, ki zdaj s čajem v eni roki in debelim kosom orehove potice v drugi skupaj z mano lenari na toplem soncu. Hkrati kuriva kalorije od obilnega velikonočnega zajtrka in se že drugič v dnevu sladkava z ostanki jutranje pojedine. Na plano potegnem še čokoladna jajčka in zraven čaja postavim veliko steklenico kombuče. Še enega izmed odličnih in zdravih izkupičkov koronačasov, ki je poleg slavnih drožastih peciv, kruhov in kolačev ter t. i. poolish pice bolj sramežljivo zakrožil med domačimi ustvarjalci fermentiranih izdelkov.

Tudi sama sem se s kombučo spoznala šele pred kratkim, ko sva se z Nejcem po enem izmed najinih izletov ustavila še pri prijatelju Janu, ki nama je navdušeno začel razlagati vso filozofijo in zgodovino tega nadvse zdravega napitka, katerega priprava je sila enostavna, a hkrati zahteva veliko mero časa in potrpežljivosti.

Gre za pijačo na osnovi črnega čaja, ki nastane s sočasno alkoholno in ocetnokislinsko fermentacijo po dodatku sluzaste »scoby« gobe, ki predstavlja simbiozo ocetnokislinskih bakterij in kvasovk. Goba je podobna tisti, ki včasih plava na vrhu kisa, videti je kot belkastosiva sluzasta palačinka, ki zavzame obliko posode in je zaradi kombinacije mikroorganizmov sposobna fermentirati močno sladkan čaj do osvežilnega gaziranega napitka. Tega po enem tednu fermentacije prelijemo v čiste steklenice ter za aromo in okus dodamo poljubne agrume – limone, pomaranče in grenivke, razna zelišča in začimbe, na primer ingver in meto ali meliso. Za blažji, grenak okus se lahko pri drugi fermentaciji doda kava, odlično pa se obnese v kombučin čaj namočeno jagodičevje. Že zdaj se zasanjano prestavljam v tople junijske dni, ko bom po gozdu stikala za sladkimi jagodami in temnimi borovnicami, ki bodo na koncu pristale v hladno fermentiranem čaju.

In tako sem vse modrosti na ta sončen dan predala svoji mami, dodala še nekaj o vseh čudovitih zdravilnih učinkih, ugodnem vplivu na presnovo, razstrupljanju, krepitvi imunskega sistema in nekaj o tem, kako so ta »eliksir življenja« poznali že v starih kitajskih dinastijah. Pa sva si, v upanju, da bo obljubljena zdravilna moč napitka brez težav »povozila« nasitne in težke velikonočne dobrote, hitro privoščili še en kos orehove potice in si natočili zvrhana lončka limonino-ingverjeve kombuče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / sobota, 26. maj 2007 / 07:00

Svet postaja velik hotel

Kljub boju za goste je v turizmu sodelovanje še kako pomembno, nove tehnologije to tudi omogočajo.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 23. maj 2022 / 16:08

Pasje konzerve odmetava po travnikih

Škofja Loka – V Virlogu in tudi po nekaterih drugih travnikih v bližini so domačini v zadnjem letu večkrat opazili konzerve za pasjo hrano, ki jih nekdo vztrajno odmetava iz avtomobila. Nekajkrat s...

Naklo / ponedeljek, 23. maj 2022 / 16:06

Prav posebna razstava v Graščini Duplje

Spodnje Duplje – V galeriji Graščine Duplje bodo v petek, 27. maja, ob 19. uri odprli konceptualno razstavo domačega umetnika in podjetnika Branka Bandlja z naslovom 35 milijonov in 267 tisoč minut...

Zanimivosti / ponedeljek, 23. maj 2022 / 16:05

Vzgojiteljada na Jesenicah

Srednja šola Jesenice je gostila srečanje vzgojiteljskih šol Slovenije – Vzgojiteljado 2022.

Jesenice / ponedeljek, 23. maj 2022 / 13:30

Pesmi, stkane iz osebnih izkušenj

Jesenice – V Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja na Jesenicah so pred kratkim pripravili predstavitev pesniške zbirke stanovalke Mihaele Roth z naslovom Pogled čez ramo. Nadvse ljubi glasbo, poe...

Šport / ponedeljek, 23. maj 2022 / 13:26

Domače prvenstvo je poseben izziv

Naši smučarski skakalci in skakalke so po počitnicah že začeli kondicijsko vadbo za novo sezono, v kateri bo vrhunec domače svetovno prvenstvo nordijskih disciplin v Planici.