»On je mene napadel, ne jaz njega,« se na sodišču brani Savo Trivunović. / Foto: Gorazd Kavčič

Obtoženi poskusa uboja trdi, da je šlo za samoobrambo

Brezdomec Savo Trivunović ni priznal krivde za kaznivo dejanje poskusa uboja, ki naj bi ga v kranjskem zavetišču za brezdomce storil med lanskimi božično-novoletnimi prazniki.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču so minuli četrtek opravili predobravnavni narok zoper Sava Trivunovića, obtoženega poskusa uboja. Med lanskimi božično-novoletnimi prazniki je v zavetišču za brezdomce v Kranju z nožem poskušal vzeti življenje drugemu stanovalcu, je prepričana okrajna državna tožilka Lea Martinjak. Obtoženi pa krivdo za kaznivo dejanje zavrača, ker da je bil on žrtev. »Tudi jaz sem bil poškodovan. On je mene napadel, ne jaz njega,« je dejal sodnici Andrijani Ahačič. Tožilstvo mu bo moralo zdaj krivdo dokazati na glavni obravnavi.

Trivunović v kranjskem zavetišču za brezdomce prebiva od lanske jeseni, ko so ga odpustili iz zavoda Hrastovec, kjer je bil na prostovoljnem zdravljenju. Do dogodka, ki ga obravnava sodišče, je prišlo 28. decembra lani, ko je Trivunović vstopil v skupno kuhinjo, kjer je oškodovanec, tudi stanovalec zavetišča, jedel klobaso. Začela sta se prepirati o posredovanju informacij pristojnim o uživanju alkohola, ki je v centru prepovedan. Tudi ta večer naj bi bil Trivunović vinjen, so tedaj sporočili policisti. Med prepirom naj bi obtoženi pograbil kuhinjski nož z devetcentimetrskim rezilom, s katerim je oškodovanec rezal klobaso, in sostanovalca dvakrat zabodel ter mu pri tem na telesu poleg dveh vbodov povzročil tudi 15 centimetrov dolgo ureznino. Prič ni bilo.

Po besedah tožilke Martinjakove poškodbe oškodovanca na prvi pogled niso bile hude, saj je ob prihodu policistov kazalo, kot da samo krvavi iz roke. Šele kasneje so ugotovili, da ima hude ureznine in da je imel na nekaj mestih prerezano črevesje, zaradi česar je obstajala nevarnost okužbe zaradi predrtja črevesja.

Zagovornica obtoženega Nina Globočnik je sodišču predlagala, naj na glavni obravnavi vpogleda v zdravstveni karton obtoženega, saj so v slednjem opisane poškodbe, ki naj bi dokazovale, da je bil napaden. »Po dogodku je bilo narejeno rentgensko slikanje, obtoženi pa tudi čaka na operacijo rame, kar je povezano z dogodkom. Obtoženi namreč trdi, da ga je oškodovanec napadel in da je bilo njegovo ravnanje storjeno v samoobrambi,« je pojasnila odvetnica in poudarila, da obtoženi nikoli ni bil konflikten in se ni spuščal v spore. V spis je tako vložila tudi sklep Okrožnega sodišča v Mariboru iz decembra lani, ki dokazuje, da je bil obtoženi napaden že v zavodu Hrastovec, zato zoper njegove takratne sostanovalce po besedah odvetnice potekajo kazenski postopki, v katerih Trivunović nastopa kot oškodovanec.

Zagovornica je še predlagala, naj sodišče na sojenju tudi zasliši sodnega izvedenca za travmatologijo, ki je pripravil izvedensko mnenje o nastalih poškodbah pri oškodovancu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / četrtek, 20. maj 2010 / 07:00

Občina policiji kupila gorski kolesi

Jesenice - Občina Jesenice bo kupila dve gorski kolesi, ki ju bodo uporabljali policisti Policijske postaje Jesenice. Nakup, vreden dva tisoč evrov, so potrdili jeseniški občinsk...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Na štartu ve, kako daleč je cilj

Tudi zato je Škofjeločan Lojze Primožič v svojem prvem poskusu uspešno opravil eno najbolj garaških športnih preizkušenj, imenovano ironman.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Zlata čipka Aliču in Žakljevi

Na kolesarski dirki od Železnikov do Soriške planine sta bila najhitrejša Simon Alič in Rada Žakelj.

Žiri / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Zbirka o utrdbah v žirovskem muzeju

V Stari šoli oziroma Muzeju Žiri so pred mesecem za dva konca tednov odprli zbirko Pozdravljeni, ljubitelji utrdb.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Železniki v znamenju čipk

Letošnji Čipkarski dnevi so v Železnike privabili okoli sedem tisoč obiskovalcev. Novost: razstava čipk na oknih v starem delu mesta.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Letos šest občinskih nagrajencev

Na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku v Železnikih, ki je letos potekala v znamenju Janeza Evangelista Kreka, so listino častnega občana podelili doktorju medicine Jožetu Možganu.