Čajna goba – simbioza ocetnokislinskih bakterij in kvasovk v čaju

Kombuča – osvežitev leta

Sedim na topli leseni klopci. Pred sabo spet občudujem zasnežen Prisank in druge kraljevske dvatisočake nad vršiško cesto. Spet sem na Mavrincu. Ta razglednik mi že nekaj dni nikakor ne da miru in tako sem danes s sabo zvabila še mamo, ki zdaj s čajem v eni roki in debelim kosom orehove potice v drugi skupaj z mano lenari na toplem soncu. Hkrati kuriva kalorije od obilnega velikonočnega zajtrka in se že drugič v dnevu sladkava z ostanki jutranje pojedine. Na plano potegnem še čokoladna jajčka in zraven čaja postavim veliko steklenico kombuče. Še enega izmed odličnih in zdravih izkupičkov koronačasov, ki je poleg slavnih drožastih peciv, kruhov in kolačev ter t. i. poolish pice bolj sramežljivo zakrožil med domačimi ustvarjalci fermentiranih izdelkov.

Tudi sama sem se s kombučo spoznala šele pred kratkim, ko sva se z Nejcem po enem izmed najinih izletov ustavila še pri prijatelju Janu, ki nama je navdušeno začel razlagati vso filozofijo in zgodovino tega nadvse zdravega napitka, katerega priprava je sila enostavna, a hkrati zahteva veliko mero časa in potrpežljivosti.

Gre za pijačo na osnovi črnega čaja, ki nastane s sočasno alkoholno in ocetnokislinsko fermentacijo po dodatku sluzaste »scoby« gobe, ki predstavlja simbiozo ocetnokislinskih bakterij in kvasovk. Goba je podobna tisti, ki včasih plava na vrhu kisa, videti je kot belkastosiva sluzasta palačinka, ki zavzame obliko posode in je zaradi kombinacije mikroorganizmov sposobna fermentirati močno sladkan čaj do osvežilnega gaziranega napitka. Tega po enem tednu fermentacije prelijemo v čiste steklenice ter za aromo in okus dodamo poljubne agrume – limone, pomaranče in grenivke, razna zelišča in začimbe, na primer ingver in meto ali meliso. Za blažji, grenak okus se lahko pri drugi fermentaciji doda kava, odlično pa se obnese v kombučin čaj namočeno jagodičevje. Že zdaj se zasanjano prestavljam v tople junijske dni, ko bom po gozdu stikala za sladkimi jagodami in temnimi borovnicami, ki bodo na koncu pristale v hladno fermentiranem čaju.

In tako sem vse modrosti na ta sončen dan predala svoji mami, dodala še nekaj o vseh čudovitih zdravilnih učinkih, ugodnem vplivu na presnovo, razstrupljanju, krepitvi imunskega sistema in nekaj o tem, kako so ta »eliksir življenja« poznali že v starih kitajskih dinastijah. Pa sva si, v upanju, da bo obljubljena zdravilna moč napitka brez težav »povozila« nasitne in težke velikonočne dobrote, hitro privoščili še en kos orehove potice in si natočili zvrhana lončka limonino-ingverjeve kombuče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 13. maj 2020 / 22:07

Z razstavo slik razveselila sprehajalce

Radovljica – Gospa Anka Marzidovšek je odlična ljubiteljska slikarka in pesnica iz Lesc. Ker so bili muzeji in galerije zadnje tedne zaprti, ljudje pa so bolj množično kot kdajkoli prej zahajali v...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:39

Učenje skozi igro in raziskovanje

Središče za naravno učenje Samorog v Sori pri Medvodah obiskujejo predšolski otroci in tudi štirje prvošolčki. Postali so otroci, uradno šolani na domu, v vsakdanu pa vztrajni gozdni potepini in ustva...

Razvedrilo / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:39

Štirje letni časi

Biotehniški center Naklo je gostil že tradicionalni cvetlični dogodek z naslovom Trendi v Floristiki 2017. Štirje letni časi, ujeti v cvetje, cvetlične vile, šopki, pogrinjki, dekoracije, poroka in še...

Kronika / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:38

Nevarne mokre ceste

Kranj – Te dni, ko se vreme spreminja, ceste pa so mokre in ponekod tudi zasnežene, gorenjski policisti opozarjajo še na posebno previdnost. Tako so med tednom obravnavali dve prometni nesreči, ko...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:38

Upravitelj priznal večino terjatev

Stečajni upravitelj družbe Triglav konfekcija je priznal 633 tisoč evrov od skupno 665 tisoč evrov prijavljenih terjatev. Polovica priznanih terjatev je prednostnih, zajemajo pa predvsem odpravnine de...

Gospodarstvo / ponedeljek, 6. marec 2017 / 22:38

Prikaz obrezovanja sadnega drevja

Kranj – Kmetijska svetovalna služba bo pripravila v torek, 7. marca, dve predstavitvi obrezovanja in oskrbe sadnega drevja v travniškem sadovnjaku – ob 10. uri pri Damjanu Vestru na Bledu (nasproti...